НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. ПЕТЪР МАНЕВ

A. Астролозите на Изгрева ТОМ 19
Алтернативен линк

9. ПЕТЪР МАНЕВ



Петър Манев* е роден на 28.03.1898 г, Публикувано изображение , в 2h12' в град Охрид, по скица, правена от брат Иван Антонов, дадена от Тодор Ковачев. Той е внук на видния възрожденски писател Григори Пърличев, по майчина линия. Той е следвал във Виена горско стопанство и е работил в общината на София.

На Асцендента му изгрява земният знак Козирог. Той дава ниско слабо тяло с тесни гърди, тънка шия, копринени тъмни коси, заострено бледо лице с малки очи, които виждат всичко. Брадата е остра и завита нагоре, а носът - заострен и обърнат надолу. Говорът му е малко спънат, а долните крайници са по-дълги от трупа и походката му е малко несръчна, понякога несигурна. Жизнеността му е много слаба и е трудно да се отгледа като дете. Щом премине детството, проявява голяма издръжливост и ако няма спъващи влияния може да живее до завидна старост. Още от младите му години кожата му се набръчква. Сатурн, господарят на хороскопа, планетата на кармата е който изсушава тялото, сбръчква кожата и костите. Има силна амбиция да се издигне в живота и желание да му се признава някакво превъзходство и напредналост пред околните. Често Сатурн го посещава и внася в него меланхолия и желание за усамотяване, скритност и отдалечаване от обществото, това го прави мълчалив и затворен в себе си и отговаря само ако го попиташ за нещо. Здравето му е деликатно и уязвимо към изстинки и възпаления.

Слънцето му е поместено в III дом и му помага да учи с жажда за знания, Обича да наблюдава мълчаливо природата и живота и изучава причините на явленията и как произлизат нещата в живота. Духът му е насочен към научна и писателска дейност. Има хубаво отношение към близките и околните хора. Слънцето му е в огнения знак Овен. Тук то е в екзалтация - подем и се проявява много могъщо. Събужда и стопля растенията да растат и се развиват, също така събужда и качествата на родения, необходими за един разумен живот. Роденият ще има голяма сила, енергия да се справя с мъчнотиите и трудностите, които съпътства живота му, да преодолява и бързо да излиза от болезнените си състояния. Податлив е на трески и от голямата топлина, който Слънцето внася в тялото му предизвиква преждевременна плешивост. При болезнени състояния може да понася високи температури, фатални за други личност.

Публикувано изображение (Слънце в перихелий съвпад Меркурий в перихелий, съвпад Венера, полусекстил Марс, опозиция Юпитер, тригон Сатурн, тригон Уран, квинтил Нептун). Виждаме колко положително му е аспектирано Слънцето, с изключение на Слънце опозиция Юпитер, което показва, че е получил много положителни енергии от баща си, връзка с Бога, но и задача да оправи отношението си към Бялото братство. Манев има две най-активни планети: Слънцето в перихелий и Меркурий в Перихелий и три ретроградни, забавящи и променящи основните си качества: Юпитер ретрограден, Сатурн ретрограден и Уран ретрограден.

Публикувано изображение (Слънце в перихелий съвпад Меркурий в перихелий) облагодетелства паметта и интелекта. Умът е много буден, бърз и подвижен и бързо намира изход при трудни положения. Има активно желание да учи и проникне във всичко онова, което го е интересувало за живота.

Публикувано изображение (Слънце в перихелий съвпад Венера) го насочва към артистичната среда, изкуствата и музиката, с която се е занимавал след влизането му в Братството. Проявява голяма любвеобилност. Изпълва тялото му със здраве, увеличава известността му и прави обществените му отношения приятни и леки. Ще има много приятели, които ще умее да ги запазва. Богати условия за придобиване на всестранни знания,

Публикувано изображение (Слънце в перихелий полусекстил Марс) дава на родения предразположение към трески и чести главоболия (Слънце в Овен). Но голямото изобилие на жизнени енергии му дава добре здраве в живота му. Тялото му е здраво и годно да изпълнява най-трудни задачи. Притежава сила и смелост да посреща трудностите и да се справя с тях. При даден му план за следване той ще го изпълни, като преодолее всички физически пречки, понеже притежава изпълнителни и градивни способности и непобедима воля, която не признава поражение. Характерът е прям и открит, но понякога малко груб, когато е зает и му отнемат времето.

Публикувано изображение (Слънце в перихелий опозиция Юпитер ретрограден) е неблагоприятен аспекти за здравето, понеже води лицето към придобиване на лоши навици. Обичал е да си угажда в храненето, търсел е най-хубавите неща в живота и е бил малко егоист за личното си удобство. Не обича много да се движи, има бавно кръвообращение и може да се образуват по тялото му бучки и подутини. При гняв кръвното му налягане става високо и може да стане спукване на кръвоносен съд. Всичко това Петър го е разрешил, като е влязъл в Братството. В минали инкарнации е бил противник на Бялото братство и се е борил срещу новото, но в този си живот е турил Юпитер в неговия IX дом във Везни, съвпад с Асцендента на Учителя и е създал дълбоки духовни връзки с приятелите от Братството и Учителя. До влизането си в Братството е проявявал тщеславие, говорил е много и е бил привързан към парадността в обществото и личните си дела. Когато на 27- годишна възраст Юпитер по дирекция прави съвпад с Медиум Цели и Точката на щастието, той влиза в Братството и Учителят му променя хороскопа и Манев започва усилено да работи в Младежкия клас, главно с астрологията. Коренно се изменя характера му.


Публикувано изображение




Публикувано изображение (Слънце в перихелий тригон Сатурн ретрограден). Роденияте надарен с най- хубавите качества на тези две светила: методичност, усет за уточняване, организаторски дар, деловитост, дипломатичност и духовна сила, достатъчна да доведе докрай всяка работа, независимост от пречките, които ще се явят. Този тригон му дава благородство на душата, изпълнена с добра воля и отзивчивост към благосъстоянието на другите. Проявява честност и никога не се, унижава с низки постъпки в отношенията си. Когато обмисли и реши нещо за добро, то е неотменимо и никой не може да го отклони от решението му. Дава му математически способности, необходими за астрологията. Ще има успех и признание във втората половина на живота си, след 30 години. Ще има държавна служба, успех в съдебни и политически длъжности и работа, свързана с мини и земеделието.

Публикувано изображение (Слънце в перихелии тригон Уран ретрограден) дава на родения интуитивен самобитен характер и изобретателен дух. Независим е в поведението си спрямо външните прояви в живота. Притежава известна превзетост в храненето. Обича определени храни, които ги предпочита. Крайно свободолюбив, не търпи никакво ограничение. Този аспект го стимулира към астрологията, изучаването на непознатото и тайните на природата. Ползвал се е от най-фините духовни енергии на природата и е служил като проводник за протичането им към приятелите от Братството. Бил е в унисон с етерните вълни, които носят новите идеи. Чрез астрологията е помагал на много братя и сестри в трудностите на живота им. В живота си се е издигнал и с помощта на свои високопоставените приятели Манев е много чувствителен, но умее да се контролира и рядко се показва в лошо настроение или гняв.

Публикувано изображение (Слънце в перихелии квинтил Нептун) - развива духовните си способности, като аспектът усилва вибрациите на аурата ум. Понякога може да чува хармонията на сферите. Има голяма любов към окултните науки и един възвишен чист живот.

Публикувано изображение (Луна тригон Юпитер ретрограден, точна опозиция Сатурн ретрограден, опозиция Уран ретрограден, съвпад Нептун, съвпад Плутон и съвпад Лилит). Виждаме, че по майчина линия има тежка карма и не може да се разбира с жените.
Луна в Близнаци му дава буден ум, отправен към литературата, науката, с възможности с способности да се ръководи правилно в превратностите на живота. Притежава широк, либерален дух, готов да приеме новите идеи с голяма жажда. Привличала го е и журналистиката, подходяща работа за неговия много подвижен ум - постоянно се е занимавал и четял книги за разширяване на знанието си и е обичал много да пътува, да излиза сред природата.

Луната му в V дом говори за неговите силни добри чувства, които е проявявал към сестрите и братята в Братството. Неговото голямо семейство, което се предвижда от астрологията беше братството, за което той постоянно работеше.

Публикувано изображение (Луна тригон Юпитер ретрограден) придава на родения оптимистична, благородна природа, с отворено сърце, почтеност, честност, благосклонност към всички, което го прави много популярен. Аспектът укрепва умствените му способности и телесното устройство. Притежава здрав дух в здраво тяло, изразено външно в голяма лична привлекателност, с която може да лекува. Притежава висок идеал и плодотворно въображение. Изпълнен е с добра воля, насочена към човеколюбиви начинания и постепенно се обогатява. Това съчетание го води към неизменен успех в живота, особено в братския, където той е намерил най-хубавото прибежище за душата си.

Публикувано изображение(Луна точна опозиция Сатурн ретрограден) дава тъжовен живот, често го посещава меланхолия, безпокойство, които го карат да се усамотява. Явяват се чести протакания, отлагане и разочарования във всички области на живота му. Ще изпитва душата му мъчнотии от страна на условия и хора, представени от планетата Сатурн, може би родителите му. Ако притежава някакво богатство, лесно може да го изгуби и ще прекара останалия си живот в нужда. Ще си създаде врагове и може да стане жертва на злословие и скандали. Всичките тези трудни положения го  карат да е мълчалив, затворен в себе си и никога не е говорел, ако не го попитали нещо. Показва пълно неразбиране в любовта с жените и безбрачие или ако се ожени, ранна смърт на сьпругата. Тази опозиция му е създавала много грижи за здравето през целия му живот. Създава му препятствия в науката и любовните отношения. Пропускане на хубави условия за придобиване на знания. Например, не е питал Учителя по много въпроси, които са го вълнували в астрологията, от скромност и притеснение.

Публикувано изображение (Луна опозиция Уран ретрограден) го прави малко ексцентричен и много чувствителен. В минали инкарнации не е имал добро отношение с астролозите и астрологията и в този живот е бил ограничаван в придобиване на знанието за нея. Учителят му е помогнал чрез ангелската мъдрост (Юпитер тригон Луна) да се справи с избухливостта и голямото нервно напрежение, да работи и посещава редовно Младежкия клас, където да трансформира състоянията си. В младежкия период е минал през много нервни болезнени състояния.

Публикувано изображение (Луна съвпад Нептун) развива въображението му в най-висока степен. Облагодетелстван е от видения и пророчески сънища, които са го свързвали с невидимия свят и съществата там. Създава му богати вътрешни условия за изучаване на окултните науки, специално астрологията - с голяма любов и нарастващ успех. Аспектът развива духовните му качества и Манев често се е вглъбявал в себе си. Едновременно е живял два живота: на физическия и в духовния свят. Привлечен силно от окултизма, той си създава постоянен контакт със съществата от невидимия свят.

Публикувано изображение (Луна съвпад Плутон) дава анархични схващания и разбирания, проявени най-силно в младежкия му период до 30 години, податлив е на чести и различни заболявания. Страдал е от голяма хаотичност в мислите, чувствата, идеите и желанията. Аспектът говори за невъзможен и нещастен брак. Когато влиза в братството на 27 години, Учителят го освобождава от недъзите му и революционните идеи, които са измъчвали душата му и отваря светъл път да работи за преуспяването на новите братски идеи на Земята.

Публикувано изображение (Луна съвпад Лилит) показва много тежко влияние на тъмните сили върху душата му. В миналото той е заличил племе или народ от Земята, като военно-началник. Без помощта на Учителя той не е можел да оцелее и щял да си замине към 30-годишната си възраст. Имало е македонци, които са го търсили да му отмъщават.

Публикувано изображение (Меркурий в перихелий съвпад Слънце, съвпад Венера, секстил Нептун, латитюд Уран и опозиция Селена) му дават един буден и много активен ум, борбен и воюващ за придобиване на всяко знание, което го привлича.
Меркурий в ІІІ дом има удивително влияние върху умствените способности и качества на родения. Духът му е уравновесен и оптимистичен, склонен към науката и изследвания в областта на окултизма. Притежава дар слово. Обича да прави кратки пътувания сред природата, които го изпълват с радост и успешно попълват знанието на неговия жаден ум. Има хубави отношения към братята и сестрите и голяма готовност да им услужва в това, което се нуждаят.

Меркурий в Рак - при това положение умът е ясен и паметта - много силна, с голяма приспособимост към условията и хората. Има способност да изпълнява всяка служба, като не разделя работата на долна (физическа) и умствена. Лесно се приспособява и към идеите на околните хора. Обича понякога да го хвалят и ласкаят.

Публикувано изображение (Меркурий в перихелий съвпад Венера) - придава на родения веселост, общителност, мек и добър характер - приятен събеседник. Дава му голяма музикалност и условия да работи с музиката (бил е добър цигулар).

Публикувано изображение (Меркурий в перихелий секстил Нептун) - умът е с изключителна наклонност към окултното знание и изкуство, в които Манев се потопява изцяло (Меркурий е в трети дом).

Определено е да работи с астрологията, където проявява изключителни способности и придобива обширно познание. Можел да лекува сполучливо чрез магнетизъм.

Публикувано изображение (Венера сьвпад Слънце в перихелий, съвпад Меркурий в перихелий, тригон Сатурн ретрограден, секстил Нептун, латитюд Марс, Нептун и опозиция Селена).

Публикувано изображение (Венера тригон Сатурн ретрограден) дава качества, които му осигуряват успех във всеки отрасъл на живота; любов, приятелство с мекота (на Венера), съчетани с дипломатичност, такт, методичност, справедливост, пестеливост (на Сатурн). Ще бъде търсен много като приятел и съветник, достоен за доверие с изпитана честност и способности. Притежава вкус към опростен начин на живот и има безукорна нравственост, която го спасява от обикновените любовни отношения с жените. Ще бъде почитан, ще се радва на добро здраве и благополучие в живота.

Публикувано изображение (Венера секстил Нептун) го прави вдъхновен музикант, вглъбен вътре в себе си. Има плодотворно въображение, дълбоки чувства, чист непорочен характер, водещ винаги до платонична любов или до приятелство от най-възвишена степен.

Публикувано изображение (Венера латитюд Марс, латитюд Нептун) показва, че от Божествения свят внасят твърдост и пластичност, дълбочина и чистота в чувствата му, съчетани с Божествената любов - готовност да се пожертва за някоя страдаща душа.

Публикувано изображение (Венера опозиция Селена) показва изпускане на някои важни моменти да помогне на някои хора и будната му съвест дълго време му напомня за задълженията, които трябва да изпълнява.

Публикувано изображение (Марс полусекстил Слънце в перихелий, квадрат Уран ретрограден, латитюд Венера, латитюд Нептун и тригон Точката на щастието).

Марс във втори дом говори за една щедра душа, особено в парично отношение (пускал е на някои бедни сестри в пощата им пари, сложени в плик). Създава му условия за бързо спечелване на много пари, които също така ще ги изхарчва и често ще стига до нищета. Много пъти ще преживее превратности във финансите, но никога не се отчайва и обезсърчава. Дори и да е финансов крах, той се мобилизира и веднага си укрепва положението върху развалините на предишното. Финансовите корабокрушения го научават да си прави добре сметката при изразходване на средствата.

Марс в Риби му предлага професия далеч от публиката - лаборатория или болница. Води към скрита потайна любов, която роденият трябва да скрива от обществото, но както споменах по- горе, той притежава много чист морал и лесно се е справял с тези предизвикателства на Марс. Преди две хиляди години е бил патриций - военно-началник на Римската империя в Юдея и жестоко е преследвал християните и новите идеи. Паднал от положението си и станал християнин. По-късно е преследвал жестоко астрологията и астролозите (Марс квадрат Уран). В този живот е платил, като комунистите са му правили обиски и са му взели книгите, намиращи се в дома му.

Публикувано изображение (Марс квадрат Уран ретрограден) дава непостоянен характер, ексцентричен и буен от най-лошо естество. В младежките си години е бил македонски патриот - вироглав, решен да прави това, което е намислил, без да слуша нито молбите, нито съветите на близките си. Имал е анархистични разбирания, от които се е освободил като влязъл в Братството, пред лицето на Учителя, който отлично четеше мислите и състоянията на учениците. Аспектът показва много финансови крахове, за които споменах по-горе, опасност от ток, гръмотевици, попарване, изгаряне и катастрофи с превозни средства. Сочи, че много от хората, които му се представяли за приятели, по-късно се оказало, че му са били големи врагове.

Юпитер ретрограден в девети дом, в своя собствен дом придава благороден милосърден и оптимистичен характер с проява на голяма доброта и религиозни тежнения. Има обширен и толерантен ум, насочен към новия живот и Словото. Ще бъде ценен в обществото и ще заеме висока служба. Има склонност към чести пътувания, постоянно движение сред красотите на природата, Наранен (Юпитер опозиция Слънце в перихелии) го подтиква към разхищения на средства за луксозни стоки и изпадане в нищета.
Юпитер във Везни - роденият има характер с добра воля, самостоятелен, нежен, дружелюбен, интересуващ се от всичко; свързано с напредъка на човечеството: музиката, изкуството, литературата и обществените отношения. Ще бъде много обичан от околните. Ще има много неприятности с началниците си.


Публикувано изображение (Юпитер ретрограден опозиция Слънце в перихелии, тригон Луна, секстил

Публикувано изображение Уран ретрограден), (Юпитер ретрограден секстил Уран ретрограден) дава на родения широка душа, милостиво сърце, склонност към изкуствата и окултните науки, особено астрологията, (този аспект отваря широко вратата към нея), към която проявява особена любов. Влиза в тайни сдружения (окултни), каквото е обществото на Бялото братство, където появява своите най-хубави качества: почтеност, искреност, общителност и гостоприемност в най-висока степен. Винаги и можел да се ползва от услугите на свои приятели, заемали високи държавни постове, може да работи с успех в педагогиката. След влизането му в братството, в новия му хороскоп Юпитер опозиция Слънце се превръща в Юпитер тригон Слънце и Манев проявява най-благородни отношения към всички братя и сестри.

Сатурн в XI дом показва на родения, че не трябва да прави приятелство с по-възрастни от него. защото само ще го използват и накрая ще го изоставят.

Сатурн ретрограден в Стрелец е поставен в знака на Юпитер, значи с методите на Бялото братство трябва да разреши кармата си в неговите среди. Изложен е на чести простуди, засягащи най-вече белите му дробове.

Публикувано изображение (Сатурн ретрограден тригон Слънце в перихелии, опозиция точна Луна. тригон Венера, съвпад Уран ретрограден, опозиция Нептун, опозиция Плутон, паралел Уран, паралел Нептун). Виждаме каква тежка карма има брат Манев. Тя се омекотява от това, че Сатурн е ретрограден и той не проявява с пълна сила своите отрицателни влияния, а по-малко от половината. Ако Учителят не беше му помогнал, Петър Манев щеше да си замине на Сатурновия период, около 30 години. Той му промени кармата - направи му нов хороскоп и живя до 64 години.

Публикувано изображение (Сатурн ретрограден съвпад, паралел Уран ретрограден) дава на родения обществена служба. Ще има амбиция, решимост и способност да се съсредоточава и така да разрешава мъчните си въпроси. Ще работи върху окултните науки и астрологията задълбочено, тайно затворен в себе си. Преследван е от властта заради идеите си. Понеже и двете планети са ретроградни, ударите срещу Манев са били омекотени.

Публикувано изображение (Сатурн ретрограден опозиция, паралел Нептун) показва, че в миналото не е проявявал Божествената любов, не се е жертвал за близните си, а тях е жертвал за себе си. Чувствата му са подтиснати и е изложен на измами, кражби и парични загуби.

Публикувано изображение (Сатурн ретрограден опозиция Плутон) - в миналото е проявявал много жестокост и насилия с мислите, чувствата, желанията и делата си към цели общества и народи, като се е стремил да придобие богатство с всички средства. Такова е било положението му до идването в братството. Погазвал е Божията правда. Постоянно е имал атаки от низши мисли, от тъмните същества на Плутон, с които се е справил след влизането му в Братството.

Уран в XІ дом е в своя дом и е много силен. Роденият прави странни и ексцентрични познанства с изобретателни и оригинални хора (с братята и сестрите в Братството). Те ще му помагат неоценимо, като му дават пълна свобода, каквато той дълго е търсил.

Посредством тези му приятели желанията, надеждите и тежненията му ще бъдат подпомогнати ефективно и той ще има успех в тях, особено в астрологията. Имал е много неприятности с по-възрастни от него хора, които не са го разбирали и са му пречели в духовния му път (Уран ретрограден съвпад Сатурн). Ретроградните планети показват, че той закъснява с освобождаването си от анархистичните си идеи - хаосът в ума му, което става след отиването му при Учителя.

Уран ретрограден в Стрелец му придава силна интуитивна способност, насочена към блянове, видения и будното му въображение. Навсякъде той е търсел приятели - другари и намира такива в братството в голямо количество, които го подтикват да изучава и практикува окултните науки.

Уран ретрограден паралел Нептун дава на родения склонност към окултизма и мистицизма и богати вътрешни условия за изучаване окултните науки, в частност астрологията. Той става лидер с тази наука в Братството. Притежава пряка връзка с духовния свят, откъдето получава богата информация за човека, с чийто хороскоп се занимава. Спазвал е стриктно трите закона на вътрешната школа: 1. Абсолютно послушание, 2. Абсолютна точност, 3. Абсолютна дискретност. Затова Манев нищо не е говорел на приятелите от братството за хороскопите им и тяхното развитие, а написвал на листче деня, часа за проявата на даден аспект по дирекция и го подавал на обекта на своите изчисления мълчаливо. Ръководителят му го е учел да работи по този начин с астрологията и Манев точно е изпълнявал нарежданията му. Аспектът говори че роденият ще има пророчески вдъхновени сънища и лечителски възможности да лекува болести. Притежава високо развита интуиция, която достига почти да умствено четене на мислите и желанията на хората. Има голяма любов към пътувания за изучаване на физическия и духовен свят. Манев е изпълнен със силна воля, голяма деловитост и способност да ръководи. Винаги е можел да се издигне до ръководител, каквато и професия да е избрал.

Нептун в VI дом показва, че роденият има скрити духовни, психически способности. Имало е опасност да се занимава със сеанси и да попадне под влиянието на духове, които ще му причиняват постоянни безпокойства. Говори за ядове и загуби причинени от подчинените му. Същохронически болести, водещи го към смърт.

Нептун във VI дом дава показания за редки умствени способности при овладяване на окултните науки - астрологията. Ще има окултни и пророчески вдъхновения и способности. Притежава изключителна чувствителност за най-нежните интуитивни вибрации на природата. Това е знак за гениалност в окултните науки. Има способности за механика и особено за математика. Притежавал е красноречие, литературен талант, музикален, но се е стремял никога да не изпъква.

Нептун сьвпад Плутон. В минали пререждания е бил окултен ученик, но не е проявил Божествената любов към хората (не се е жертвал за тях) и към бога. Винаги съществува опасност да бъде обсебен от низши духове, които ще внасят различни заблуждения в ума му, че му говорят ангели и висши същества и ако се поддаде на тези внушения, ще извърши големи глупости. Някои хора с такъв аспект вършат престъпления и се самозаблуждават, че вършат Волята Божия и му служат.

Нептун 19°58' в Близнаци – Гама Орион – Бегатрикс 19°33; в Близнаци. Има марсова природа и Меркуриево влияние. Помага иа родения да взема бързи и умни решения. Смело и енергично реализира плановете си. Около него може да се появят хора с ненавист и враждебност, които ще му завиждат и пречат в живота му.

Плутон в пети дом показва, че Манев има запор, табу в любовните отношения с жените. Ще изживява много изкушения и съблазни, но няма да се получат хубави отношения. Душата му ще изпитва големи напрежения и атаки от тъмните сили, ръководени от Плутон. Особено и това, че Плутон е в съвпад с Лилит в шести дом, което усилва атаките на низшите мисли и чувства и му причинява множество болести на ръцете и краката и гърдите.

Плутон в Близнаци му слага много пречки в учението и образованието му. Създавал му е много неприятности с някои нахални братя и сестри, които са се опитвали да го командват и той непременно да им свърши някоя работа (по астрология), както те желаят и след това са му ставали неприятели (Плутон опозиция Сатурн). Само с мълчание, търпение и голяма скромност Петър Манев е успял с помощта на Учителя да се измъкне от негативните си аспекти и да доживее до 1962 г., когато напуска този свят, малко познат на хората около него.



Публикувано изображение
* Забележка на съставителя: За Петър Манев виж в „Изгревът”, т. XVIII, с. 836 ÷ 837


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ