НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

376 Учителят ни търпи такива каквито сме. и има голяма любов да ни носи

VI. Разни срещи ТОМ 33
Алтернативен линк

376. УЧИТЕЛЯТ НИ ТЪРПИ ТАКИВА КАКВИТО СМЕ,

И ИМА ГОЛЯМА ЛЮБОВ ДА НИ НОСИ


Хората не знаят, че ти за първи път идваш, че нямаш нищо общо с Учението, и твоя боклук хвърлят върху гърба на Учителя! В този смисъл Христос е поел греховете на хората.

- Това е много интересно! Аз съм го чувал, но никога не съм се замислял и не съм се сещал да мисля като Вас!

- Учителя мълчи, търпи, върви напред и всичките ни носи на гърба Си по една стръмна планинска пътека, която води до сияйни върхове!... - И пак се върна на мисълта си: - Ето ти, питам те: - Защо си ми притрябвал? Защо е на Учителя сестра Блатова или който и да е брат от Изгрева? Това, което Учителя и аз правим за тебе и за хилядите като тебе неблагодарници, е жертва!

Нито Учителя, нито аз ядем баници! Когато на Учителя някой Му донесе баница, за да не го обиди, хапва един-два залъка. Също нито Той, нито аз пием кафе. Понякога пия, но пия не защото ми се пие, както правя още много неща без на мен лично да ми се правят. Ти нали видя колко ядох? Учителя пък яде още по-малко - Той е човекът, Който яде най-малко!

Ти да знаеш само колко лошо вонят тези баници, кексове, сладкиши, наречени лакомства на носа на един чист и свят човек какъвто е Учителя!

Целта на Учителя не е яденето, както на мнозина. За Него яденето има смисъл, за да подържа живота Му, а не да се удоволствува. Смисъла на Неговия живот и радостта Му е в съвсем друго - далече от яденето!

Тази сестра има силно развито въображение, тя мисли, че всичко каквото помисли, е вярно. Действително, има хора, които каквото помислят е вярно, но тя не е между тях. За бъдеще тя ще поправи всичките си погрешки и недостатъци и на всеки недостатък ще създаде една добродетел, но дотогава Учителя ще я търпи.

Той търпи не само нея, Той търпи мене и целият български народ!

Тази сестра за бъдеще през идните животи, като се освободи от тези си недостатъци, може да стане добра писателка. В повечето случаи, по отрицателните пътища и методи се подготвят положителните неща.

- Нали стипчивите сливи подготвят идването на сладките - каза Андрей.

- Да, ти вече почна да разбираш. Ние всички сме ученици и грешим. Затова сме дошли при Учителя да се учим. Тъкмо в това е величието и красотата на Учителя, че ни търпи такива каквито сме, че има голяма любов да ни носи!

Така и Христос носи своите така наречени последователи. Те какви ли не грешки, престъпления и лудории не направиха в Негово име! Спомни си кръстоносните походи, инквизицията и хилядите религиозни борби.

Казват тези или онези християни направили това или онова. Само един Бог знае, колко са християни!

Тук на Изгрева има по един представител от всички категории хора и грешки, и всеки от тях е предметно обучение за всички останали. Изучаването се води при голямата светлина на Учителя. Затова наблюдавай себе си, наблюдавай всички и се учи, но не ги критикувай, не давай мнения и не си създавай постоянни убеждения, защото всички се менят под вещото майсторство на Учителя.

- Всички са зелени плодове - каза Андрей.

- Да, но под лъчите на слънцето - Учителя, ще станат зрели и сладки. Преди да се произнесеш за някой брат, изчакай да се завърши процеса и тогава констатирай доброто.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ