НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ. 7.1. Грамота, която удостоява д-р Миркович с отличие (рицар на ордена Пий - трета степен)

ТОМ 35
Алтернативен линк

7.

ОФИЦИАЛНИ

ДОКУМЕНТИ

7.1. ГРАМОТА Папа ПИЙ IX

удостоява д-р Миркович с отличие

(рицар на Ордена Пий - трета степен)

16 април 1861 г.580

PIUS РР IX

На обичния ни син Георги Миркович, България Поздрав и апостолическа благословия на обичния Ни син!

Тези, които горят от ревност към вярата и които работят за възрастването й с всички сили и средства, Ние по обичая си охотно награждаваме със справедливи похвали и украсяваме с блестящи отличия. И когато узнахме, че ти си такъв, решихме да ти връчим блестящо отличие като награда за твоите заслуги и като доказателство за Нашето отеческо благоволение към теб.

И така, като желаем да ти окажем тази изключителна чест, поради която те освобождаваме и занапред ще те смятаме за освободен от всякакви отлъчвания, забрани и други църковни присъди и наказания, дадени по независимо какъв начин и по независимо каква причина, ако случайно си имал такива, с Нашата Апостолическа Власт по силата на това писмо те избираме и утвърждаваме за Рицар на Пий трета степен и обявяваме, че принадлежиш към този орден, създаден от Нас и наречен на Наше име. Затова, обични Ни сине, решихме да ти облечем присъщата на рицарите от трета степен дреха, а също така да можеш и имаш право да носиш свободно и законно ордена, който представлява синя копринена лента, обточена по края с двойна червена линия, по присъщия на рицарите начин - окачен отляво на гърдите. И за да не се получи някаква грешка в носенето на дрехата и на ордена, нареждаме да ти бъде връчена ... [скица581].

Дадено в Рим в Седалището на св. Петър и подпечатано с Пръстена на Рибаря на 16 април 1861, на 15-тата година от Нашия Понтификат.

Преводач:

доц. д-р Анна Бориславова Николова

ст. пр. Петя Христова Стоянова

03.03.2020 г., София

____________________________________________

580) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Вж София: НБКМ, БИА, ф. 95. инв. оп. II-B 3065

581) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Допълнението е мое. В архивните материали се намира и скицата, която публикуваме - вж документ № 6 в раздел „Сканирани материали“.

 

 


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ