НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Бог

2. Човек и Бог ТОМ 30
Алтернативен линк

БОГ


Коя е тая Сила, която движи цялата тази безгранична Вселена? Кой е този Разум, който с такава проницателност и мъдрост е устроил всичко, като се почне от атома и клетката, минавайки през сложното устройство на човешкия организъм и свършвайки със съвършените, математически точни движения на слънца, планети и системи? Кой е този Дух, който е разлял навсякъде живота си, любовта си, и чрез когото съществува всяка билка, всяко цвете, всяка буболечка, която лази по земята, човекът и цялата вселена?...

Това е Бог!...

Какво ний знаем за Него? - Нищо; или почти нищо!...

Може би само това, че Той е, че Той съществува; че ний живеем в Него и че Той живее в нас.

Може ли да става дума да се доказва Неговото съществуване - има ли Бог или няма? - Това е въпрос, който съществува само за духовно слепите, за тези, които са изгубили своята съзнателна връзка с Него. За разумния и съзнателен човек такъв въпрос не съществува, защото самия негов живот е доказателство, е изявление на Божието съществуване.

Всяка билка, всяко камъче, всяко растение и животно, представляват абсолютно, пълно доказателство за Бога. Цялата природа ни говори само за Бога. И най-дребното, и най-незначителното нещо във Вселената е изпълнено и осветено от Божието присъствие. Там е вложен Неговия разум, Неговия живот, Неговата любов. Разумността и целесъобразността, които са сложени в устройството на всеки атом, на всеки организъм, силата, която ги оживотворява, говорят красноречиво за присъствието на Бога.

Какво е нашето отношение към Бога? - Такова, каквото е отношението на една клетка от нашето тяло към нас. Ние наистина „в Него живеем, движим се и съществуваме". Ние наистина сме малки клетки във вселенския Божествен организъм и можем да разберем Бога и Божественото съзнание само дотолкова, доколкото клетъчното съзнание може да разбере пълнотата на нашия душевен живот. Но, както клетките на нашето тяло, макар и да нямат пълна, съзнателна представа за нас като физическо и духовно цяло, все пак, знаят своето място и изпълняват своята длъжност в човешкия организъм, също така и човек, макар и да не може напълно да познае Бога, трябва да знае своето място и да изпълнява своята длъжност към Цялото, към Него.

Да изпълним волята Божия, да изпълним нашата длъжност към Цялото, ще рече, да заемем точно това място, което ни е отредено от Бога, и да живеем така, че целият наш живот да бъде в хармония с това Космично Съзнание, което ни прониква. А ние можем да бъдем в хармония с Него само тогава, когато запазим хармонията между нас и всички останали клетки в Божествения Организъм, т.е. между нас и всички останали същества във вселената. Тази хармоническа връзка е любовта, която изтича от Бога и която ние трябва да проявим към своите ближни.

И тъй, що е Бог? - Бог е онази Безгранична Любов, която дава живот на всичко; Бог е онова Космично Съзнание, което обгръща и пребивава във всичко; Бог е онзи непостижим Творчески разум, който е сътворил и управлява всичко; Той е тази абсолютна Истина, към която ние всички можем само да се стремим, без да се надяваме, че някога ще я достигнем в нейната пълнота.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ