НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

69. Мракът и светлината. Тъмни сили / Сава Калименов. - В: Братство, Севлиево. Г. 2, бр. 25, 1.11.1930, с. 4

II. ПОВЕСТВУВАНИЯ ЗА ВРЕМЕНА, СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ ТОМ 30
Алтернативен линк

69. МРАКЪТ И СВЕТЛИНАТА


В.К.: Вестник „Братство”, брой 25 започва със статия „Мир вам”. Отдолу е подписана с буква Н. С.К.: Чакай да видим. Възможно е Атанас Николов да е писал туй нещо, щото „Н” означава само едно - Николов. Предполагам, че той го е написал, нали работеше с мене. В.К.: „Нови хора са нужни” от Т.Ч. Това вече е Тодор Чаушев. С.К.: Да, той е, Тодор Чаушев. В.К.: „Болестите и молитвата" - голяма статия, а няма автор. С.К.: Тя продължава в следващите броеве е авторът ще излезе. Ще прочетеме там. В.К.: „Тъмни сили”. Властта преследва т.н. секти и адвентисти. С.К.: Освен тях преследваха и братството. Затова съм поместил тази статия, за да изчезне мрака и да дойде светлината.

ТЪМНИ СИЛИ

Братство, Севлиево. Г. 2, бр. 25, 1.11.1930, с. 4.


От няколко години насам, в България изникнаха като гъби след дъжд разни самозвани „родозащитнически” организации, които издигнаха в култ грубото насилие, дивия и сляп шовинизъм, побоите, омразата към другите народи, крайната нетърпимост на други убеждения и вярвания. На много места те вършиха и вършат насилия над мирни български граждани -евреи и турци - без да са и най-малко предизвикани, без никаква причина, а просто така, от „родолюбив”.

Същите господа се считат за големи защитници и пазители на православието и много пъти вече употребиха своите изпитани методи в това направление. Миналата година нападнаха и разгониха конгреса на адвентистите във Барна. Известна е тяхната „дейност” за осуетяването събора на Бялото Братство и много други техни „подвизи”.

Сега се научаваме, че преди десетина дни те пак се отличили: нападнали молитвените събрания на адвентисти и петдесетници в София.

Ние питаме: Няма ли кой да постави на мястото им тия синковци? До кога българския народ ще оставя да се гаврят с неговото име и с неговата чест самозвани „родозащитници"?

До кога той ще оставя на свобода тъмните сили, които искат да го водят по старите кървави пътища към катастрофи и гибел?

Нищо ли не научихме от недалечното минало?

Най-отвратителното, обаче е това, че в своите донкихотски подвизи „за запазване на православната вяра” тия тъмни сили винаги са имали зад гърба си и са били подстрекавани и насъсквани от православното духовенство. Съюза между едните и другите е отдавна провъзгласен в печатния орган на българските свещеници...

„Които си приличат, се привличат” - ще кажем ние. Подавайки им ръка, свързвайки се с тях и използвайки ги за своите низки цели, православното духовенство окончателно се определя за тъмнината, за насилието и назадничавостта, и против светлината, против свободата и прогреса.

И участта им ще бъде еднаква!

Новото иде!

Светлината на Новата Култура на Любовта и Братството между всички хора и народи се разлива на широки талази по цялата земя и тя ще помете и стопи всички тъмни сили и всякакви техни съюзници! Да изчезне мрака! Да пребъде светлината!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ