НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Смяна на състоянията

  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА


Изгрев, 28 юни 1956 г.


Любезни брат,

Тук ще ви изложа един разговор с Учителя след лекцията в младежкия клас. Изпълнихме гимнастическите упражнения на полянката. След това се върнахме в салона. Във връзка с идеите на лекцията се повдигнаха много въпроси. Между другото стана въпрос за трансформиране на състоянието.

Учителя каза:

По пътя, по който вървите, придобивките последователно ще дойдат. Не се стеснявайте. Човек не трябва нито да бърза, нито много да замедлява.

Когато има безверие, безнадеждие, омраза, съмнение и пр., всичко това да се смени с любов, с надежда; като дойде омразата в теб, смени я с едно любовно състояние. В окултната наука се изискват много такива работи. Цяла наука е човек да оперира със себе си.

Сутрин, като станеш, смени състоянието си, отстрани недоволството си. Представи се в положението на един ангел, на едно разумно същество, което върши волята Божия, и ще имаш един подтик.

Как ще бъде човек свободен, когато е вързан? Как да се освободи? Имаш нечисти мисли и желания, как да. се освободиш от тях?

Виното съдържа примес от изверженията на квасните гъбички. Също така и в мислите, и в чувствата може да има примес. И в любовта може да има примес.

Тогава се явяват завист, подозрение, съмнение и пр. Това са ферментации на тази нечиста любов. Тогава се изменя човешкото лице, което по-рано е имало правилна, красива форма. Това се отразява на устата, очите, носа, ушите и пр.

Когато имаш едно желание, което те мъчи, това показва, че то не е Божествено. Трябва да го трансформираш. Има същества, които са готови да помагат при трансформиране на мислите. Важното е да дойдат помощници.

Задачата на ученика е да превърне своето неразположение в разположение.

Един брат попита: „Вие сте говорили, че някои нямат хармония между ума и сърцето. В какво се състои тази хармония?“

Учителя каза:

Любовта и Божествената мисъл трябва да дойдат, за да се уравновесят ума и сърцето. Примери на състояния, които показват, че няма хармония между ума и сърцето: неразположение; дразнене, нервност, обезсърчение, страх, безпокойство, тревога, недоволство, омраза и пр. Тогава става нарушение на функциите на дишането, кръвообръщението и храносмилането, във функциите на черния дроб.

Не се бори със злото, а иди при доброто.

Щом се бориш със злото, нищо няма да придобиеш. С един порой, който иде, какво ще се бориш? Остави го да изтече. Не се бори със суеверието на хората, но внеси истината. Когато някой е в утеснено, потиснато състояние на духа, обновлението може да дойде по много начини, от които ще спомена следните:

1. Чрез вдишване на въздуха.

2. Чрез ядене на малко плодове.

3. Чрез ядене на малко хляб.

4. Чрез пиене на чаша гореща вода и пр.

Защо? Защото Бог е във въздуха, във водата, в плодовете, в хляба и като приемем съзнателно вдишка въздух, вода, плодове, хляб, чрез тях правим връзка с Бога.

Има известни отрицателни желания или състояния. Отворете Библията и вижте известен пасаж, известни думи, вижте как с този пасаж ще трансформирате вашето състояние. Тези стихове трансформират. Например стоиш и не можеш да оправиш нещо. Отвори Библията и това, което прочетеш, ще внесе нови мисли в тебе.

Впрегни обезсърчението на работа. Когато животът на човека е безсмислен, да реже дърва. Тази енергия трябва да се пласира. В бъдеще могат да се уредят градини за песимисти, за копане, за поливане, за сеене и пр. Тогава песимизмът ще си отиде.

Че не са постигнати всички ваши планове, няма нищо. Не име дошло времето.

Ангелите биха желали да бъдат на ваше място. Светът е училище. Поканени сме. Щом сме родени, ние сме в училище.

Ти се радвай, че си се родил на Земята и се учиш. Господ, който е направил света, е предвидил всички неща.

В знанието съществува същият закон, както при яденето. Гладен си, яж, но не преяждай. Утре пак ще огладнееш. Вечността е пред тебе. Вие искате да изядете всичко. Оставете за друг път и за други.

Ученикът да остави въпроса защо се случва това и онова, а да учи. Вие сега изучавате най-мъчната музика - музиката на живота. Целият свят е училище за дисциплина на човешките души.

Сигурността на ученика стои в учението. В този мимолетен живот ние решаваме много въпроси, но не можем да решим всичките.

Онази мисъл, която остане в твоето съзнание така, че нищо да не може да я помрачи, тя е реалната. Тя е висок планински връх. Тя е това, на което в дадения случай можеш, да разчиташ.

Един учител ти е преподавал урок в училище. За да му се отблагодариш, какво трябва да направиш? Трябва да заучиш хубаво урока. Бъдете бодри и изучавайте Божиите закони. Учете! Всички трябва да се стремите да влезете в хармония с разумните същества. На тебе ти трябва едно приготовление. Целият живот на човека трябва да бъде подготовка за Духа, който иде.

Духовният човек, като работи дълго време за другите, трябва да работи и върху себе си. Правете малки опити, за да се видят резултатите.

Ще работите отвътре, чрез молитва и съзерцание, за да се увеличи възприемателната ви сила.

Всички трябва да развиете интуицията, за да се предвиждат много неща и да се избегнат много нещастия. У всинца ви има заровени таланти от миналото, които не сте развивали. И те стоят така един живот, втори живот, трети живот. Господ ще ви съди за талантите, които ви е дал и които не сте разработили.

Духовният човек трябва да знае това, което светът знае, и да има едно плюс - да знае нещо повече.

Който не е свършил земното училище, да го свърши, защото преди да свърши земното училище, не може да влезе в Божественото. Ако не разбере земните работи, как ще разбере вечните?

Трябват три неща: любов, знание и работа.

Най-важните работи отсега нататък има да се учат.

Някой идва и ме пита дали ще свърши гимназия. Питам го:

- Ти имаш ли приятелки, към които храниш особено чувство?

- Имам.

Казвам му:

- Мъчно ще свършиш гимназия.

Врачувам. Защото умът му е разсеян. Днес смях, утре смях, и няма да свърши.

Всеки ден прилагайте онова, което знаете. Микроскопически прилагайте всеки ден. И не подхранвайте вече отрицателни мисли. Четете пророците.

От любов към светлина, от светлина към свобода, от свобода към любов. Като мине човек този кръг, се подмладява, а който не го знае, ще остарее и ще умре.

И отвън, и отвътре ще ви учат. Нали е казано: „Духът ще дойде и ще ви научи на всичко.“ в мистическия план е важна вътрешната връзка. Човек, като се учи добре, ще стане светия. Хората, като почнат да се учат от светиите, ще станат хора.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев


  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ