НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. ПЕСЕНТА "ЩЕ СЕ РАЗВЕСЕЛЯ

ТОМ 8
Алтернативен линк


21. ПЕСЕНТА "ЩЕ СЕ РАЗВЕСЕЛЯ


Към казаното за Величка Стойчева на стр. 465-466, N0 20, том VII на Изгревът", мога да добавя следното:

Много от песните на Учителя, които Той е давал  понякога са свързани с отделни личности и с тяхното психическо  състояние. Такива песни има няколко, които са известни и са дадени като  методи, чрез които да трансформират своето психическо състояние чрез  изпяване на дадена песен. Чрез песента те се тонират, влизат в друга  аура, която се създава от песента, съзнанието им се просветлява от онази  светлина, която се сваля чрез песента от Невидимия свят. С една дума  тези песни се явяват за трансформиране съзнанието на ученика.

Учителят е посветил песента "Ще се развеселим" на  Величка Стойчева. Тази песен е публикувана в песнарката на Мария  Тодорова издадена 1947 г. и е поместена на стр. 28 в книгата "Песни от  Учителя". В коментара накрая е написано само, че тази песен "Ще се  развеселим" е мелодия от Учителя, а по текст на пророк Исая, гл. 61, ст.  10. Тази песен е дадена по времето на Величка Стойчева между двете  войни - Балканската и Европейската, защото Величка Стойчева почива през  1918 г.

А гл. 61. от пророк Исая е една от най-силните в  Библията. Това е главата, която Исус в началото на своята мисия чете  пред своите съграждани в Назарет и когато свършва да чете, казва: "Днес  се изпълни това писание във вашите уши", т.е. че това пророчество се е  изпълнило, заради което евреите го прогонили. Виж: Лука, гл. 4, ст.  16-21. А ето цитат от Исая: "Духът на Господа Иеова е върху мене, защото  Господ ме помаза за да благовествувам на смирените. Проводи ме да  изцеля съкрушените в сърце, да проповядвам освобождението на пленниците и  на затворниците отваряне на тъмница. За да проповядвам годината на  благоговението Господне и деня на отмъщението от Бога нашего".

Ето, това е епохата, при която идва Учителят  Дънов, намира своите ученици и им предава Словото на Живия Бог. Намира и  онези, на които предава своите песни. Една от тези е Величка Стойчева.  Учителят дава мелодията. А в нея се казва: "Ще се развеселя премного в  Господа. Душата ми ще се зарадва в Бога моего".

По-добър финал на това изложение, което ви  поднасям аз не намирам, защото Бог ще ни облече с одежда на Спасение и  ще ни загърне с мантия на Правда. Да пред всичките народи на земята чрез  Словото на Учителя Дънов, Всемировия Учител Беинса Дуно. Амин.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ