НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Допълнителни данни за ръцете

  Науката на първата човешка раса - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДАННИ ЗА РЪЦЕТЕ


Така описаните типове ръце на практика рядко се срещат, защото дванадесетте космични силови течения, изявени в Двойника, или в т.нар. Звездно тяло на човека, създават голямо разнообразие, което пък определя разнообразието на хората и оттам на различните типове ръце. Хората, на които ръцете представляват чист тип, имат изразен интелект, но работят в едно направление и затова са по-едностранчиви и с по-тесен мироглед. Хората със смесен тип ръце имат възможност да се приспособят. Те имат по-големи и разностранни интереси.

Общо взето, добрата ръка - ръката, показваща добрите качества на даден човек, като интелигентност, развити морални качества, стремеж към творчество и т.н., се характеризира с известна хармония между дължина, ширина и дебелина. Тя има известна гъвкавост, ставите са еластични, отделните части (пръсти, нокти, фаланги) са хармонично изразени. Линиите са ясно очертани, особено главните линии, с присъствието на ясно очертана Сатурнова линия. Те са дълги, без чупки, острови и прекъсвания. Самата ръка е малко твърда, без да е груба; еластична е, без да е мекушава и гъбеста.

Всяка форма на човешкото тяло е завършек на един еволюционен процес, започнал от миналия му живот, завършек на цял ред усилия на творческата мисъл. Защото мисълта е онази сила, която създава формите в човека. Съвършенството на една форма определя стъпалото на развитие, на което се е намирала мисълта, която е създала формата. Съвършените форми се създават от съвършена мисъл. Мисълта се предава с движения,които u служат за външен израз. Мислите, дори и най-тихите, най-нежните, щом се преповтарят, налагат

своя отпечатък върху формите. Изобщо всичко красиво и нормално по ръката е добро и положително. А всичко некрасиво и ненормално е признак на отрицателното. Човек трябва да разбира и чувствува красотата в Природата, за да бъде животът му по-богат и интензивен. Но, за да я разбира, той трябва да притежава тази красота. Мислите са оформени сили; те могат да действуват сътворително и разрушително. Това, което ние мислим, и това, как го мислим, сме ние самите - целият човек, неговите качества, способности, устремът му за изява - изобщо неговият характер. А също и здравето, и болестите са продукт на мисълта. Колкото един човек е по-издигнат в своята мисъл, толкова вибрациите, които той излъчва, са по-фини. Човек с по-развити интелектуални качества и обработена емоционална природа повече се е прераждал и в резултат на това има и по-изработена ръка.

Четенето по ръцете е от голямо значение за човек. Тази наука му дава голяма възможност да проникне в един необятен със своите възможности свят, за разбирането на голямата загадка, наречена Човек. С това се подхранва интелектът, придобиват се знания. Науката за ръцете притежава цялата възможност да ни запознае с природата на човека в един по-дълбок и разширен смисъл. Връзките между хората (браковете) в повечето случаи са нещастни най- вече поради това, че късно излизат наяве много признаци и особености, които преди това не са били подозирани.

Има ръце, по които не може много да се каже. Това е така, защото този човек е само материя и интелект. Емоционалната му природа - възбудимостта в него е много слаба. Той гледа и преживява всичко с едно безразличие, без то да се отрази по-дълбоко в него.

Естеството на работата при даден човек не може да промени линиите на ръцете и формите по нея. Това не могат да сторят каквито и да било занятия или професии. Ако един човек с духовна и умствена работа по стечение на обстоятелствата е задължен да работи известно време по-груба физическа работа, то линиите на ръцете и формите по тях съвсем няма да се изгубят и променят. Само някои от тях - най-фините, могат да се скрият, защото с грубата работа кожата на дланите позадебелява, а от друга страна, чрез по-тежкото физическо напрежение и душевни вълнения могат малко да избледнеят. Когато човек е принуден да взема някакво решение, да започне някаква работа, да приема или не дадените му условия, той притежава воля да избира - да приеме или не. Но веднъж избере ли, той се поставя под разпореждането на тези условия.

Хората, които са по-близо до материалното, които имат волята, възможността и желанието да осъществяват заложените в тях идеи, имат широки ръце. Това се отнася както до осъществяването на чисто физически дела, така също и до интелектуалните постижения. Дланите на такива хора са четвъртити, по-големи от плоскостта на пръстите, по-крепки. Ширината на дланта съответствува на ширината на мозъка. Според Астрологията хората, които имат по-широк мозък, се намират под силното влияние на Юпитер, който създава желанието и устрема за творчество. Онези хора, които предпочитат повече теоретичната мисъл, отколкото да действуват, имат голяма дължина на ръцете си и пръстите им са дълги. Също и хората на по-богатия емоционален живот имат по-тесни, по-меки, пухкави и по-дебелички ръце с конични пръсти.

При старост, продължително боледуване и дълго бездействие ръцете се изменят, но не по тип, а по израз. Старостта, бездействието правят разсъдъка да повехне, създава се предразположение към по-малка подвижност, бездействие,  предприемчивост, приспособимост, находчивост, загубва се интересът към всичко - към поетичното и романтичното. Заражда се склонност към мислене, философия, събужда се стремеж към критичност и недоволство. В резултат на това тялото отслабва, вътрешната съпротивителна сила също. Ръцете се променят, стават по-вяли, по-кокалести. Изобщо активността на човека, било тя физическа, емоционална или интелектуална, укрепва човека както физически, така и в духовно отношение.

За да може човек да разбира и познава другите, той първо трябва сам себе си да разбира и познава, да има много знания и да знае, че всичко в Природата се развива постепенно, скокове не съществуват и несправедливост в нея няма.


  Науката на първата човешка раса - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ