НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Учението на Кабала за вселената

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 2 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

Учението на Кабала за вселената


Планетите и звездите съставят органи на вселената и тяхното движение произвежда живот в нея. Както у човека животът се поддържа от движението на кръвта, така и във вселената животът се поддържа от Светлината. В човека всяка клетка възприема и предава живота и е действително живо същество, и кръвта - жизнената сила на човека - съдържа в себе си безконечно количество същества. Същото можем да кажем по отношение и на Светлината във вселената, и произхода на ангелите, които представят клетки и органи във великия организъм на вселената.


Практическата Кабала съдържа учението за тези невидими същества, които възприемат и предават живота във вселената. Кабалистите се стремят да въздействуват на тези същества по известни методи. Според Кабала вътре в течението на Светлината, която представя живота на вселената, се намира тайнствен флуид, независим от всички творения на природата, подобно на това, както нервната сила в човека е независима от кръвните клетки. Този флуид произтича непосредствено от Бога или по-вярно казано, той съставя тялото на Бога. Това е Духът на вселената. Следователно, вселената е съставена, както и човекът, от Дух, душа и тяло.

1.Тялото   на вселената е представено от слънцата и планетите и от всичко в тях намиращо се.

2. Душата представя живота на вселената, който е потокът на Светлината, къпеща небесните тела и съдържаща активните сили на природата - ангелите.

3. Духът    на вселената се изразява чрез волята, управляваща и проникваща навсякъде посредством неосезаемия за физическите сетива флуид, наречен от окултистите всемирен магнетизъм, а от кабалистите - аура. Това е златото на алхимиците, причина на всемирното притегляне или Любовта на звездите.


И вселената, както и човекът, преминава периодически през процеса на инволюцията и еволюцията и трябва в края на краищата да се възвърне към своето първоначално състояние.



  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 2 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ