НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

28.20. Подготвяне на стария ръкопис

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

28.20. ПОДГОТВЯНЕ НА СТАРИЯ РЪКОПИС



Той си прибра нещата, и след това реши да прави нещо друго. Сега забележете какво ще прави! Аз казва, трябва да подновиме този стар ръкопис, защото избледнява. И той нарежда, и решава да организира човек, който да организира преписването на тези оригинални беседи в 4 екземпляра. Но за да се направи това, трябва да се плаща на тези хора. И то много пари!

И тогава той нарежда, и те започват да му носят пари в името на това, че тези беседи, трябва да се опреснят. „Опреснят" - такъв беше израза! Да се препишат дословно, за да останат за следващите поколения. Събират пари, събират пари, събират пари и той ги предава на нашия приятел Нестор Илиев. И той носи 19,500 лв. на Лалка Кръстева, и ги занасят. А тогава 19,500 лв., представляваше цената на два тристайни апартамента в София. Нашият апартамент струваше 7,000 лв. - две стаи и кухня, а тогава един тристаен апартамент струваше 10,000 лв. Значи занесоха й пари за два тристайни апартамента!

И тя, Борис започна да й дава оригиналите, и тя ги предаваше на няколко човека, които ги преписваха, и плащаха скъпо и прескъпо. И накрая казвам: „Борисе, тука тази работа не ми харесва! Дай да провериме как той преписва, какво не преписва. Да провериме как работят." И Борис носи един оригинал, показва го, и какво да видя?!

Отгоре Лалка е започнала да зачертава различни изречения, различни думи, да коригира всичко онова, което стенографките са дешифрирали! Тя променя Словото на Учителя. И казвам: „Борис, как е възможно такова нещо бе? Ама как е възможно да се плащат тия пари, а вие да променяте Словото на Учителя?"

И какво става по-нататък? Борис не спира тая работа, а тази работа се продължава. По некаква случайност тя му връща по едно копие от преписаните беседи, и той ми дава и едно копие от онези, които тя е коригирала. И аз имах няколко годишнини, за да се види как тя е работила. Това нещо аз съм го преснел и съм го показал в „Изгревът". [Виж „Изгревът", том III, ксерокс-копия от 2 страници най-накрая.]

И сега, какво става по-нататък? Ами става следното: тя прави 4 копия. Едното копие дава на Борис, едното копие остава при нея и другите две копия предава на онези, които са дали най-много пари.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ