НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

43. Мария Михайлова Тодорова

VI. Ученици,участвали в школата на Учителя и техните прояви в живота ТОМ 22
Алтернативен линк

  


43. Мария Михайлова Тодорова*




  

Друг ярък представител на Братството, живял в аурата на Учителя е Мария Михайлова Тодорова. Родена в Дупница на 20 февруари 1898 г. От млади години се увлича от идеите на Лев Толстой и често мечтае за общ братски живот. Като гимназистка пожелава да живее и служи на Христа и същия ден нейна приятелка я завежда при Учителя на улица „Опълченска" 66. След интересния разговор, който провеждат, Той и предлага да ходи всяка сряда при него за съвети и упътвания.

Учителят и задава различни задачи и след това я изпитва. Така в продължение на З години е частна ученичка на Учителя. След това започва редовно да посещава беседите. През 1921 година е на събора в Търново, заедно с голяма група младежи, в която е и Борис Николов. Учителят се обръща към Борис, посочва му Мария и казва: „На теб я поверявам." Така Учителят създава вътрешна връзка между тях.

Мария започва да следва философия в Университета и една година преди да го завърши, решава да се прехвърли в Музикалната академия - специалност пиано. Завършва и става добра изпълнителка. В този младежки период на учене тя страда от сърце, а в хороскопа и има точна квадратура на Венера с Уран и Сатурн. В същото време от голямата група студенти, събрани около Учителя, двама от тях - Георги Радев и Борис Николов, ходят редовно по един път в седмицата на Витоша. Учителят насочва Мария да ходи заедно с тях, за да излекува сърцето си. Тя дълго време не приема съвета наУчителя, защото това е вън от моралните разбирания на тогавашното общество. По-късно пречупва характера си, тръгва с тях и се създава добро приятелство между тримата.

* Виж « Изгревът» том І стр. 109-340; том V стр.4-736.


Мария Тодорова е много възприемчива и чувствителна към външните влияния. В хороскопа на Мария Луната се намира в 12 дом в съвпад със Слънцето, Венера, Меркурий и тригон с Нептун и Плутон. Това й дава силна интуиция и голяма прозорливост за разбиране на отношенията в братския живот и честите вмъквания на отрицателните сили в него. При всички трудни положения тя отива при Учителя и иска неговото мнение и съвет, докато той е във физическото си тяло на Земята.
  
Тя винаги слуша Учителя и точно изпълнява неговите съвети. През 1933 година Мария оформя връзката си с Борис, като сключва брак с него. Започва да свири редовно на хармониума в Младежкия клас заедно с Гавраил Величков. През 1927 година Учителят организира една голяма екскурзия до връх Мусала с повече от 300 души. Времето е дъждовно и по пътя непрекъснато вали дъжд, който през нощта се обръща на сняг. Вечерта групата пристига до езерата и прави лагер до второто езеро, където сега е хижата. Братята палят голям огън и цяла нощ се греят и сушат. Учителя е настанен под един войнишки брезент, опънат като палатка на 2 кола, заедно с най-възрастните сестри София Попова и Анастасия Янакиева. Той повиква Мария Тодорова при себе си. Разговарят известно време и и
казва: „Сестра, сега Бог е решил ти да бъдеш гонена, хулена, преследвана и неприета от близки и роднини. Готова ли си да издържиш на това изпитание?" Тя отговаря: „Щом Бог е решил да стане това, аз съм готова да изпълня Неговата Воля."

  
След като се омъжва за Борис Николов, нито братята му, нито сестра му, нито пък родът му я приемат и тя остава чужда за тях. Тя е оправна домакиня и умее да готви много хубаво. Често й се налага да се грижи и за храната на Учителя. В Братството е гонена и преследвана от много сестри, заради приятелството си с Борис Николов. Понеже има Марс в 12 дом, което е най-лошото му положение в даден хороскоп, а господар на този дом е Козирог, в който Марс е в екзалтация - проявява най-мощно своите войнствени сили, затова тя непрекъснато воюва в обществото. Отвсякъде я атакуват непрекъснато: за близостта и с Учителя, за дружбата и с Борис и за точните преценки, които прави за всеки един от Братството. Тя се придържа много строго към Словото на Учителя и неговите съвети и не отстъпва никога от истината.

Макар че постоянно я критикуват, тя взима дейно участие в издаването на братските песни и в целия музикален живот. Обича много планините и често ходи на Рила и Витоша заедно с Борис. Тя е много сериозен човек, с дълбок философски ум, на когото винаги може да се разчита. Явява се като пръв помощник на Борис Николов в неговия труден живот, особено след заминаването наУчителя. Когато Борис е в затвора - лагера в село Огняново, тя всеки петък му носи храна за цяла седмица, като тръгва в 5 часа сутринта с 2 големи чанти. По този начин тя облекчава донякъде трудния му живот.
  
Борис е в затвора, а на Изгрева борбата продължава непрекъснато. Мария постоянно работи духовно с молитви и музика за освобождаването на Борис. Всеки месец на 27-о число тя прави вечеря в чест на заминаването на Учителя, на която вечеря кани различни близки приятели да присъстват и правят връзка с този велик Дух на Любовта. Този наряд продължава до нейното заминаване.
  
Един ден Учителят е на посещение в нейния дом и казва: „Кажи си едно твое желание." Мария отговаря: „Когато си заминавам от този свят, искам вие да ме вземете и отведете, Учителю. Учителят отговаря: „Добре."

Той винаги изпълнява своите обещания. В момента на заминаването на Мария до нейното тяло се докосва една бяла светлина и душата й отлита нагоре. Няколко дена преди да си замине в разговор с мен тя каза: „Светозаре, тези връзки, тези братски отношения които имаме, са от векове за векове. В който свят и да се намираме, ние пак ще сме приятели, ще си помагаме и ще се обичаме."

Да, връзките ни с Учителя и приятелите ни са завинаги. За тях  Учителя казва: "Отсега нататък между мен и вас няма да има раздяла"   
  


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ