НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

54. Разпределение на благата

II. тетрадка. I. Из разговорите с нашия любим Учител. Ана Шишкова ТОМ 17
Алтернативен линк

54. Разпределение на благата


Материалното е, което пречи на човека за духовното. Всякой, който гле­да да спечели, едни други се изнудват. А природата всичко е дала, но се хвърля всичко: консерви, кафе, всичко. Законът е такъв: ония храни, които не ги дават, гъсеници ги изпояждат - на богатите. От неправилното разпределение стра­дат.


Каменните къщи не са здравословни. Щом няма топлина, камъкът изтег­ля от човека. За в бъдеще ще са най-хубави - стъклени.


Бедният сладко яде, а богатият пищна храна яде, но не му е вкусна. Чесъ­нът се спогажда с мене, а сладкишите... Нервен човек чесън да яде, да се успо­кои. Безпредметна е тревогата за храната. Който е малокръвен, да яде краста­вици.


Стария Русев са го били за урок, а младия - за ум.


Детето на един свещеник плакало за „маро". Майката се чудила какво е. Една циганка дошла и казала: „Детето иска хляб."


Мир започва: Тих, приятен ден, мека топлина. Като пътувате, като не ви познават, че сте представители на държава, не се отнасят с подобающе почи­тание. На ефрейтора се прави. Наполеон се числеше ефрейтор. И вие сте еф­рейтори - чудеса правите, а като станете генерали... Войниците се подчинява­ха на Наполеона, на ефрейтора. И мухата има офицерски чин, навсякъде каца. Добре, че хората не виждат работата.


Учителят погледна главата на едно момченце, което седеше до майка си, и каза на сестрата - майка му:


- Изпъкнала е задната част на главата му - домошар, ще върти къщата. Ще туря равновесие вкъщи, на каките морал ще чете. Ще те гледа той, след 25 години ще те гледа.


Нещастието е, че искаме по същия начин. Едно по едно зърно в хамбара не принася полза, а едно посято зърно дава плод.


Двама души като обикнат един молив... За болния са потребни двама души да го носят, а здравият да се откаже от носители. А ние здрави искаме да ни носят.


Ако си беден и не вземаш, ще си нещастен. Ако си богат, давай, за да не страдаш.


Който не е сял, ще остане сиромах. Който сее, ще стане богат. Сиромах е, като сее, ще му дадат. Хората чакат други да сеят.


Няма по-тягостно да ядеш, което не е за ядене и да носиш, което не е за носене.


Не се отказвайте да правите добро. Само веднъж ти се дава условие за правене добро. Ти си турил бент, затова други път не туряй!


В Русия се оставят свободни.


По принцип християнството е по-горе от будизма. Всяко последующе се­ди по-горе от предишното.


Болните са аристократи в ядене, прислуга, дюшек. Здравите са демокра­ти, както и да ги пипаш. Почивка ако искаш, иди при болните. Ако искаш рабо­та, иди при здравите. Да спиш, да няма кой да те бута. Старите спят много малко. Много спят младите. Старите постоянно за работа мислят, за сеяне, за оране. Старите хора имат силно въображение, разправят интересно невидени неща. Подмладяваш се, щом много спиш. Хубаво е спането.


Човек, за да даде цена на думите, да стане семеен, за да види какво значи една тежка дума.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ