НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. Какво е Всемирното Бяло Братство

I. В кабинета на подполковника ТОМ 33
Алтернативен линк

12. КАКВО Е ВСЕМИРНОТО БЯЛО БРАТСТВО


Христов, обаче не обичаше другите да разбират вътрешното му състояние, затова се овладя и запита работника, но вече със съвсем кротък глас:

-    Какво представлява това „Всемирно Бяло Братство”?*

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 760-772.]

И в същото време се сети да провери наистина ли работникът е така смел, затова не дочака отговора му:

-    Ти си много устат! Като те уволня, кой ще храни семейството ти? Защо се излагаш на излишни страдания? В Европа, особено в Америка ги има с хиляди - бели, черни, какви ли не!

-    Не господин началник, това не е въпрос на интерес - това е смисълът на живота ми!

-    А-а-а, ти си бил цял дървен философ - покрит въглен! До сега не съм те познавал! Но запомни, че ти и жена ти ще дойдете да ме молите, за да те върна на работа!

-    Не! - каза работникът. - Ние на хора не се молим! Ние се молим само на Бога!*
[*Виж „Изгревът”, т. 5, с. 513-517- писмо до архимандрит Ефтимий.]

-    Не се молите ли? - крясна началникът. - Ще се молите, ще се молите, ръце и крака ще целувате! Такива аз съм ги виждал много, но на мене такива не ми минават! Всички от фабриката знаете, че аз съм атеист, материалист, не вярвам в никакви богове!

Уволнявам те и нито твоя Бог, нито тарторът на дяволите вече може да те върне на работа!

Не виждаш ли колко голяма е безработицата? Всеки ден идват във фабриката по 50 души да търсят работа. Ти и всички хора, можете прекрасно да минете без богове и религия! Всички религии са заблуждения! Чудно нещо, защо ми се навирате в очите все такива? Идете на работа при вашия Бог. Във фабриката има протестанти, съботяни и ти - един дъновист. Още сега ще ви измета! Не мога да ви понасям! Всички сте фанатици, философи! Съботянинът не искал да работи в събота... протестантинът искал това, католикът искал онова! Аз си нямам друга работа, та с вашите капризи ще се занимавам! Веднага с една заповед ще ви уволня всички! -Дигна телефонната слушалка:

-    Веднага ми изпратете машинописец!

Работникът през това време се молеше със затворени очи, и щом началникът му млъкна, отвори очите си и заговори пак смело, безстрашно и някак екзалтирано, с особено вдъхновение:

-    Господин началник, Вие говорите както говорят всички хора, без да знаете защо така говорите. Причината да говорите по този начин, е в миналото Ви.

-    Нищо не разбирам, моето безбожие няма нищо общо с моето минало. Но какво искате да кажете Вие - прекъсна го началникът, но работникът продължаваше, като че ли нищо не му бе казано:

-    Някога Савел връзваше християните и ги предаваше на измъчване, но на път за Дамаск като срещна Христа, става Павел - Христов ученик и апостол.

-    Ти говориш направо като луд - несвързано, но днес като изхвръкнеш от фабриката знаеш ли кого ще срещнеш? Аз ще ти кажа: мизерията, глада и техните побратими - болестите! Тогава ще се увериш, че твоят Бог не може да ти помогне. Все пак, можеш ли нещо да ми кажеш за тази секта? Донеси ми нещо писано.

-    Преди всичко Всемирното Бяло Братство не е секта, нито религия, започна работникът. То е Учение как да се живее правилно според Божествените закони - велика наука за душата, изкуство да бъдем щастливи при най-лошите условия на живота!

-    Глупости, глупости, глупости! Кажи ми нещо конкретно!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ