НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

267. Да бъдеш монарх

IV. През очите на Христов. Посвещение ТОМ 33
Алтернативен линк

267. ДА БЪДЕШ МОНАРХ


Ти нали си забелязал, че когато си бил болен, без да си разумен и без да знаеш качествата на Мойсей, си се налагал на близките си. Те стоят пред тебе на крака, гледат те в очите, каквото пожелаеш, веднага ти го доставят, изпълняват всичките ти капризи и прищявки. Когато си болен, ти в къщи си неограничен монарх. Когато оздравееш, ти пак искаш да имаш това удоволствие, и понеже не го получаваш, ти кога съзнателно кога подсъзнателно пожелаваш да бъдеш болен, за да си доставиш това удоволствие. И някой ден си леко неразположен, веднага виждаш как твоите близки се разтревожват, и почват да ти угаждат. Тяхното внимание ти прави удоволствие, затова ти несъзнателно или съзнателно подсилваш неразположението си.

- Точно така е, така е - спомням си... сега разбирам...

- Това като си разбрал, много си разбрал! Наблюдавай се, и не го прави. Но да вървим, че времето изтече. - И погледна загрижено върховете на Витоша.

От „Кумините” се издигаха пушеци до небето като черни стълбове, и продължи мисълта си: - Тези така да ги нарека „монархични заболявания”, като се повтарят, стават навици. И винаги, когато почувстваш желание от това удоволствие - да бъдеш монарх, ти се разболяваш, без да има каквито и да било обективни причини.

Закон е: всяко нещо, което е свързано с удоволствие, като се повтори няколко пъти, става съставка на характера. Такава болест не може да лекува никой лекар, нито лекарство. Такива болести са неизлечими, и винаги водят до смърт! Това запомни добре - за да се излекува болестта, трябва да се намери причината, която е затрупана с много и разнообразни изживявания.

- Разбрах, разбрах! - извика високо Андрей с широко разтворени очи, зад които прозираше напрегната мисъл. - Вие или Вашия Учител, не можете ли да лекувате такива заболявания?

- Учителя може и аз мога дотолкова, доколкото съм Негов ученик, и доколкото Го разбирам. Разбира се, това което ти казвам, това е най-елементарното и опростеното. То има безброй и разнообразни варианти и нюанси, които се разпростират върху целокупния живот. Но ако искаш да научиш за него най-много, и най-точно и най-важното - да се излекуваш и другите да лекуваш, трябва да насочиш мисълта си към своите изживявания.

Наблюдавай се, наблюдавай всяка своя мисъл и чувство - желание, наблюдавай и другите. Тогава ще ти се разкрие един цял свят на отклонения от правия път на живеене, мислене, чувстване.

- Това е интересно като приказка, ако обичате разкажете още!

- Добре е щом ти е интересно, защото показва, че го разбираш.

Христов говореше, но и вървеше към планината, и след него се мъкнеше Андрей като пребит, превърнал се цял в слух и размисли - както нарушителите на обществените закони, обществото смята за престъпници и никой не ги гали или изпълнява прищевките им, тъкмо напротив властта се отнася с тях сурово... като им налага наказания и мъчения. Това обществената власт не го е измислила, тя го научила от природата, защото най-добрия учител е природата.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ