НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. В един и същ свят живеем

(В. «Братство», бр. 160, 17.V.1936 г., стр. 1) ТОМ 20
Алтернативен линк

8. В ЕДИН И СЪЩ СВЯТ ЖИВЕЕМ


(В. «Братство», бр. 160, 17.V.1936 г, стр. 1)

Ако някой ви се оплаче и го запитате защо не  успява, ще ви каже стереотипното - условията са такива. А условията са  само половината от причините за неуспеха. Пропускаме по-важното - ние  самите. Тоя свят за глупавия и за умния е един и същ. Котката е в същата  стая с мене и същия хляб й давам да яде, но е пак котка. В същата земя  посяват житото и ечемикът израства: от житото - жито, а от ечемика -  ечемик. Важното е онова, което носим в себе си, с което сме дошли в  света, важно е доколко то е разработено - и след това условията.

Двама души падат в една река, но единият знае да  плава и за него това е само един инцидент, а другият не знае и това може  да е край на живота му... В същия живот сме, в същия свят, но знающият  преодолява препятствията, а невежият пада под техните удари.

Вместо забава, нам трябва истинско знание за  живота. И когато го придобием, най-трудните препятствия, всички скърби,  ще станат дреболия, както и най-мъчните задачи за знающия ученик.

Но ако ние търсим наслади, тъмнината и  невежеството ще ни обгърнат и тогава горчивината на всекидневния живот  ще ни среща на всяка крачка. И ще се оплакваме от немилостивата съдба,  която уж ни преследва, когато това ще са последиците от нашето  невежество и неразбиране на живота.

В един и същи свят живеят и мъдрият, и невежият,  но не живеят еднакво. Природата забавлява глупавия, учи умния, а на  мъдрия разкрива тайните си. И трите пътища, макар не еднакво стръмни -  са еднакво отворени за всички ни. По кой ще тръгнем?

Любомир


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ