НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

386. Основният закон на Вселената и живота е равновесието

VII. Кооперацията ли? ТОМ 33
Алтернативен линк

386. ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА ВСЕЛЕНАТА

И ЖИВОТА Е РАВНОВЕСИЕТО


- Да ме извините, но в СССР е Рай! - извика раздразнено и ядосано Андрей.

- Добре, мисли както искаш - усмихнато и снизходително отговори Христов. После стана сериозен и продължи: - Там където отсъствува Бог, там са най-големите противоречия, там са болестите, страданията, смъртта!

Да знаеш, ще ти дам един ключ: там където има болести, да знаеш - там не е Бог! Ако членовете на едно семейство боледуват, умират, имат недоразумения, те може по цели дни да се молят, може хиляди благодеяния да правят... да знаеш - там Бог не присъствува!

Независимо от това как се наричат хората: комунисти, анархисти, капиталисти... дали казват, че вярват или че не вярват в Бога, което няма абсолютно никакво значение, ако не се покрива с истината, а истината е ако са здрави, ако живеят в хармония те са вярващи хора, в тяхната душа и в тяхната къща живее Бог. В живота всичко е относително, няма постоянни величини към които да отнасяме нещата, с които да ги мерим. А Бог е постоянното, непроменливото, вечното.

Във всички досегашни системи на управление и живот, основния двигател е интереса, а основния закон на Вселената и живота това е равновесието, правдата. Но не винаги интересът на хората съвпада с правдата, тъкмо напротив, интересът и правдата са във вечен конфликт. Интересът, това е правото на по-силния, а правото на по-силния е основния закон на животинското царство.

За тази вечер, по този въпрос толкова ти стига! Хората от памтивека до сега са прилагали най-различни системи на управление, и от всички са се разочаровали. Но никога не са приложили още Любовта като принцип и метод за оправяне на света. Всички по начало я отричат, без да са проверили, приложили в живота. А всички вярват в това, което всеки ден опровергава вярата им - това е златният Телец, който сами си изработват.

- Кой е златния Телец? - запита Андрей, като че неочаквано.

- Искали питане-парите. Хората могат да говорят за Бога, за велики,

красиви идеи, но винаги стискат здраво парите, в тях е единствената им надежда.

- Ясно ми е господин Христов, Вие говорите само парадокси!

- Точно в парадоксите е скрита Истината. Но това сега не е важно, важното е, че хората нямат желание да оправят света, още по-малко да оправят положението на работниците или на когото и да било друг.

Те винаги имат предвид своето лично положение, и по този начин объркват положението на всички останали и своето, защото всички хора са братя, удове на един общ организъм, и не може положението на единия пръст на ръката да бъде лошо а на другите да бъде добре. Щом на единия пръст е зле, и на всички останали пръсти и на цялото тяло е положението лошо, ако на всеки е добре, и на всеки от пръстите и удовете ще бъде добре.

- Това е метафизика. Можете ли да ми докажете, че аз и директора на кооперативна централа „Напред” сме удове на едно тяло? И той как живее охолно като някой цар, а аз?...

- И в тялото има клетки и системи, на които положението от наше гледище не е завидно - например клетките на очите не им е еднакво положението с клетките, които са на петите, на червата, на дебелото черво.

И готова мисли, сега да продължа мисълта си-кооперират се слабите, за да се борят със силните - капиталистите. Но слабите не отричат капитала, нито капиталистите. Те искат да са на тяхното място, да имат изгодите и живота на капиталистите, затова образуват кооперации! Но работата до тук не спира - започва се борба между отделните кооперации, която ти вече си наблюдавал...

Андрей веднага си спомни за борбата между кооперация „Напред” и коопеоация „Братски труд”, при която борба последната престана да съществува. Също както един търговец погубва друг и неговите средства, капитали, преминават в касата на първия.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ