НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

166. Душата на човека не може да се изследва със средствата на материалния свят

II. В колибата на Христов ТОМ 33
Алтернативен линк

166. ДУШАТА НА ЧОВЕКА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗСЛЕДВА СЪС

СРЕДСТВАТА НА МАТЕРИАЛНИЯ СВЯТ


Христов го прекъсна нервно:

- Психоанализа? Искаш да кажеш анализа на душата - анализа на нещо, което не може да се види, чуе, пипне, вкуси или помирише? Все едно анализ на „нищо”! Това е абсурд! Дори анализът на материалните неща, които имат отношение към сетивата, е още много груб. Решетките на науката още са много редки, пропущат много и важни неща. Справили ли са се Фройд и неговите ученици с гносеологията на Кант, или с учението на Мах? Определения от учените състав на въздуха, не е действителния му състав. Ако в него се постави едно живо същество, то ще умре. Техните решетки са пропуснали най-важното, това, което подържа живота.

Състава на въздуха е много по-сложен от това, което учените знаят за него! Същото се отнася и за състава на водата! Изобщо нашите мерки, разбирам мерките на науката, не са мерки на реалността. Това се отнасяше за физическия свят, за предметите, за осезаемите неща, а какво е това отношение за неосезаемите неща, за евентуалната анализа на това, което наричат „душа”?

Душата е реалност от по-висш от нашия материален порядък, затова не може да бъде обект на анализ със средствата на материалния свят, който е обект на изследване и анализ на науката.

- От какъв порядък е душата според вас? - запита лекарят психоаналитик.

- На Ваш език казано-душата е същината от един четириизмерен свят. Цялата съвременна, така наречена „положителна” наука, разглежда света и нещата в него от триизмерно гледище. А светът според Айнщайн има „n” измерения. Челниците на човечеството вече са на границата стози свят. Било е време, когато човешките същества са схващали света като едноизмерен, после като двуизмерен, сега триизмерен. Предстои им да познаят света като четириизмерен.

- Пояснете се, как да разберем това?

- Не можете да го разберете, защото нямате органи, които да схващат четвъртата координата. Както на слепият, както и да обясняваме света на Слънцето, той не може да го разбере, защото органа, с който може да се разбере света на Слънцето, той го няма. Мога да Ви го обясня, но без орган ще остане само обяснение, а не преживяно.

- Вие имате ли тези органи? - забеляза с подигравка българинът лекар. - Щом говорите така, предполага, че го имате. Ако обичате, покажете ни го.

Христов на това не обърна внимание, продължи мисълта си:

- Представете си едно същество, което е загубило способността си да схваща нещата в тяхната височина.

- Кое е такова същество? - запита лекаря немец.

- Ясно казах: „Представете си!” - рязко отговори Христов, и продължи - каква представа ще има това същество за човека? Представата му за човека ще бъде дирята, която краката на човека оставят върху земята. - И начерта върху хартия две ходила. - За нас, които виждаме нещата и в тяхната височина, това човекът ли е? И ако това двуизмерно същество реши да прави анализ на човека, какъв ще бъде той? - И посочи рисунката на ходилата. - В неговото изследване няма да влизат ноктите на пръстите, глезените, коленете, стомаха, сърцето, мозъка, главата... А какво е човекът без всичко това? Но човекът до тук не свършва, той е още много неща и неговите мисли, чувства, настроения, противоречия, страдания, радости..., за които това двуизмерно същество няма представа и отношение, не е помислило и не може да мисли! Такива са анализите и изследванията на душата от разни Фройдовци, Юнговци и Адлеровци... Те са само фантазии, и като такива може да са интересни, но да се покриват с истината, изключено е!

Истина е, древните маги са работили с магията, познавали душата и нейните закони. За тях душата е била така реална, както за Вас предметите. Пък и това, което наричате предмет - предмет ли е, това което насичате материя, какво е останало от него? Скоро, много скоро очите на хората ще се отворят и те ще видят много неща, които не са виждали, и за много неща ще им се изменят отношенията! Ще стане едно основно преобразование на Психологията, Химията, Физиката и на целокупния живот.

- От къде знаете за тези преобразования? - запита лекаря немец.

- В невидимият свят, в света на душата, в света на четвъртото измерение, в света на причините, който е този същия свят който Вие познавате, но гледан от друго съзнание, от същество с повече органи на познанието, в този свят вече са направени преобразованията - те там са вече факт.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ