НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

116. През ума трябва да преминат Божествените енергии, защото клоните на човека са в умствения свят

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

116. През ума трябва да преминат Божествените енергии, защото клоните на човека са в умствения свят


В частен разговор на Васильовден, ето какво ми каза Учителят:


"Което е излязло от Бога, не е писано никъде - от въздуха ще го приемем с ума си. Сърцето трябва да се организира и в него да се роди братството и Великото. Умът е като светла атмосфера, през която да минат божествените енергии. Клоните на човека са в умствения свят, корените - в сърцето, цветовете - в душата, а плода - в духа. Семката в плода е духа в света, месестата част е душата, а опашката на плода е ума. Добродетелите се образуват в месестата част на плода. Семката - това са бъдещите възможности за еволюция. Когато плода има много разделения и семки, близо е до материалния свят. Да не търсим нагоре, а навътре и после да се разширим - то е душата.


Западът организира външно света, а славянството ще внесе вътрешно съдържание, смисъла на живота.


Изворът все трябва да извира отнякъде. Един ден ще пусна крана да потече, сега ви приготовлявам инсталациите.


Като цениш нещо, то расте, а като не го цениш, то се отнема. Благодарността е мерило, че цениш, а недоволството е мерило, че не цениш.


В песента "При Тебе, Боже Мой" думите са верни на мелодията. Думите трябва да отговорят на мелодията при една песен.


(Забележка: Виж "Песни от Учителя" съставена от Мария Тодорова, с. 176.)


Христос дойде да оправи света, без да наказва. Когато душата се жертва, тя се отваря за Божието благословение. Когато отиваш да служиш на Бога, не взимай нищо със себе си, само една дреха ти стига.


На следния ден в беседата си, Той каза: "В хората, родени от хора, Бог трябва да прати Духа си, та да станат Божествени. Духът да работи в тях.


Христос се пожертва, сега остава ние да се пожертваме. Заради Него ще понасяте всички обиди и кражби и ще се радвате, защото е заради Него. Зад Любовта стои Духът, тогава ще дойде знанието. Не подозирай! Не се произнасяй за туй, което виждаш - право ли е или не. Макар и всичкото ви имане да вземе приятелят ви, да не се усъмните, че иска да ви краде. Почнете да работите заради любовта на Бога."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ