НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. Послание до Църквата в Сардис - Пета културна епоха

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

5. Послание до Църквата в Сардис - Пета културна епоха



Следващото Послание е отправено към Църквата в Сардис, която представя Петата културна епоха - Западноевропейската. В Апокалипсиса е описана по следния начин: "До Ангела на Сардиската Църква пиши: Това казва Оня, Който има седемте Божии Духове и седемте Звезди: Зная твоите дела, че на име си жив, но си мъртъв. Бодърствай и закрепи останалото, което е близу до умиране; защото не намерих някои от твоите съвършени пред Моя Бог. Помни, прочее, какво си приел и какво си чул, и пази го, и покай се. И тъй, ако не бодърстваш, ще дойда като крадец; и няма да знаеш в кой час ще дойда връх тебе. Но имаш няколко души в Сардис, които не са осквернили дрехите си и ще ходят с Мене в бели дрехи, защото са достойни. Който победи, ще се облече така в бели дрехи; и Аз никога няма да излича името му от Книгата на Живота, но ще изповядам имего му пред Отца Си и пред Неговите ангели. Който има ухо, нека слуша, що говори Духът към Църквите." /3;1-6/.

Всичко, което се казва за Църквата в Сардис, т.е. за Петата културна епоха, в която живеем, е пълно със значение. Но ще кажа само по няколко думи за основните положения. Така под седемте Духове Божии и седемте Звезди тук се подразбира целокупния човек, който се състои от седем принципа, които са проникнати от Христовия Принцип. Те са следните: физическо тяло, етерно тяло, астрално тяло, в средата Принципът на Аза. След това следват: тялото на Любовта, което е претвореното астрално тяло и което в индуската езотерична наука наричат Манас, а в Западната окултна наука наричат Висше Себе. След това следва тялото на Мъдростта, което е претворено етерно тяло и на Изток наричат Будхи, а на Запад - Дух на Живота. И най-после следва тялото на Истината, което е претворено физическо тяло; на Изток е наречено Атма, а на Запад - Човешки Дух. Това са седем субстанции, чрез които се изявява Божественото Начало в човека. Това са седемте члена на един и същ ръководен Принцип. Окултният израз за тях е седемте Духове Божии у човека.

Що се отнася до седемте Звезди, то те означават това, което е сега човек, и това, което трябва да стане впоследствие. Те означават последователните преминавания на Земята през периодите: Сатурн, Слънце, Луна, Земя, Юпитер, Венера и Вулкан. Тези Звезди, това са стъпалата на човешката еволюция. В Петата културна епоха човек е слязъл най-дълбоко в материята и трябва да се издигне до висините на Духа, следвайки Великото Същество, държащо в Ръката Си седемте Божии Духове и седемте Звезди, Което посочва Пътя на човека. Ако ние поемем този Път, той ще ни въведе в истинския живот на Духа, Живота на Любовта и Мъдростта.

Задачата на Петата културна епоха е била да развие човешкия интелект, човешкия ум, като носител на Светлината на Божествения Дух. И Духът казва в Посланието, че в нашата епоха е намерил много малко, които вървят в правия Път, в Пътя на Духа, затова казва: Зная твоите дела, че на име си жив, но си мъртъв... но все пак има няколко души, които ходят с Мене в бели дрехи. Изразът на думи си жив, но си мъртъв означава, че интелектът няма живот в себе си и само говори за живота, без сам да го има в себе си.

Такава е характеристиката на нашата епоха, когато човек е потънал дълбоко в материята и малцина са, които живеят в Духа и следват Пътя на Любовта и Светлината. Те са облечени в бели дрехи.


  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ