НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

58. СЛАВИ КАМБУРОВ И ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕ

БОРИС НИКОЛОВ ТОМ 3
Алтернативен линк

58. СЛАВИ КАМБУРОВ И ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕ


Родът Камбурови е стар род с дълбоки корени. По онова време родът е представен от Никола Камбуров, който е в Казанлък, Стефан Камбуров в Стара Загора и третия - Слави Камбуров в Нова Загора. Камбурови са запознати с учението на Учителя и се подвизават в Братството. А Слави Камбуров е социалист по идеи и материалист по убеждение. Бил е начетен, учен и писал статии по вестниците. Като бил на гости при братята си и като слушал как те непрекъснато говорят за Петър Дънов, не издържал и изрекъл: „Ако се срещна с Вашия Учител аз тутакси ще го оборя за нула време." Той смятал, че като владеел марксическа"диалектика щял да го обори в спора. Но искал да слушат и гледат и другите му двама братя, за да видят какъв учен брат имат и да се гордеят с него след това.

Минало време Учителят пристигнал в Ст. Загора, където живееше Стефан Камбуров и Слави Камбуров получава телеграма в Нова Загора, че Учителят е пристигнал на гости при другите двама братя. Учителят го приема насаме в една от стаите на дома, където е отседнал на разговор. След малко Слави излязъл от стаята на Учителя уплашен и замислен с наведена глава. А преди това влезнал горд като паун с разперени крила. Дори носел няколко книги, с които да обори своят опонент. След това Братството излезнало извън града на екскурзия. Поканили и Слави. Слави все вървял мълчалив и с наведена глава. Накрая братята го спират и го питат: „Слави, какво стана с тебе? Нито се виждаш, нито се чуваш, все едно, че си потънал в земята." А обикновено когато се съберат Слави е голям оратор и от него човек не може да вземе думата. А сега мълчи и върви с наведена глава. Вдига глава, отваря уста и изрича следното: „Аз мислех, че г-н Дънов е един обикновен учен човек. А Той такива неща ми показа от света на четвъртото измерение, че по едно време не знаех къде се намирам, дали съм на небето йли съм на земята." Братята любопитстват: „Кажи едно нещо, което Учителят ти е показал". „Не, не мога. Г-н Дънов ме предупреди да не казвам нищо на никого".

От следващия ден Слави Камбуров влиза в Братството и става привърженик на Учението. В споровете с материалистите и атеистите е бил много убедителен, защото я познава тази материя. А по Дух знае какво представлява Учението на Учителя, имал е досег и съприкосновение и пряко общуване с Невидимия свят с помощта на Учителя, който за момент е отворил очите му, отпушил ушите му и прекарал съзнанието му в четвъртото измерение. Така той имаше знанията и познанията да бъде вещ и необорим в споровете. Започна да пише книжки за окултната наука. През 1929 г. в Нова Загора той издава една книжка „Окултна наука". На края на стр. 39 тя завършва така: „И когато по-нататък по закона на еволюцията, заминем от земята в другите миро-ве на Космоса, да станем и там разумни и съзнателни граждани, като разумно и всестранно използваме новия живот, който ни очаква там, защото душата - човешкото его, човешкото самосъзнание е безсмъртно и живота е вечен и безкраен във всемира."

Ето това е пример: на време да срещнеш Учителя и навреме да ти се отворят очите за Словото Му.

Родът Камбурови бяха печатари. Никола Камбуров имаше печатница в Казанлък. Стефан Камбуров откри печатница в Стара Загора. Слави Камбуров се сдоби с печатница в Нова Загора. След войните печатницата от Стара Загора се слива с тази от Нова Загора и накрая остана като държавна печатница. Те отпечатаха редица беседи от Словото на Учителя.

Здравейте.

Аспарух Камбуров съм, събирам данни за нашия род от близо 2 години. Към момента заедно с роднини сме стигнали до името Иван Камбуров, роден около 1840 година. Родът ни е от с. Шишманци, Пловдивско. Събрали сме данни за 224 души оттогава, или общо 8 поколения. Интересно дали може да се направи връзка с Камбурите, които споменавате тук - печатарите. Дали може да се установи контакт с някой от техните наследници? Кой знае, може да открием общи прароднини.

Благодаря.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ