НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Дишането и красотата

  Живот за всички - Сава Калименов (1901 - 1990)
Алтернативен линк

ДИШАНЕТО И КРАСОТАТА


„Правилното дишане прави лицето красиво. Ако човек не диша правилно, кожата на лицето и на ръцете му преждевременно се набръчква. Набръчкването се дължи на разстройството на черния дроб и на неправилно дишане. Щом започне да диша правилно, бръчките от лицето и от ръцете на човека постепенно изчезват.“

Учителя


Днес красотата е идеал за мнозина, които виждат в нея преди всичко средство за постигане на известни цели, а не самозадоволяваща се ценност, която не се нуждае от одобрението или признанието на другите. В същност, истинската красота не зависи от чуждото мнение. Тя не би била такава, ако се подчиняваше на различните и променчиви вкусове и разбирания на хората.

Един основен характерен белег за истинската красота, обаче, е нейната естественост. Изкуствено направената, подправената красота не е красота. Това е само една хитра измама, това е една маска, чието предназначение е да заблуди повърхностния наблюдател, неопитния ценител.

Хиляди пътища, хиляди средства се употребяват днес за постигане на красотата и преди всичко красотата на женското лице. Вестниците всекидневно се пълнят с крещящи, майсторски направени реклами, които разчитат на лековерието и на суетността на огромното болшинство от жените и чиято цел, разбира се, е да смъкнат милиони за производителите на разни мазила, с които се рисуват и цапат съвременните жени, вярвайки, че с това те наистина стават по-красиви.

Какво, в същност придобиват жените от всичките тия безбройни кремове, помади, пудри и т.н. — всемогъщи средства за разхубавяване, които по най-унизителен за женското достойнство начин се хвалят всекидневно дори и в най-сериозните вестници? Те успяват само донякъде да се маскират. А това е временно и неможе дълго да се крие.

Ако жената търси истинска и естествена красота, тя ще трябва да намери друг път към нея. Нейният вътрешен живот, мислите и чувствата, които изпълват душата й, сърцето й, ума й, това са главните, основните фактори, които опре- делят истинската, неподправена красота на лицето й. И трети един фактор, който е неразривно свързан с първите два, е дишането.

Дълбокото дишане ще даде много повече и много по-трайна и по-действителна красота на всека жена и на всеки човек изобщо, отколкото всичките мазилки вкупом, за които се дават милиони левове навсякъде по света.

Дълбокото дишане ще ви даде истинска и здрава красота, а не повърхностна и временна. Дълбокото дишане ще ви даде едновременно и здраве и енергия да се справяте с трудностите в живота, и всичкото това без пари, без да изразходвате нито стотинка от това, което ще бъде по- полезно да се употреби за други цели.

Без здраве нема красота. Като знаете това, дишайте дълбоко, правете редовно упражнения за дълбоко дишане и това ще бъде за вас сигурен, път, както към здраве, така и към красота.


  Живот за всички - Сава Калименов (1901 - 1990)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ