НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. Защо си отстъпи мястото

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

6. ЗАЩО СИ ОТСТЪПИ МЯСТОТО


6.1. На една от снимките се вижда стълбата, която е водила до стаята на Учителя. На други снимки № 123, 124, 125 от „Изгревът", том XXIX се вижда как Учителя слиза по тази стълба.

6.2. На други снимки се вижда как жени, облечени в бяло и с бели кърпи се тълпят пред входа на стълбата, която води до стаята на Учителя. Вижда се отпред Николина Балтова, която тогава е млада и хубава. По-късно я виждаме на снимки до Учителя № 262, 263.

6.3. По онези години не се продава бяло платно на магазина, но трябва да го изпредеш, да го изтъчеш на стан, да го разкроиш и да го ушиеш на ръка. Тогава няма още шевни машини „Сингер". Те идват в България, внесени от Германия след 1930 г.

6.4. И се вижда на снимките как са се наредили по стълбите на опашка. Виждат им се силуетите в бяло. Всеки си чака реда, за да влезе при Учителя.

6.5. Ето че една търчи, качва се на бегом по стъпалата и вика: „Много ми е спешно! Само за 5 минути при Учителя!" Онази, която е наред да влезе, я пропуска и си отстъпва реда.

Онази влиза и вместо 5 минути, се бави цял час. Излиза засмена, радостна, щастлива и си пее.

6.6. Онази, която е отстъпила реда си, влиза вътре и Учителя я пресреща с думите: „Ти защо си отстъпи реда? - Всичко, което бе определено за теб, тази го задигна и отнесе! За теб няма нищо. Отивай си."

6.7. Сестрата слиза по стълбите. На поляната заварва онази как лети като пеперуда и си пее. Приближава се при нея и казва: „Ти защо ми взе времето и ми го открадна за Учителя?" - „Аз съм царица на времето, а ти си една мравка и се махни от пътя ми да не те смажа с божествения си крак!" И тя отлита като пеперуда.

А мравката си остана на мравка и дочака времето, когато ми разказа, че е останала като мравка на Изгрева, и Учителя повече не е говорил с нея.

Бяха й откраднали времето.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ