НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(27) Срещи с Учителя

Среща на 22.II.1939 г., 8 ч сутринта ТОМ 20
Алтернативен линк

(27) Срещи с Учителя

Среща на 22.II.1939 г., 8 ч сутринта


I.

«И на своя брат кажете, че са длъжни най-първо да се тури една основа да се работи за доброто на народа и за доброто на всички, а не само за част, и да се даде място на всички, които могат да служат на народа, да принесат своето благо.

Свещените идеи да дойдат да се приложат - глупавите идеи са вече прилагани и няма смисъл пак да се прилагат! Злото е прилагано - с него не може да се оправи светът - сега трябва Доброто да се приложи. Чембърлейн ходи при Хитлер - това е Божественото съзнание.146 Да се събуди човек, да мисли с една основна идея, която да го подбужда да работи - да му стане любима идея!»

II.

«Брат ти е приготвил едно писмо за министъра. По-добре е да се изнесе принципното, да не личи засегнатата личност. По-мека форма. Искаме да изнесем факти. Истината трябва да носи свободата. Това, което се казва за Б.Б. [Бялото Братство]147 Светът не се състои само от България, светът не е кюп, да се боядисват хората, а светът е (целта му) в разумното съществувание - да служим на Бога, на семейството, на народа, на себе си. Той, като казва, че не е дъновист, и той става като тях. Те си турят имена.

Едновременно да изнесе истината и да не личи, че е засегнат, а като човек - още повече, че сам не е чул, а е минало и му го е предал, може и невярно, от втора ръка.

Да се каже: в света всички българи ли трябва да са, всички френци ли трябва да са и пр. Всички българи не могат да бъдат, нито всички - френци или англичани, но човеци могат да бъдат. Народите: френци, германци и пр., са органи на човечеството. Човеци можем да бъдем. Ако сме българи, а не сме човеци, то сме непълно развити. Всеки народ обработва отделни черти на човечеството и един ден тия народи ще допринесат всичко в човечеството. Сега са човеци, а един ден ангели ще станат и своето частно име няма да носят.148

С писмото не бързайте да го изпращате. Нека почака. Ще трябва да упорству]... Сега ще трябва да се употреби силата на ума - светлината на ума, горещината на сърцето и силата на волята. Да станем силни в светлината, горещи - в сърцето, силни - във волята.

Трудно е да се образува в човека (добрият) навик - дойде край извора и иска да пие веднага. Нека почака.

Всички управления в нас страдат от неправилна външна политика. Ако не бяха тръгнали с Германия, глава ли щеше да ги заболи?

Сега се очертава фронтът на Америка, Русия, Франция, Англия.

Гьоринг руши това, което Хитлер е създал. Той живее на гърба на Хитлер.

Среща на 5.III. 1939 г., 5 ч следобед

Да се осмислят (?!) външните условия (да се използуват), невидимият свят работи. По мирен начин трябва да стане всичко. Румъния... (Писано е нещо, което не мога да разбера. Говорихме около час и нещо и за царя, но не го писах.) ... да се говори между народа за управление (?).

Да се изнесат общодостъпни беседи между народа

Католицизмът се нагажда (с Пачели).

Трябва да се говори не против църквата, а независимо, а народът да разбере, да разбере - общо.

Как ще вярват хората - в кой Господ да вярват? Как ще вярват в едни книжни пари: ако има злато, да отговаря - добре, ами ако няма?

В един народ трябва да има добри хора, които вярват - за тях невидимият свят кредитира, те са ценностите в дадения народ.

Копират от Германия, Франция, Италия..., но всички тия народи си служат със стари методи и новата култура не може да се строи с тях. В техническо отношение те са напред, оставили са волската кола и се возят с автомобил, аероплан, имат бързи съобщения, но в духовния...149

Във военните има някои, които шиканират150. Трябва да се види по околен път.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ