НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

38. Мария Захарната

II. На улица „Опълченска" 66 ТОМ 33
Алтернативен линк

38. МАРИЯ ЗАХАРНАТА


Евреинът слушаше Учителя, мислеше си за това, което му каза работника и често прогонваше мисълта от съзнанието си, че този офицер може да му отнеме момичето. И въпреки усилията му, тази мисъл се наложи и остана продължително у него!... Той гледаше момичето и си мислеше, питаше се: „Какво ли мисли тя сега за този офицер? Как ли ще се развият нещата по-нататък?...”

Една възрастна сестра се приближи до евреина, и прекъсна мислите му:

-    Абе брат, какъв е този офицер? Той не знае какво говори! Не разбира какво го чака! Той обижда Духа! Бог да му е на помощ! За обида на Духа, само смъртта може да изкупи греха му!

-    Имаш пълно право сестра, и аз така мисля - отвърна сериозно той, като продължаваше да си мисли за момичето и Христов, които в съзнанието му вече бяха свързани. Останалите от групата младежи гледаха иронично на тази сестра. Но тя не забелязваше иронията или не искаше да знае, затова продължаваше:

-    Каза ми се, че този е прероденият блуден син дошъл да търси баща си, но още е тъмно пред очите му! Не Го познава - гледа и не вижда, слуша и не чува, не разбира!...”

И като се обърна към младежите, екзалтирано заговори: - Всички трябва да се молим Бог да снеме превръзката от очите му, защото дяволът го е превързал, за да не види Учителя!

-    Сестра, кажи защо ти викат Марийка Захарната?*
[*Виж „Изгревът”, т. 15, с. 316.]

-    Защото словото ми е захарно, Божествено, и защото живея при Захарната фабрика. Едното и другото не са случайни!

-    Тогава иди да озахариш този горчив офицер - някой й подметна пак на шега.

-    Като ми се каже и това ще направя - отвърна тя самонадеяно.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ