НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. Отвореният прозорец

I. В кабинета на подполковника ТОМ 33
Алтернативен линк

21. ОТВОРЕНИЯТ ПРОЗОРЕЦ


Христов със свръхусилие сдържаше яда си, и все пак можа да каже спокойно:

- Отворете прозореца!

Доставчикът пъргаво скочи, широко отвори двете крила и надникна долу.

-   Високо ли е? - запита вече злъчно Христов.

- Да, втори етаж, но не се чува, няма опасност да са ни подслушвали! - И си седна на креслото доволен, успокоен и напълно сигурен, че вече всичко е наред.

- Хвърляй се през отворения прозорец! - разнесе се из кабинета команден глас.

- Но моля Ви господин полковник, не се шегувайте!

- Не се шегувам! Хвърляй се, мърша такава! Веднага, веднага! Не желая да те застрелям, не искам да цапам ръцете си! Животът ми няма смисъл и бих го дал, но за нещо, което има стойност, а не за такава вонещица, твар! Хвърляй се по-скоро!

Доставчикът цял пребледнял, треперещ, крадливо поглеждаше към вратата. Подполковникът скочи и го затласка към прозореца, но почувства болка в корема, куршумът получен във време на войната наново се обади. Затова зарева като звяр:

- Защо те докосвам, защо се скверня? - Пусна го и грабна пистолета от бюрото си.

- Помощ! Помощ!... Млад съм! Жена! ... Деца!...

- Хвърляй се, псе мръсно! Тези подкупи ни провалиха! Изгубихме войната! Такива като тебе погубиха хиляди българи с жените, майките и децата им! Хвърляй се, кучи сине! За всичките си мръсотии сега ще заплатиш!

Но ненадейно на вратата се появи ординарецът, и без формалности доложи:

- Господин подполковник, началникът е на двора под прозореца -заповяда да се покажете. - Христов въздъхна, пое си дъх и надникна.

- Пак нещо става при тебе? - с усмивка и меко го запита началникът на фабриката*, който добре познаваше характера му. - Хайде да отиваме на обед - чакам те! [*Любомир Христов Лулчев работи в София - помощник-началник на Инженерната фабрика, която усвоява и изработва военни оръжия. Виж „Изгревът”, т. 20, снимка № 55.]

Доставчикът използва това и хукна към вратата.

Разнесе се конфузен звук, и после неприятна миризма изпълни кабинета. Щракна се зловещо, но не последва гръм. Засечка. Христов запрати пистолета си в гърба на бягащия посетител, сграбчи от окачалката скъпото му палто и велурената му шапка, и ги изхвърли през прозореца вместо него.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ