НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16. ГАМАТА

  Светът без сенки - Весела Нестерова (1909 - 2002)
Алтернативен линк

ГАМАТА


Музикалната гама е символ на гамите в природата. Човешкият слух долавя много малка част от звуците в природата, а гласът ни обхваща едва две гами, в редки случаи три, а много рядко четири гами. Обаче в природата има над 25 хиляди гами, за които нямаме и представа.


Всичко в живота е музика и отговаря на известен тон в познатата ни гама. Има механични, органични и психични тонове, както и подобни видове музика. Човек едва е изучил механичната музика, а органичната познава чрез човешкия ларинкс. Психичната музика е за далечното бъдеще. В механичната музика тоновете произвеждат слаби органични и душевни промени. Тепърва ще се изучава силата на тоновете и музиката ще изпълни висшата си цел, за която е дадена на човечеството. Нейното призвание е да превъзпитава хората в бъдеще. Тя ще лекува, като усилва вибрациите на човека и го издига духовно.


В органичния свят различните състояния на покой и движение съответстват на известни тонове. В тона до звучат всички непоникнали семена, всяка потенциална енергия, която чака с напрежение своето проявление и развитие. Насъбралата се вода в един извор, готова да тръгне, се намира в тона до. В тона ре е излизането от състоянието на покой, семето покълва и процесът започва; потокът тръгва по своя път. Ми е разклонението на поникналия зародиш, разширение и движение в няколко посоки. Фа е процес на уплътняване, процес на събиране и натрупване на едно място, надебеляването на дървото и пъпката, преди да се разпука. Той е материален тон. Земята звучи във фа. А сол е цъфтежът. Той е слънчевият тон. Всички разцъфнали цветя са в тона сол. Сол е творческият израз на нещата. Ла е връзването и зреенето на плода, разумен акт и процес, а в си е целият процес, събран в семето за ново проявление. Си е преходът от смъртното към безсмъртието.


Тоновете съответстват на цветовете. Така червеният цвят от спектъра съответства на тона до и т.н. Състоянията, през които минава човек, могат да се изразят както музикално, така и колоритно. Състоянието на вътрешно напрежение, преди да се започне някое действие, съответства на тона до. Тонът към светлината е ре, а запознаването със светлината е ми. Вземането от светлината е фа, а излагането на това, което си обработил, е сол.


Основният акорд до-ми-сол е троякият човек — тяло, сърце и ум, или физическото, астралното и умственото тяло на човека.


Основният тон ражда всичко. Може да се каже, че всички тонове произлизат от основния тон до. Любовта е основен тон на физическия свят; справедливостта е основен тон на духовния свят, а разумността е основният тон на умствения свят.


Правилното мислене е музика. Когато човек мисли, той разлага светлината на много цветове. Цветът, баграта е знак на мисъл. Тоновете без мисъл са безцветни.


Всичко в природата издава музика — горите, водите, цветята, планетите. Известна е идеята за химна на мировете.


Животът е най-великата музика. Основният тон на живота е любовта — сол.



  Светът без сенки - Весела Нестерова (1909 - 2002)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ