НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

22 - 5. ВРАТАТА НА АГАРТА

Бялото Братство в град Ямбол. Тодор Атанасов Попов. Моята среща с Учителя Петър Дънов. ТОМ 10
Алтернативен линк

5. ВРАТАТА НА АГАРТА


Незабравими бяха и дните, прекарани на Рила - сутрин беседа и Паневритмия, вечер интересни разговори край огъня.


Една нощ дълго не можех да заспя, излязох от палатката и седнах край езерото. Небето беше обсипано със звезди, които тук, на планината изглеждат по- големи, по-блестящи. Наслаждавайки се на тази мистична обстановка, дъхът ми спря - от височината до езерото на Чистотата слизаше един грамаден светещ човек, носеше се плавно и бавно се потопи в езерото. Не съм от страхливите, бил съм и на война. Някой леко ме потупа по рамото, „Уплаши ли се, Тодоре?" Обърнах се - беше Учителят. По лицето му играеше закачлива усмивка. „Тук е една от вратите на Агарта."


Още като ученик преведох и издадох книжката „Учението за Кармата" от Елена Блаватска и „Древните терапевти" от М. Карадия. По време на следването си успях да я издам втори път. Разбира се, похвалих се на Учителя. Беше преди беседа в салона. „Остави книжките тук, на масата" - ми каза той. Чудех се какво ще последва - критика или похвала. След беседата Учителят каза: „Братя и сестри, един наш млад брат е превел „Учението за Кармата", който се интересува, може да си купи." Жестът беше трогателен. Някои от приятелите имаха отрицателно отношение към теософската литература, но в първото томче на Младежкия окултен клас, в беседата за кармата, Учителят казва: „За кармата ще ви кажа толкова. Който иска да научи повече, да чете, има по този въпрос литература на немски, френски, английски, италиански."


Група братя и сестри, заедно с Учителя, насядали на пейките пред салона, разговаряли на различни теми. Била и съпругата ми, Мария Попова. Дошъл един брат и казал: „Учителю, дошли са софийски дами, желаят да се срещнат и разговарят с Вас." - „Кажете им да почетат малко теософска литература и тогава да дойдат, тогава ще се разберем."


Завърших университета, станах учител по естествена история, химия и физика, учителствах няколко години в провинцията, поддържах тесни връзки с братството. На власт дойде Кимон Георгиев, който за да направи икономии на държавата, уволни единият от семейните двойки. След съвет с Учителя, реших да замина за Франция и следвам зъболекарство. Не беше леко нито на мен, нито на семейството ми, но с Божията воля и помощта на Учителя завърших и се завърнах в Ямбол.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ