НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ПОЛЯРНОСТТА В ЖИВОТА

  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
Алтернативен линк

ПОЛЯРНОСТТА В ЖИВОТА


Въпросът за мъжа и жената е бил предмет на човешката мисъл векове наред. Той е разглеждан в множество трудове из областта на науката, теологията и философията, а също и в художествената литература.[1]


В настоящото изложение този въпрос ще бъде разгледан в неговата философско-мистична същина от гледище на Космичното съзнание, на което ни учи Учителят, без да бъдат игнорирани и съвременните проучвания.


Проблемът за мъжа и жената е един въпрос от голямо хуманистично, етично, социално и най-вече космично значение. Социалният му аспект, особено въпросът за така наречената „еманципация" на жената, до голяма степен вече е намерил своето разрешение в почти всички континенти.


Публикувано изображение


Относно социологичните фази, през които е минало човечеството - патриархата и матриархата - съществуват достатъчно научни материали, необходими за правилното третиране на този въпрос. В художествената литература са написани много драми, трагедии и комедии, в които жената е централна героиня. В далечни времена жената е била или безименна робиня, или весталка на семейното огнище, или затворница зад харемните решетки.


Като цяло, демонологичният (сексуалният) въпрос е интимно свързан със съдбата на народите и човечеството [2] Затова в художествените произведения се търсят разрешения на големите конфликти в семейството, в обществото и в народите.



------------------------
[1]
Виж напр.: д-р Ото Вайнингер, „Пол и характер" и Хр. Маджаров, „Любов и еволюция", Вн.,1998


[2] За отбелязване е, че изчезването на някои от старите човешки раси се изразява чрез една упорстваща неспособност за забременяване у жените.



  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ