НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

62. Образът на светията

III. В Кабинета на Учителя ТОМ 33
Алтернативен линк

62. ОБРАЗЪТ НА СВЕТИЯТА


-    Какво бихте казали от Учението си за мене?

-    Като Ви говоря по този начин, аз съвсем нямам намерение, цел да Ви накарам да повярвате в Бога, нито да Ви заставя да мислите като мене...

Аз искам да възбудя възпоменанието за Вашето минало, което да свържа с настоящето, за да имате възможност да проникнете в бъдещето си.*

[*Учителят Дънов за прераждането - виж „Изгревът”, т. 24. с. 155-157.]

Бъдещето е новия свят, който сега се създава. Когато останете свободен и нямате какво да правите, прочетете от Библията историята на цар Саул и цар Соломон, а от Евангелието главите за апостол Павел, а намерете и прочетете историята на Иван Рилски.

-    На свети Иван Рилски ли?

-    За мене той не е светия.

-    Как, защо - нали всички, църквата го признава за светия, или Ви прави конкуренция? - подигра се офицерът.

-    Защо, ще кажете Вие, разбира се не сега.

-    Недоумявам! Защо винаги говорите със загадки, загадъчно, защо не ми кажете направо както аз говоря? Защо не говорите както говорят обикновените хора, както е прието да се говори?

-    Това ще разберете после, когато почнете и Вие така да говорите.

-    Тук възникват много въпроси, аз ще ги разделя и отделно ще Ви ги задам. Първият е: какъв трябва да бъде образът на светията според Вас?

-    Светията е красив, млад, разумен, жизнерадостен човек. Дето мине, той носи живот, знание и светлина. Някои си представят светията като старец, с бяла брада и коса, грохнал старец. Не, светията няма брада. Той свети толкова силно, че нищо друго не виждате от него, освен светлина! Аз не вярвам в куци и слепи светии, в светии на които ушите са заглъхнали. Тези хора могат да се представят за светии, но не са светии!

-    Защо трябва да чета тези истории на отдавна измрели царе и светии? Те вече нямат абсолютно никакво значение за живота! Моля Ви, поне на тези въпроси ми отговорете направо.

-    Прочетете ги и тогава ще Ви кажа.

-    Аз съм ги чел! - троснато отговори офицерът и добави - тъкмо чрез цитати от Библията, ще Ви докажа, че няма Бог на диспута.

-    Истина е, че за слепия няма Слънце... а за знаещия и виждащия всичко и във всичко е само Бог.

-    И така да е, настоявам още сега да ми отговорите, друг път вече няма да идвам, нямам време! Впрочем, няма да става нужда - мисля още сега да ликвидирам с Вас и учението Ви! Въпросът ми е ясен. Планът в съзнанието ми е изработен, само остава да започнем, но отговорете и на този въпрос, за да включа и него в моя план.

Учителят използваше всичко, което можеше, за да повдигне и събуди всяка душа, с която идваше в някакво отношение, затова използваше тези силни лични чувства и желания за спорове у Христов, за да промени съзнанието му по начин, който иска. Да постави колкото може повече реперни точки в съзнанието му - посоки на движение в живота и основите на духовни постройки, които той в бъдеще ще изхожда и надстройва.

-    Като настоявате пък толкова много, ще отговоря - отговори Учителят много смирено.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ