НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1.3 ДРЕВНОСТТА И ХРИСТИЯНСТВОТО

ТОМ 19
Алтернативен линк

1.3 ДРЕВНОСТТА И ХРИСТИЯНСТВОТО



Съпоставяйки фазите за посвещение в мистериите през време на древността с тези на християнството, ние намираме съществени различия, що се отнася до методите им. В древността тези, които са бивали посвещавани в тайните на жреците, са се излагали като клетвопрестъпници, на острието на ножа или на отровата. В наши дни, в епохата на християнството, при наличието на едно по-високо морално ниво на народите и на човечеството, острието на ножа е заменено с отлъчването.

В предходните епохи, преди християнството, човечеството е следвало пътя на инволюцията, на слизането в материята. Инволюционният път е бил път колективен и механически; висшето свръх съзнание на човека е било скрито и безучастно. Човешкото съзнание е нямало напълно изявена индивидуалност. Инволюционният път се е намирал под знака на насилието; действал е безпощадно строгият закон на насилието, диктуван от религиозния фанатизъм и от грубата материална заинтересованост. Религиозните и политически ръководители са се налагали с тежестта на някакви небесни идоли, обществени деспоти и политически узурпатори.

Днес човечеството, през епохата на Водолея, прави първите си стъпки в посока противоположна, в посоката на еволюцията на човешката душа.

Човешката душа прави усилия да излезе от тъмните бездни на животинските желания и от кръга на жестоките закони на насилието, за да поеме пьтя си към духовния свят. В съвременната епоха човекът ще излезе извън тези граници на тясното лично съзнание, което е еднократно дадено във времето и пространството, за да се издигне до висотата на индивидуалността, която е вечна и безсмъртна. Докато в древността, духовното знание е било ревниво пазено само за избраници, в новата епоха истините относно невидимия свят ще станат достъпни и ще могат да бъдат възприемани от всички люде, в които е събудено Космичното съзнание. (L'homme libere prend conscience du cosmos.)*

Човечеството в този период на преход минава през огненото кръщение на страданията. Пътят на страданието е новият път на посвещението. По този начин, всички недъзи от миналото, акумулирани в подсъзнанието през инволюционната епоха, ще бъдат преобразувани в по-висши морални качества. Космичната искра, която през веригите на хилядолетията, е била

Публикувано изображение
* Забележка на съставителя: Авторът е Методи Константинов. Издадена е в Париж на френски, юни 1968 год.

Стр. 58/943

скрита в дълбините на човешкото същество, ще се разгори, за да освети съзнанието на човека поело пътя на съвършенството.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ