НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

От 1 декем. до 16,януари: Зимни радости. Грижи за нуждаещите се.

  Практиката ми в детската градина - Милка Периклиева (1908 – 1976 )
Алтернативен линк

От 1 декември до 16 януари


Зимни радости. Грижи за нуждаещите се


Дочува се веселата песен на дядо Мраз.

Довършваме есенните албумчета, моделираните плодове и зеленчуци.

С песен посрещаме дядо Мраз и баба Зима, декламираме за пързалката „Три богатства", „Белите снежинки" и волно се гоним със снежните звездици. А пързалката в двора, снежните човеци и белите топки! Колко много радост ни предлага студената, но красива зима!

При всичката радост през есента, чуваме и молещите се врабченца за трошици. Ще се погрижим за тях. Но само врабчетата ли се нуждаят от помощ ?

Оглеждаме другарчетата си, спомняме си за бедните, стари и немощни хора. Дружно предприемаме няколко инициативи според силите и условията, с които разполагаме (поддържаме едно или няколко бедни другарчета, устройваме томбола с предмети, изработени от децата или събрани от родителите, забава, концерт, чай, сказка, посещение на детски домове с благотворителна цел, домашни забави и др).

Време е да заговорим за дядо Коледа, приятеля на добрите деца. С няколко приказки ще разкажем за живота на Христа. Мило е децата да станат джудженца с червени шапки и бели бради, като помощници на дядо Коледа да приготвят подаръци за близките си, за другарчетата или за бедни хора.

Декорацията в стаята се изменя с зимна и то за случая празнична.

Към средата на декември свикваме родителска среща и заедно с майките решаваме как да отпразнуваме Коледа. Обикновено се предпочита забава в стаята при задушевната атмосфера между родители и деца.

Ще запознаем децата с хубавите български обичаи около Коледа, народната трапеза, бъдника в огнището, общите игри и коледуване.

Практиката ни учи да дадем коледната си забава на първи януари след обед. На следния ден децата идват да получат изработените от самите тях играчки, за да продължат радостта си и у дома през ваканцията.

По общо решение, през ваканцията ще посетим групово болници, бедни семейства, работнически или фабрични детски домове и др.

Ако до сега не сме посетили домовете на всички деца, то поне сега трябва да сторим то


  Практиката ми в детската градина - Милка Периклиева (1908 – 1976 )
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ