НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

57. Евакуацията

  Благодаря ти, Учителю - Радка Левордашка (1920-2014)
Алтернативен линк

ЕВАКУАЦИЯТА


През време на войната стана опасно да се живее в София. Американските самолети започнаха да прелитат над България и да бомбардират Румъния. После българското правителство обяви война на САЩ и Англия и като възмездие започнаха бомбардировки и над София. Хората взеха масово да се евакуират. Идваха много братя от страната и канеха Учителя да се евакуира при тях, но той на всички отказа. Нападенията над града през есента на 1943 година зачестиха. Разрушенията в София бяха големи, но на Изгрева не падна нито една бомба. Учителя запази Изгрева! В столицата почти не останаха хора! Гражданите, предприятията, както и министерствата се евакуираха.


Учителя изпраща д-р Жеков с още двама братя да обиколят селата Драгалевци, Симеоново и Бистрица да питат за квартири, за да се евакуират там Учителя с част от братята и сестрите. Навсякъде, като чуят името на Учителя и братството, им затваряли вратата. Върнали се вечерта на Изгрева и му разказали как са ги посрещнали и как не са могли нищо да намерят. На сутринта Учителя слязъл пред салона и казал на братята и сестрите, които били около 30 човека: „Пригответе се за тръгване с най- необходимите неща." Всички приготвили раниците си и така потеглили за Мърчаево. На Изгрева останали най- възрастните хора, като семейството на Симеон Симеонов, брат Ради и други. По обяд били вече в Мърчаево. Учителя вървял напред, а групата - след него, и така стигнали до къщата на брат Темелко. Семейството му било излязло пред вратата, зарадвани му целунали ръката, а Учителя казал: „Водя ви много гости!" Темелко ги поканил да влязат и казал, че ще се намери място за всички!


Учителя влязал първо в голямата стая, докато домакините приготвят малката стая, и щом я подредили, той влязал в нея. Там Учителя прекарал 10 месеца.


В голямата стая настанили братята и сестрите, като вечерно време на пода постилали черги, на които спели. Много са били гостите, които идвали от цялата страна - особено в събота и неделя. Тук Учителя е продължил беседите си - всяка сряда и неделя, а в местността Бачище са играели Паневритмия.



  Благодаря ти, Учителю - Радка Левордашка (1920-2014)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ