НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Сутринта, 15 юни [сряда] 1921, Саран бей [ар. Септември]

  Наръчник за самоорганизиране на Братството по методите на Учител - Георги Христов
Алтернативен линк

III. Беседи от Учителя,

изнесени пред членовете

на вътрешната верига


Сутринта, 15 юни [сряда] 1921, Саран бей [ар. Септември]


Срещата на Учителя с десет от тях:

1. Теодоси Стоименов;
2. Илия Стойчев;
3. Драган Попов;
4. П. Епитропов;
5. Никола В атев;
6. Панайот Ковачев;
7. Димитър Добрев;
8. Деню Цанев;
9. Илия Зурков;
10. Георги В. Куртев.

Тази среща е предисловие. Във всинца ви има желание да се осмисли живота ви на земята. Тази ви идея е смътна. Законите на земята се различават от тия на Небето. Ние може да намислим някоя глупост и да смятаме, че това е Волята Божия.

По отношение на срещата - при всяко начинание трябва да има една връзка. В света има само едно Всемирно братство, то е Бялото Братство. Бялото Братство само дава, а Черното - само взема. Черното братство е отражение.

За да се образува вътрешна верига, не се позволява да критикуваш брата си. Щом го критикуваш - нещастен си. Тук кръг може да стане само с единство на съзнанието. Няма ли единство, нищо не може да стане.

Калугерският живот е най-долен - той не е Божествен.

В Небето нещата имат една форма, а различно съдържание.

В Синархията ние ще работим заради Бога. Ако работим за него, всичките сокове от Него ще работят заради нас. Ако работим за Него, всички мъчнотии ще се разрешат. Тази верига се прави заради вас, аз съм си във верига. Ако се накачим [закачим] ще бъде за нас добре, ако ли не - ние ще страдаме.

Този път Великото Братство е на абсолютна свобода, но и на абсолютно задължение. Никаква жена и никакви деца не могат да служат като причина за извинение.

В Синархическия ред много дълги молитви няма - влизаш и казваш: „Това ми трябва!“ Дълги молитви не са нужни. В Синархическото управление обещанието е отвътре.

В Синархията влизат трите основни закона:

I. Закон на Божествената Любов. За нея всичко е благо. Съветът на Бога.

II. Закон на Вярата. Съвета на ангелите.

III. Закон на Надеждата. Съвет на человеците.

Сега този кръг ще образува съвета на человеците. Ще започнем с Надеждата. Различието се състои в това: ще мислим за Любовта в Божествения свят. Ако не - ще слезем в света на Надеждата. Любовта на земята не съществува, тук тя се представлява от Надеждата. Любовта се проявява във вярата, вярата - в надеждата. Любовта, за да дойде на земята, минава през вярата. И надеждата, за да влезе в любовта, минава през вярата.

Надеждата се явява чрез форми;
Вярата - чрез вкус - съдържание;
Любовта - есенцията на нещата.

Умът не говори истината, когато чувствата под лъжичката ти подсказват, то е вярното.

Законът на Синархическото управление сам ще действа да сме умни, мъдри и пр. Сега ние се стремим да бъдем такива. Ако се съединим с Божествения ум - ще сме умни, ако се съединим с Божествената мъдрост - ще бъдем мъдри и пр.

Трябва да се стремим да влезем във връзка с проявения Господ - Христос.

В тая първа верига трябва да има пълна хармония. Всяка заран и вечер ще чувствате един приятен подем, едно възраждане всеки ден. Законът на Синархията заран работи и е за ония, които заран работят.

Желанието на светлите духове е да проникват тъмните духове. Желанието на тъмните духове е да обграждат светлите духове. Победата е винаги на страната на светлите духове. Те никога не могат да се върнат, защото проникват.

Бялото Братство е представител на човечеството пред Небето. Йерархически то стои между ангелите и човеците.

Щом влезем в Синархическото управление ще имаме посещение - някога ясновидски сънища.

Дребните работи са от съвета на човеците - там ангелите не се месят.

Тая верига ще служи като станция на Бялото Братство и тогава ще минават в света, иначе търсят други пътища. Връзката на веригата е вътрешна, а не механическа. Щом влезем в Синархията, там жив и умрял няма. Умрелият, като се оттегли в невидимият свят, става невидим.

I Правило (Свидетелство) Вярвам от сърце и душа в Единия вечен и истинен и благ Бог на живота, Който е говорил.

II Правило (Свидетелство) Вярвам в Единия Господ Спасител, Който ми говори сега.

III Правило (Свидетелство) Вярвам в Единия вечен и благ Дух, Който изработва спасението на всички.

IV Правило (Свидетелство) Вярвам в Господа Исуса Христа - едничкия приятел и брат на всички.

V Правило (Свидетелство) Да се изпълни Волята на Единния, Истинния и праведен Бог без колебание.

VI Правило (Свидетелство) Да се възцари хармонията на пълното единство между нас.

Кабалистични числа

Библията стр. 756 - Данаил, глава 3; стих 17:

„Ако е така, нашият Бог, Комуто ние служим, може да ни отърве от горещата огнена пещ и от ръцете ти, царю, ще ни избави.“

Библията стр. 864 - Евангелие от Марка, глава 15; стих 30:

„Спаси себе си и слез от кръста“.

Библията стр. 364 - I книга на Летовниците, глава 12; стих 17:

„И Давид излезе да ги посрещне, та им отговори и рече: Ако идете при мене с мир, за да ми помогнете, сърцето ми ще бъде съединено с вас; но ако [сте дошли] за да ме предадете на неприятелите ми, като няма неправда в ръцете ми, Бог на Отците ни нека види и [нека] изобличи това.“

Следобед ще ви разясня Закона на Любовта, както е написан на български.



Л I О Б О В


Публикувано изображениеПредставлява двата принципа в човека

Публикувано изображениеПървото представлява стремеж. Ако той срещне съпротивление и се обърне надолуПубликувано изображение, това обръщане надолу показва грешния човек; тогава прекарваме права линия Публикувано изображение и образуваме един триъгълник и човек се обръща нагоре към Бога.



Христос като казва: „Аз съм Живият хляб“ - подразбира три принципа:

В западните народи човек се рисува Публикувано изображение. Египтяните са рисували човека Публикувано изображение – инволюцията, а еволюцията – Публикувано изображение. За да се обърне нагоре, продължаваме линията и се образува Публикувано изображение – трябва да се върти. Двете единици Публикувано изображение съединени горе, показват двата вида духове – едните въплътени, а другите – не; в духовния мир.

Публикувано изображение Показва животното. Като му се махне опашката, става човек в движение.

Публикувано изображение Означава начало на разумния живот.

За да приложим закона, казваме: Н. Л. К. Б. Л. - С. Б. Л. Е Л. в това ние бъркаме, както и в Господнята молитва, дето казваме: „Да бъде Твоята Воля“, а вършим нашата. Трябва да започнем с Божествената Любов и да свършим с нашата любов. Божествената Любов изисква, както започнем, така да свършим. Трябва да се изучават вашите недоразумения в братството, отгде произлизат.

Сега трябва по-дълбоко да разсъждаваме за интелигентността на хората. Закона е: ако дойде някой на нашата каруца и ако е по-висш брат, дайте му гемовете8. Ако е по-нисша култура - не му давайте гемовете. Такъв не го пращай на нивата, т.е. като му дадеш пари, не ги връща. Върши, има и други наклонности.

Братята Отгоре като дойдат, ще кажат пропуска. Братство има едно, но се различават по техните методи и затова ги делят на бели и черни. Белите братя започват със зло и свършват с добро, а черните - започват с добро и свършват със зло. Белите братя като накладат огън, ще те стоплят, а черните - ще те пекат на този огън.

Законът на Любовта ще трябва да прилагаме за въдворяване на хармония. Думата „любов“ няма да произнасяме, защото тогава сърцето трябва да е чисто. Защото тогава се проявява Бог. Ние ще я заменим с друга дума.

Любовта се изразява като стремеж, чувство, сила и принцип. Ще разгледаме какъв е нашият стремеж и чувство и ще измерим каква е силата, за да дойдем до принципа.

В човешката любов има само една допирна точка, в Ангелската - няколко, а в Божествената - всички точки се допират. Когато на земята се изразява Божествената Любов, тогава ни се причиняват най-големите страдания. Ангелската Любов се изразява в радост, а човешката - в земни блага. Тук няма противоречие - има закон. Затова ония, които ще минат посвещение, трябва да минат двата стадия. Учителя иска да работим върху Любовта, няма да съдим никого.

Тая верига на десеттях е веригата на Любовта и ще работи с хармонията.

Втората верига, която ще се образува, ще работи със законите и ще работи с Ангелите;

Третата верига за надеждата, на фактите - със земните блага.

Този синархически закон работи така: като искате да работите със законите, ще вземете един от втората верига, с надеждата - един от третата верига. Не може да работите с всичките вериги.

Женитбите между братствата ще стават по тоя начин - ще иска мнението и участието и на трите вериги. Туй управление (Синахическото) ще го наложим и в България.

Всяка работа когато се започва, трябва да бъдат двама - от трите вериги по двама, общо шест души. Имате преплитане на двата триъгълника. Най- практичното число за работа в кръжоците е числото (6) шест.

Ние сме представители на (10) десет души от ангелския свят. Когато заминаваме за другия свят, ние ще оставим заместници. Сега трябва да стремим да се запознаем с тия, на които ние сме представители.

В синархическото управление няма съмнение. Знание ще ви дам, когато възприемете Любовта, както аз разбирам. В този път ще разберете миналите ваши съществувания и ще видите, че нещата сега не се създават. Законът на Синархията е, че туй разкритие трябва да дойде отвътре. Пред света ще минавате като обикновени хора.

Числа - 117 страница, глава 1; стих 24-269: „Потомството на Гадовите синове, по родовете им, по бащините им домове, по числото на имената от двадесет години и нагоре, всички, които можеха да излизат на бой, преброени от Гадовото племе, бяха четиридесет и пет хиляди шестстотин и петдесет души.

От юдейците, поколенията им по семействата им, по бащините им домове, по числото на имената от двадесет години и нагоре, всички, които можеха да излизат на бой, преброени от Юдовото племе, бяха седемдесет и четири хиляди и шестстотин души.“ Притчи - страница 561, глава 24, 4 стих:

„И чрез знание клетовете10 се напълват с всяко многоценно и благоприятно богатство.“

Плач Йеремиев - (1260) 699 страница, 1 глава, 9 стих:

Нечистотата и е в полите и; не бе помислила за сетнините11 си! Заради това, чудно се е смирила; няма кой да я утешава; Виж, Господи, скръбта ми, вика тя, защото се възвеличи врагът!“

Нам е потребно знание и мъдрост. Знанието е резултат от живота. Опитано знание е Мъдрост.

Христос като ви намери и ще се пожертва за вас.

Антихрист като ви намери ще ви пожертва за себе си.

25% ще ни даде Учителя („са от мене“ - казва)

25% от нас

50% от Бога - 100%

Българите всичко имат, но им липсва духовен живот.

Когато не сте натясно, вие ще бъдете с мене. А когато сте натясно, аз ще бъда с вас.

Когато обърнете някого [към Бога] не го оставяйте при мен. Аз ще го благословя и вие ще го върнете вкъщи там да го възпитавате, а не го оставяйте аз да го възпитавам.

Звани, Избрани и Предопределени. Сега викаме не званите, а Избраните, а после ще опитаме кои са Предопределените.

„Слънцето ще потъмнее, и Луната няма да даде светенето си; и звездите ще паднат от небето“12 „Ще потъмнее Слънцето“ - значи държавата; „Ще угасне Луната“ - значи религията;

„Ще паднат звездите“ - значи видните хора;

„Ново небе и Нова земя“13

„Ново небе“ - значи Новото Божествено Учение;

„Нова земя“ - основата на това Учение.

Когато излезе някой от кръжока и сложи въпроса на личен принцип, вторият път връщане няма. Ще дадем едно генерално сражение. Черните братя се познават по тяхната ексцентричност и при техния неспокоен и пресеклив поглед.

Като дойде някой в къщата ви, ако произведе мир - от Бялото Братство е. ако произведе дисхармония - от Черното братство.

Ония, които обичат да критикуват, са лицемери. Дръжте ги вън и не им помагайте.

Когато искате да направите някому добро - той да не знае.

Младият като дойде в Школата, трябва да има смирението да мине по всичките стъпала.

Духовният живот е едно правилно развитие на душата.

Най-важното нещо в Синархията е послушанието.

Преди да си дадеш мнението, трябва да опиташ.

Винаги да се има предвид Второ послание към Солуняните, 2-ра глава.

Светът не трябва да знае где е Христос, а вие го знаете.

____________________________________________
8 Гем (разг.) - юзда.
9 В оригиналния ръкопис от тетрадката са смесени тези три стиха и са представени като един. За да няма объркване, тук даваме и трите стиха, така както са поред в Библията.
10 Клетове - стаи.
11 Сетнини - Остар. Обикн. мн. последици, резултати.
12 Този цитат се среща на две места в Новия завет - Матей; 24: 29 и Марк; 13:24. За потъмняване на Слънцето и угасване на Луната се говори още и в Исая; 13:10.
13 За „Ново небе и Нова земя“ в Светото писание се говори на две места - Исая; 65:17 и в Откровение; 21:1.


  Наръчник за самоорганизиране на Братството по методите на Учител - Георги Христов
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ