НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Любомир Лулчев като офицер. Очерк

Светозар Няголов ТОМ 31
Алтернативен линк

2. ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ КАТО ОФИЦЕР

очерк


По времето на пребиваването на Учителя чрез физическо тяло в България, присъстваха в братските среди десетина офицери, които взимаха участие в братският живот. Някой от тях идваха на беседа с военната си униформа. Те бяха възпитани в честност, изпълнителност и точност.

Един от тези възпитани в казармата офицери, който беше най-близък до Учителя след 1919 г., е Любомир Лулчев. Той е роден в град Кнежа на 13.11.1886 г. в семейството на Христо Андреев, който има 6 деца. Баща му е бил пощенски чиновник и често се е местил от град в град. На Асцендента* на Любомир изгрява зодиакалният знак Козирог, който показва мъчно детство, от много болезнени състояния. Той е слаб, с ниско тяло и тесни гърди. В детският му период говорът му е бил спънат. Има Меркурий опозиция Плутон. Понеже господарят на хороскопа му Сатурн е в тригон със Слънцето и Венера, Любомир скоро излиза от това мъчително детство, заяква и отива на училище. Завършва гимназия в град Русе. Слънцето му е в 10 дом в знака Скорпион, което му дава голяма енергия, смелост при всички изпитания и крайно независим характер. Мисълта му е много активна и го насочва към медицината или военното дело, където ще има успех. Слънцето в 10 дом му дава благоразположението на издигнатото общество - царя, където ще има служба, свързана с голямо доверие и отговорност. Ще бъде много ценен от околните и ще бъде удостоен чрез избор на висок пост. Такова е избирането му от 1 000 офицери само той да отиде в Англия и да се учи за авиатор.

Понеже дядо му Андрей Лулчев е бил народен лечител и билкар, той предава на внука си тази способност и Любомир учи медицина в Букурещ. Като се връща от там, той отива в София, където постъпва във Военното училище, завършва го с отличен успех в 1908 г. и е произведен в чин подпоручик. По-късно Военното Министерство урежда конкурс за обучаване на авиатор в Англия. Явяват се 1 000 офицери кандидати и избират Лулчев. Той отива в Англия, където усвоява отлично английският език, следва авиация и завършва Авиационната школа, като пилот № 319 на английските кралски въздушни сили. Там чете от богатата литература, издадена там и развива силна интуиция, каквато е притежавал и дядо му Андрей.

Съвпада на Слънце с Венера му дава пълна изява на лечителните му дарби, но този аспект усилва чувствата и страстите му.

В 1912 г. започва Балканската война и веднага го викат в България, и Любомир не си довършва образованието си. Дават му обикновен самолет с който лети над град Одрин и пуска бомби, предимно ръчни. Понеже самолета е открит и дъждовните капки като сачми са се забивали в лицето му. Когато превземат българите града, Любомир влиза в него и отива в един Сарай на някакъв бей, и взима от там една скъпа черна огърлица.

След свършване на Балканската и Междусъюзническата война, Любомир Лулчев изобличава своят началник в неправди и последният го уволнява. Тогава Любомир го съди и доказва своето право, и го връщат пак в казармата с чин капитан.

Лулчев се оженва за дъщерята на генерал Станчо Радойков -Ангелина, наречена галено Гела. Станчо Радойков е този, който спира и разтуря събора на Бялото Братство в Търново 1915 г. При атентата в църквата „Света Неделя" през 1925 г. той е убит.

Лулчев има в хороскопа си Слънце опозиция Нептун - в съвпад със звездата Алгол, което говори, че живота му е бил в постоянна опасност -много пъти изпада в кома - отива до другият свят и се връща (възкръсва). Невидимият свят много пъти го е спасявал от смърт. Любомир Лулчев се бие храбро във войната, получава много ордени и повишения в службата. Попада тежко ранен в болница и няколко пъти изпада в кома, и след известно време се връща. Излиза от болницата с нетрудоспособност 78%. В стомаха е имал 2 куршума, които остават там до края на живота му, което го заставя да има специален режим на хранене. В 1919 г. малко се оправя, но не е годен за строева служба. Назначават го за началник на инженерната работилница с чин майор.

Един негов приятел го завежда на беседа при Учителя. Облечен във военната си униформа, застава най-отзад прав и слуша внимателно. Помисля си: „Много добър проповедник, но няма ред и порядък в сказката Му. Говори за едно, после за друго - няма логика в това, което говори." В това време Учителя спира беседата, обръща се към него, поглежда го в очите и казва:

„Някой ще каже, че няма логика в това, което говоря. Понеже беседите ми се изграждат от мислените въпроси, които присъстващите ми задават, аз отговарям на единият, задават ми втори, говоря по него, в това време задават мислено трети, аз говоря малко по него, връщам се, довършвам първият и вторият. Затова в лекциите ми няма такъв ред и порядък на какъвто военните са свикнали."

Лулчев е силно шокиран от това, че Учителя прочита мисълта му и отговаря. Той разбира, че това е един силен дух и кой знае какви способности има. Посещава Го в дома Му и очаква от него сензации. Учителят разговаря с него скромно и не показва нищо особено. Лулчев си тръгва и помисля: „Че аз стоя по-високо от Него!" Обаче неговата будна интуиция му подсказва да се върне при този велик дух, Който притежава големи знания. Веднага се връща и казва на Учителя: „Искам да видя миналите си прераждания и пътя по който съм вървял." Учителят му отговаря: „Една седмица на хляб и вода." Любомир Му козирува и казва: „Слушам!" И си отива.

След една седмица идва доста смирен и Учителят го пита: „Готов ли си?" - „Готов съм." Влизат в стаята, Учителят заключва вратата, сядат на два стола и отиват в пространството да разглеждат миналото му. Любомир вижда развитието си от Соломон, Пилат до сегашния си живот. Връщат се в телата си и Любомир целува ръката на Учителя и започва често да Го посещава, като събува обувките си още на входната врата.

Господарят на хороскопа му Сатурн ретрограден, е в заточение в зодиакалният знак Рак в 7 дом, което показва, че ще си създаде много неприятели в обществото. Звездата Алгол съвпад с Нептун показва голяма опасност за живота му около домът му и пътя до него.

След продължителни разговори, които провеждат, при тръгването му Учителят го пита по кой път ще си отиде. Любомир Му отговаря, но Учителят му посочвал съвсем друг път. Това се повтаряло повече от 30 пъти. Лулчев научава, че постоянно е бил застрашен от атентат. Хората, които са искали да го ликвидират докладвали на началниците си, че Лулчев е неуловим, защото никога при връщането си не минава там, където е чакан и много умело заобикалял засадите. Това става причина враговете му да преустановят преследването му. Любомир посещава Учителя, целува Му ръка и горещо Му благодарил, че е спасил много пъти живота му.

Лулчев напуща жена си и отива да живее на Изгрева. При разговор с Учителя, Той му казал, че огърлицата, за която никой не знаел, която е взел в Одрин, носи голямо нещастие и трябва да се освободи незабавно от нея. Той я подарява на жена си Гела. Тази огърлица става причина да бъде убита от прислужничките й Тимеви.

Лулчев участва активно в живота на Изгрева и навсякъде гледа да вземе участие. Редовно посещава беседите и си взима бележки. Той се свързва с електрическото дружество „Орион", намира стълбове и прекарва тока на Изгрева. Поставя в средата на поляната висок стълб с ламба от 1000 свещи, мимо волята на Учителя. Участва в прекарването на водопровода на Изгрева. Учителят му нарежда да разпредели местата на Изгрева между живущите да са по един декар, а не по 100-200 метра. Той се заема с тази задача, но не успява да я изпълни, понеже напусна този свят.

Любомир прави връзка с царя. И му става съветник. Учителят му дава съвети до правителството и царя - Любомир създава много неприятности на Учителя със своето независимо поведение, и с неверно предаване на някой нареждания на Учителя. Понеже Любомир върви по трудният път на мъдростта в своето развитие, прави грешки, но е много честен и веднага се заема да ги коригира. Учителят го обича и му прощава. Дава му широки познания, които Лулчев ги преписва за свои.

Учителят веднъж го осъжда затова, че помага сдухътси на германците и му казва в с. Мърчаево: „Понеже ти се свързваш с германците, ще имаш тяхната участ и ще понесеш част от тяхната карма."

Лулчев е имал връзка със Стамболийски, заедно с приятеля си генерал Никифоров и му дават идеята за трудовата повинност - да има повече войници от определените в Мирният договор, която той въвежда. При преврата 1923 г. сестра Елена го задържа в дома си и Лулчев не отива на среща с приятеля си Никифоров, който на другият ден изчезва безследно. След преврата, Лулчев е уволнен и пенсиониран като подполковник.

По нареждане на Учителя, чрез своите познати във ВМРО, спасява архимандрит Стефан, върл противник на Учителя, осъден от македонците на разстрел. Запазвал е комунистите на Изгрева от постоянните блокади, правени от правителството. Спасява 42 комунисти, осъдени на смърт. Лулчев измолва от царя за смекчаване и те остават на доживотен затвор. Участва активно за спасяването на евреите.

Спасява и Цола Драгойчева, която била бременна, и смекчава присъдата на доживотен затвор. За благодарност тя при съда издейства да бъде убит.

В хороскопа на Лулчев има Сатурн квадрат Юпитер, което показва борбата, която е водил срещу Бялото Братство и принципите на доброто, и любовта. Затова той искаше да бъде самостоятелен - да не се закача за колата на Учителя, за да прави каквото си иска. Това е човешката гордост.

____________________________
* Забележка от съставителя :
За хороскопа на Любомир Лулчев виж „Изгревът", том XXI, с. 16-22.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ