НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. Цар Борис III умира и отива на доклад при Господа

4. Цар Борис III дава доклад при Господа за българите ТОМ 20
Алтернативен линк

3. Цар Борис III умира и отива на доклад при Господа


(РАЖДАНЕТО: Беседа от Учителя, държана на  29.VIII.1943 г., София - Изгрев. -Във: «Вечното благо»: Съборни беседи.  София, 1944 г., стр. 158-162)

Ново разбиране е нужно на хората. Докато живеят  със старите разбирания, те плачат, страдат, без да знаят причините на  страданията си. Някой умрял, т.е. заминал за онзи свят, и близките му  плачат. Днес целият български народ плаче за своя цар. - Какво означава  смъртта? - Заминаване за онзи свят, дето всеки човек дава доклад за  всичко, което е направил на земята. Българският цар е сега на доклад при Господа,  т.е. при Любовта. Да царуваш, това значи да оставиш Бог да царува в  тебе. Така всеки човек може да царува, първо на себе си, на своята душа и  дух, на своя ум и сърце; след това той царува и на другите. Докато  любовта, мъдростта и истината царуват в човека, царуването е на място.  Казвате: Кой ще ръководи сега българския народ? - Който го е ръководил  досега.

Бог ръководи всички народи.  Който Го слуша, велик народ става; който не Го слуша, сам се осъжда на  страдания. Кой ръководеше еврейския народ в миналото? Ще кажете, Давид,  Соломон и други царе са го ръководили. Давид, Соломон са били проводници  на Бога. Всъщност Бог го е ръководил. И днес, когато евреите нямат цар,  пак Той ги ръководи. За нас умрели хора не съществуват. Умрелите са  толкова живи, колкото и живите, които виждате да се движат и говорят. Българският цар е жив: отиде при Господа да докладва как вървят работите на България.  За известно време в България се налага траур, а християнската църква от  две хиляди години е все в траур. С това показват, че Христос страдал за  човечеството, след което бил разпнат. Наистина, Христос страда,  разпнаха Го, но след това възкръсна. Време е вече да се свали траурът.  Всички свещеници и проповедници на Христовото учение трябва да се  облекат в бели дрехи, да се радват, че Христос е възкръснал. Жив е Христос, и днес Той управлява света в името на Господа.  Не се съмнявайте в това и не спорете дали е възкръснал или не.  Възкръснал е Христос и живее между всички страдащи, нещастни,  онеправдани. Той носи новото в света. Любовта Христова е навсякъде. С нея работи Христос и оправя обърканите работи на хората.

Днес всички говорят за царя, за неговите  добродетели. Той се отличаваше с голяма досетливост и отзивчивост към  страданията на хората. Станеше ли някъде нещастие или катастрофа, той  пръв биваше там. Знаеше как да помогне и утеши пострадалите. Днес всички  се питат кой ще ръководи съдбините на България. - Който ръководи съдбините на всички народи, Той ще ръководи и българския народ. Всички хора са служители на Бога.  Съзнателно или несъзнателно, те Му се подчиняват. Всички българи се  молеха на Бога, да оздравее царят. Той и сега е жив. Важното е да се  молят докладът на царя да бъде добър, да се одобри и българите да  получат Божието благословение. Българите и всички останали народи трябва  да се молят за идване на Царството Божие на земята. Това ще се  ознаменува с велики и светли дни. Тогава няма да има бедни, болни,  страдащи хора по лицето на земята. Нов порядък ще дойде на земята -  порядъкът на любовта.

И тъй, дали сте на земята или я напущате,  стремете се да попаднете в ръцете на любовта, тя да ви приеме в обятията  си. Има ли дете в света, което да е родено с любов, и да е умряло?  Всички същества, родени с любов, са живи. И на този, и на онзи свят да  са, те живеят. И обратно: всяко същество, родено без любов, е мъртво. И  на земята да е, и на онзи свят, то е в положението на умрелия. То ходи,  движи се, говори, но съзнанието му за живота е заспало. Щастие е за  човека да се роди с любов и да умре с любов. Бъдещето се нуждае от  работници на Бога, които да Го обичат и да оставят Той да царува в  техните сърца, умове и души.

Да пожелаем добър път на Българския цар, да следва пътя на Любовта, да носи мира и радостта.  Ганди казва: «Когато умра аз, не само Индия ще бъде свободна, но целият  свят ще се освободи от заблужденията и ограниченията.» Така трябва да  каже всеки човек за себе си. Тогава и животът, и смъртта имат смисъл.  Смърт, която не носи освобождаване, няма смисъл. Обаче, ако смъртта носи  освобождаване, тя се осмисля. Тогава и тя е раждане. Значи, има два  вида раждане: по плът и по дух. Когато слиза на земята, човек се ражда  по плът; когато напуща земята и отива на онзи свят, той се ражда по дух.  Затова именно Христос казва: «Ако се не родите от вода и дух, не можете  да влезете в Царството Божие.» Човек трябва да се роди два пъто: по  плът, т.е. по вода, и по дух, т.е. излизане от утробата на майка си и  заминаване за онзи свят.

Защо хората заминават за другия свят? - Да  приложат любовта. Това, което човек не може да приложи на земята, ще го  приложи на онзи свят. Следователно, и Българският цар сега ще бъде по-добър работник, ще приложи всичко онова, което не е могъл да приложи на земята.  Когато хората дойдат до положение да се радват и когато се раждат, и  когато умират, светът ще се оправи. «Роденото от плътта плът е; роденото  от Духа дух е. Ако не се родите изново, не можете да влезете в  Царството Божие.»

«Бъдете съвършени, както е съвършен Отец ваш  Небесни.» - Кога човек е съвършен? - Когато се роди от любовта, от  мъдростта и от истината. Това означава раждане от Духа. Който мине през  трите процеса на раждането -през любовта, мъдростта и истината, той  влиза в новия порядък на нещата и разбира дълбоките прояви на живота. Това значи роден от Бога.  Казано е: «Роденият от Бога грях не прави. Истина, истина ви казвам:  Ако не се родите изново, не можете да влезете в Царството Божие.»

Желая ви да се родите по закона на любовта, да  умрете по закона на мъдростта и да станете съвършени, както е съвършен  Отец наш Небесни, т.е. да се родим по закона на истината и да дадем своя доклад пред Господа, от който да се ползуват всички хора на земята.


4. Цар Борис III дава доклад при Господа за българите


(ВЪЗПРИЕМАНЕ И ПРЕДАВАНЕ: Беседа от Учителя,  държана на 8.IX.1943 г., София - Изгрев. - Във: Вечното благо: Съборни  беседи. София, 1944 г., стр. 270-271)

Днес българският народ плаче за своя цар. - Кога  плаче човек? - Когато настане суша. Сушата втвърдява земята; каквото  посееш, не расте. Сълзите, обаче, ще полеят земята, и житото ще израсте.  След това иде ред на житото, и то започва да плаче. През големи  страдания минава житото, но то израства отново и дава плод. Затова е  казано, че ако семето не падне на земята и не изгние, не може да израсте  и да даде плод. Следователно, нека плачат българите, да полеят сухата  земя. Нека плачат българите, да израсте житото им. След това ще се  радват на плодородието, на новия живот. Българският цар и сега живее. Той дава доклад пред Господа за българите, за техните нужди. Плачете  за изгубените възможности. Радвайте се, ако сте приложили любовта-Кога  губи човек възможностите си? - Когато не прилага любовта. Прилагайте  любовта и не се страхувайте. Някой говори за любовта, но прави разлика  между хората. Той намира, че не всеки човек заслужава любовта му. Това е  криво разбиране. Любовта чисти всичко. Тъй щото, и грешният, и  нечистият стават чисти от любовта. Когато отива при Бога, човек се очиства.  Когато се отдалечава от Него, отново става нечист. Каже ли някой, че е  нечист, това показва, че има малко любов в себе си. Каже ли, че е чист,  любовта му е по-голяма. Дръжте прозорците си всякога отворени, за да не  губите любовта си, да възприемате Божията Любов и да я предавате. Без  любовта няма никакъв подтик в живота. Любовта към Бога е първият подтик в  живота. Любовта към ближния е вторият подтик, а любовта към себе си е  третият подтик.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ