НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

219. Благодарности към Лулчев

ТОМ 34
Алтернативен линк

219. БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ ЛУЛЧЕВ

Л.Т.: Така правеха и във времето на Учителя някои, между които беше и Лулчев: че той да бил дообяснявал, че Учителят като говорел, не го разбирали. Ами той излиза на поляната, пък той да дообясни Учителювото Слово. Кой си ти бе! Ти не можеш да си вържеш гащите още и ще ми говориш за Учителювото Слово. Той не беше чист човек. Защото когато ме прати Учителят при Лулчев да благодаря, че е казал по телефона на Борис (царя) за моето назначение. Той сам пожела, защото той дойде в номер трета ложа в Операта със свои лулчевисти, напълниха ложата и ме слушаха в „Севилския бръснар”.

В.К.: И той пожела да...

Л.Т: Учителят ми каза: „Братът ще ти обясни как да се държиш с Лулчев.”

В.К.: За брат Христов?

Л.Т: Да. И ето, там в средата гълъбчето е върху мене, едно бяло гълъбче. Гълъбчето го турих в червената чанта и имах цип. „И като влезеш, ще дръпнеш ципа, защото той ще те покани да гледаш картинки.” И така е направил. Даже знаете ли какво ми казаха за него? Но не е хубаво, че се записва това. За една наша сестра, на която той същия изпит дал, но няма да кажа коя е.

В.К.: И какво става: той я поканва и т.н.

Л.Т.: Да, да, дръпнах ципа и като излезе гълъбчето, той извика, забрави картинките, забрави да ме покани да гледам картинките му, скочи и каза: „Не мърдайте!” И отвори едно долапче, и извади един апарат фото-графически и направи три пози. Едната поза е, тука - гълъбчето; другата - гълъбчето беше тука, щото аз съм го отгледала от малко и то беше питомно, бяло гълъбче.

В.К.: Значи Учителят тогава Ви изпрати, за да му благодарите, че той е помогнал за Вашето назначаване.

Л.Т: Аз пожелах, викам: дали да благодаря. Той ми каза: „Братът ще ти обясни, брат Христов.” А вън ме чакаха баща ми и брат Христов след беседа в 10 часа.

Влязох в бараката му, да му благодаря, а той ме покани вътре, а не ги покани тях. Те отказаха, те останаха пред вратата да чакат.

В.К.: Да. Сега, той беше се обадил на цар Борис да Ви назначи, така ли?

Л.Т: Не знам, най-малкото да знае, че от Братството е изпъкнала една певица, която вече влиза като артистка в Операта - той е казал на Борис това.

В.К.: Така, а той Ви назначи Йоцов, така ли? Кой назначаваше артистите в Операта?

Л.Т: Мисля, че Йоцов беше, мисля. Пак всеки случай.

В.К.: То трудно се назначава.

Л.Т: Много трудно. Йоцов ме качи няколко категории и изведнъж ме извикаха на касата да ми платят голяма сума. И аз казах на Учителя: „Какво да ги правя толкоз много пари, да помагам ли на нуждаещи?” Той каза: „Няма да помагаш материално, само духовно. С тия пари си купи някои работи и се улесни.”

А след като ме уволниха и вече живеех на Изгрева, събрали се концертиращите артисти и брата225 на Борис Христов, прочутия певец бас.

В.К.: Борис Христов226, да.

Л.Т: Той беше в концертиращата група, главен касиер беше. И звъни се, и се качва горе, и ми тури върху пианото една сума, която те гласували, да ми помогнат. Върху пианото ми тури една голяма сума, тогава.

В.К.: От концертиращи артисти.

Л.Т.: Да. Защото аз съм и концертираща. Имам два диплома: единият за оперно пеене, другият за концертно. А те са две различни интерпретации.

При концертното пеене ти излизаш в строг тоалет, без да си гримиран като роля, а трябва да изпееш дадена роля и да дадеш илюзия на целия салон, в твойта роля да те видят. Това не е лесна работа, с тоя строг тоалет.

А при оперното пеене имаш декори, имаш костюм, имаш грим, но пък долу имаш сто и няколко души оркестър. Там трябва много по-голяма сила да дадеш, но тия външни работи ти помагат да дадеш образа, ролята. При концертното пеене ти трябва...

В.К.: А при концертното пеене, да си завършим мисълта.

Л.Т: А при концертното пеене ти изпяваш дадена ария, но трябва така да я интерпретираш, че да постигне същия ефект, който имаш, когато пееш като в самата опера. В самата опера има и странични спомагателни средства да дадеш тоя образ. При концертното пеене трябва голяма култура и много хубава интерпретация, много хубава, много точна, с хубава дикция и т.н.

_____________________________

225) Николай Кирилов Христов, 7-1954, юрист

226) Борис Кирилов Христов, 1914-1993, юрист, оперен певец, бас


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ