НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

138. Невестата за музиканта

ТОМ 34
Алтернативен линк

138. НЕВЕСТАТА ЗА МУЗИКАНТА

В.К.: Страница 65 от „Разговорите с Учителя”. Защо Драган Кърджиев се държи меко към нея?

„Когато мечката се облизва, става опасно” - казва Учителят.

Л.Т.: Ами да.

В.К.: Сега тука Вие споменавате, че Невена Неделчева ви пише писмо да се държите за Учителя. Невена Неделчева162.

Л.Т.: Да. От село ми писа.

В.К.: Вие се познавате с нея?

Л.Т.: Да, познавах се. Защото влязох при Лулчев, със знанието на Учителя, да му благодаря, че и той взе участие за моето назначение. Даже той каза и на цар Борис, че една наша сестра от Братството, Цветана-Лиляна Табакова, ще бъде назначена в Операта. И цар Борис знаеше.

В.К.: Много хора са взели участие за Вашето назначение в Операта.

Л.Т.: Взеха участие много хора. Че и министър Йоцов взе участие. Но първо бе Учителят.

В.К.: Аз не съм очаквал, че това е толкова трудно.

Л.Т.: Въобще назначение на артисти в Операта става най-трудно, много трудно. Защото там се влиза в една голяма слава. Вече излизаш постоянно пред две хиляди души да пееш, даже и в репетициите ти влизаш в една слава! Трудно става.

В.К.: Да. Тука, на 65 страница от „Разговорите с Учителя”, на банкета на „Отвличане от сарая”, Венцислав Янков и баща му, нали, седят на масата. И сега Венцислав Янков не дава на баща си да пие, така ли?

Л.Т.: Той го риташе отдолу, по краката. Защото Венцислав Янков и сега е строг изпълнител на принципите на Бялото Братство и на Учителя. Те, и на двамата, Учителят им казал: „Вашата любима, вместо да се жените, е да бъде на тебе пианото, а на тебе - цигулката. Когато младоженецът е готов, невестата сама отива при него. А твоята невеста ще бъде цигулката - каза на Любомир. А на Венцислав: Твоята невеста ще бъде музиката и пианото. - И те издържат това.

Ето на, още не са женени и няма да се женят. Те издържат този изпит. А имат, много млади, красиви жени се въртят около тях и много ги ухажват.

В.К.: Старите приятели ми бяха разказали, че Учителят бил казал за тях: Те, казва, в Невидимия свят бяха дали обещание, че ще слязат на земята и двамата ще работят в музиката.

Л.Т.: Да. Да. И сега, когато бяха тука (дойдоха от Париж и дадоха концерт), ме намериха тука, донесоха ми подарък и Венцислав ми каза, с часове седяха при мене и ми каза: на 27 март има насрочен концерт сега в зала „България”. Той ще бъде без брат си, сам, тука.

В.К.: Пианистът?

Л.Т.: И пак ще ме намери и ще се срещнем.

В.К.: Това е 27 март 1991 година.Сега, на 65 страница от „Разговорите с Учителя” Вие споменавате за песента „Вену Бахар” („Вътрешният глас на Бога”). Тогава ли я даде за пръв път Учителят?

Л.Т.:Да.

В.К.: Вие си я записахте пак?

Л.Т.: Песните веднага ги записвах.

В.К.: Да, аз виждам тука една разлика между думите на това, което Вие сте записали за „Вътрешния глас на Бога” тука и в песнопойката, има разлика в думите.

Л.Т.: Няма разлика: „Вену Бахар сали му се нет, ту си Бахар.” Няма разлика - някаква печатна грешка, не знам.

___________________________

162) Невена Георгиева Неделчева, 1908-1995, педагог, писател


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ