НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Работата на ученика върху себе си

  Писма на Боян Боев -Том 1 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

РАБОТАТА НА УЧЕНИКА ВЪРХУ СЕБЕ СИ



Изгрев, 3 юни 1953 г.



Любезни брат,

След лекцията в младежкия клас изпълнихме гимнастическите упражнения на полянката. След това се върнахме в салона. Във връзка с идеите в лекцията стана въпрос за работата на ученика върху себе си. Учителя каза:

Непременно мисъл трябва сега на хората. Всички хора умират от нямане на мисъл. Самовъзпитание трябва на всинца ви. Всеки трябва да работи върху себе си, да се самовъзпитава. Единственото нещо, което трябва да стане в човека, е това, което се добива чрез самовъзпитанието.

Престани да плачеш., а се коригирай. Като видиш една своя погрешка, радвай се, направил си я - поправи я. Човек в разбирането си трябва да бъде безпощаден, абсолютно да не допуска никаква погрешка, да се изчисти абсолютно, съвършено, до дъното. Разкривай всяка погрешка, която направиш. Тогава, ако е остарял, човек ще се подмлади. Няма да се критикуваш. Само ще се констатира погрешката. И ще се поправи. Съвременната наука има възможност да превърне въглена в диамант. Трябва само голямо налягане и висока температура. Греховете, които имате, са въглени, трябва да ги превърнете в диаманти. Задачи ви се дават. Не съжалявай за погрешките, за да можеш да ги поправиш. Щом съжаляваш, ти губиш време.

Всички радости се дължат на поправени грешки, а всички скърби на направени грешки.

Човек се докача за нищо и никакво. Като те обиди някой, ти си поправи погрешката и после ще му кажеш:“Ти ме обиди и аз си поправих погрешката.“ Когато те обиди някой, вместо да се обиждаш, ти се замисли, право ли е това, което ти казва, за да може да се поправиш. Тебе ти се казва това нещо, за да се замислиш и да обърнеш внимание.

Глупавият се учи от своите погрешки, а умният се учи не само от своите погрешки, а и от погрешките на другите. Глупавият, като поправя своите погрешки, става умен, а умният, като не поправя своите погрешки, става глупав.

Един брат попита:“Кой е най-добрият начин за поправяне на погрешките?“

Учителя каза:

Човек трябва да се обърне към Бога. Това е единственото средство. Щом си съгрешил, иди при Бога, нищо повече. Щом приемаш лоша храна, вземай рициново масло. Също така, щом влезе някоя лоша мисъл в тебе, трябва покаяние. Това е като рициново масло.

Човек трябва да трансформира състоянието си. Когато имаш безверие, безнадеждие, омраза, съмнение и пр., всичко това смени с любов и надежда. Като дойде омразата в тебе, смени я с едно любовно състояние. Сутринта, като станеш, смени състоянието си, отстрани недоволството си, представи се в положението на един ангел, на едно разумно същество, което върши волята Божия, и ще имаш един подтик. Ще ви дам един метод за сменяне на състоянията. Отворете Библията, вижте известен пасаж, известни думи и вижте как в този пасаж ще трансформирате своето състояние. В Библията има такива места, които трансформират.

Ето друг метод: Когато ти е тежко, неразположен си, имаш голяма мъка, намери някое голямо вековно дърво, облегни се на него с гърба си и кажи:“На ти моята скръб, моята тегота, дай ми твоето спокойствие.“ Защото дървото е много спокойно. Него бури и градушка не го безпокоят. Тогава става преливане от дървото в човека. А дървото се справя лесно със своята скръб.

Ето друг метод: Когато имаш груби енергии, за да се отървеш от тях, покопай малко и те ще преминат в земята. Ако искаш възвишени енергии, обърни се към небето.

Когато животът на човека е безсмислен, да реже дърва. Тази енергия трябва да се пласира.

Целият живот на човека трябва да бъде подготовление за Духа, който иде. Ще работите отвътре чрез молитва и съзерцание, за да се увеличи възприемателната ви сила.

Който се учи на тая земя, ще го пратят в по-горно училище, който не се учи, ще го пратят в по-долно училище. Човек трябва да благодари, че има много да учи. През всичките тези звезди, които гледаме, трябва да мине човек, за да се учи. Колко много работа предстои! За колко време трябва да обиколи всички тия слънчеви системи?

Много правила не се дават на всички по много причини:

1. Защото ще злоупотребят с това; ще си служат с тях, за да вземат пари от хората, значи, ще ги използуват за лични цели.

2. Защото няма да благодарят на Бога.

Беседите трябва да се проучват и да се прилагат.

Трябва да започне опитване на методите, които има

В беседите и лекциите. Вие всички трябва да развивате известни психически сили. Иначе ще отънеете, не ще можете да се ползувате от благата, които природата има. Може да правите опити. Най-първо елементарни опити.

Може да направите следния опит: Излезете да се разхождате. Иде буря. Издръжте на бурята. Ще видите доколко можете да издържите на бурята. После пожелайте тази буря да престане. Ако престане, опитът ви е сполучлив. Ако не престане, не сте сполучили. Бяхте ли на този опит, когато се качвахме на Мусала? Имаше електрическа буря и гръмотевица. Минахме през електрическата зона. Искри, огньове излизаха от дрехите ни. Детективите, които искаха да ни следят, останаха долу. Те казваха:“Безумие е да се изкачим горе.“ Горе се разясни. Бяхте на толкова опити и пак се загубва вярата. Кой е ученик? Ученик е всеки, който върши само волята Божия, т. е. не живее за себе си.

Най-добър е този, който е свързан с Божията доброта. Най-умен е този, който е свързан с Божията мъдрост. Най-силен е този, който е свързан с Божията истина.

Всички сте кандидати за свещения огън.

Една сестра запита:“Кои са условията за една Божествена школа?“

Учителя каза:

Ето кои: Да се направи едно огнище от хора, които да имат абсолютно чисти очи, да не гледат отрицателното на хората, да имат помежду си абсолютно пьлна хармония в постъпките си. Всеки да живее в светлината. И всеки да знае как да свири своята част в оркестъра. Това, което му е поверено, да го изпълнява със съвършенство.

Защо съм ви събрал тук, в школата? За да се образува едно общество от хора, които имат велика любов, за да може от тук да се пратят мощни вълни на любов към целия свят, да се разлее тази любов в света, да достигне до душите на човечеството и да ги събужда. Мнозина от вас трябва да почнете да давате пример, да станете образец.

Тук, в школата, трябва да има образци.

В този живот можеш да се преродиш 40 пъти, ако работиш. Всяка година по веднъж да се прераждаш. Някой ще дойде и ще ти каже: “Има ли прераждане?" Ще му кажеш: "Аз всяка година се прераждам, 60 пъти съм се прераждал.“ Можеш да почнеш от 33-та година. Може поне 10 -15 пререждания да прекараш, но трябва решителна ръка.

Ще ви дам едно упражнение за десет дена: Прочетете цялото Евангелие от Йоана, намерете във всяка глава най-важните положения; такива положения, които са скачени едно с друго. И размишлявайте върху тези най-важни стихове.

Човек при концентрация всякога трябва да обръща ума си към Бога като извор. Значи да обърне ума си към там, отдето иде животът за всички хора, отдето идат благата на всички хора.

После друга работа през тези дни:

Ще гледате да си представите съзнанието на Христа: как той е гледал на нещата. Значи има едно същество, което е живо, чието съзнание е съзнание, свързано с Бога, и съвършено е погълнато в своя живот в изпълнение волята на Отца.

Така, както Христос е мислил, това е Христос. Не важи формата. Иначе човек може да стане роб на формата. След свършването на тези десет дена, ще ви дам друга работа за десет дена: вземете 15 глава от Евангелието на Йоана. Там има материал за концентрация. Например стихът:“Аз съм истинната лоза, вие сте пръчките, а Отец ми е земеделецът." И други стихове. Размишлявайте върху стиховете на тази глава.

Проучвайте тази глава във връзка с Исайя. През тези десет дена мислете и върху следното: Мислете върху голямата готовност, която Христос имаше, да извърши Божията работа.

През тези десет дена практикувайте следната молитва: всеки ден изпращайте мисъл и молитва за всички добри хора, да се усили тяхната любов към Бога.

Пожелавам ви всичко хубаво и светло. Моля, прочетете настоящото пред всички братя и сестри и го пратете за прочитане във всички села, където има кръжоци.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев


  Писма на Боян Боев -Том 1 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ