НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

36. Астрологична находка за офицера

II. На улица „Опълченска" 66 ТОМ 33
Алтернативен линк

36. АСТРОЛОГИЧНА НАХОДКА ЗА ОФИЦЕРА


-    Той пак ще дойде, и тогава ще го наблюдаваме и ще ги потърсим - каза евреинът и се обърна пак към красивото момиче, което гледайки офицера му каза:

-    Какво ще кажете, интересна астрологическа находка, а?

И зачака да чуе мнението му, защото евреинът беше и голям астролог. Той не му отговори, защото тъкмо в този момент беше го навестила мисълта, че Христов може да му отнеме момичето. Веднага си затвори очите и прогони тази мисъл, защото ако я оставеше продължително в съзнанието си, щеше със собствените си сили да я подхрани и осъществи. Той разбираше законите на човешката душа и съзнание, и доста умело ги използваше. Не само това, но той се противопостави на тази опасна за него мисъл и със съответни дихателни упражнения, които почна да прави, стана активен, започна да му изпраща мисли, че това което мисли, в никакъв случай няма да стане... По този начин се опитваше да спре в самото начало, още в мислите си бъдещите си противоречия, страдания и ревности. После си отвори очите и неохотно отговори на момичето:

-    Безсъмнено, добра астрологическа находка е.*
[*Виж „Изгревът”, т. 31, с. 727-733.]

-    Да му поискам ли данните за хороскоп - мислиш ли, че ще ми ги даде?

Евреинът я загледа продължително в очите и си мислеше: „Ето, тя вече почна да чувствува магнетизма му!... Данни за хороскоп е само параван, предлог желание да направи връзка.” Но той умееше да се владее! Знаеше, че ако прояви и най-малката ревност или противодействие, само ще подсили влечението й, ще я тласне към него, затова уж безразлично каза:

-    Опитай, ти си Венера, а той Сатурн и Марс в най-висока ситуация. Ще стане мек като памук - той има рицарски качества...

Един полуинтелигентен младеж зачу този разговор, и запротестира:

-    Съвсем не съм съгласен с Вас любезни братко, че имал рицарски качества! Той никакъв рицар не е, направо е простак! Чуйте го, чуйте го какви глупости бръщолеви! Затова не трябва да се занимаваме повече с него - с нашите мисли, ние подхранваме неговите сили! Затова трябва да престане да съществува за нас, нека всички си насочим погледите, слуха и мислите само към Учителя и повече с него да не се занимаваме! Така ще го респектираме и той ще млъкне - каза и си насочи погледа и цялото внимание към Учителя.

-    Да любезни братко - с мек и приятен глас му отговори момичето, и аз съм напълно съгласна с тебе, но Учителят казва: „Всеки човек, когото срещнете или идва тук, да ви бъде предметно обучение.” Инък, трябва да отидем в света да търсим този рядък екземпляр и да го проучваме. Нали ще бъде престъпление да го пропуснем, дошел на крака? Това е милост Божия, че ни е дошъл и ни се предлага да го изучаваме. Нека да се проявява както иска, все едно е, че се върти и ни дава възможност да виждаме различни страни на неговото съзнание, на неговия характер.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ