НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ЕПОХАЛНИ АСПЕКТИ

  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
Алтернативен линк

ЕПОХАЛНИ АСПЕКТИ


Проблемът за отношенията между мъжа и жената е поставен на дневен ред в обществените, националните и международните институции. И той ще намери правилно разрешение. Тук ще се опитаме по един по-скоро геометричен и схематичен начин да изразим неговите фази.


Както много пъти изтъкнахме, човешката индивидуалност облича мъжка или женска форма в дадено прераждане. Когато е в женска форма, то е с цел да разработи своето емоционално съзнание, което е във връзка с качествата на сърцето — добродетелите. Тези емоционални качества се изработват под налягането на страданията. По същия начин, чрез голямо налягане се създават в природата безценните камъни, служещи за украшение на хората.


Втората изява на индивидуалността на земята е чрез мъжката форма. Тя има задача да усъвършенства втората координата на човешката природа - интелектуалното съзнание. Всички способности на ума трябва да се развият непротиворечиво. Тази хармония се изразява като светлина. Светлината е необходим фактор за знанието.

При тази обстановка, Живата Разумна Природа е избрала като метод за усъвършенстване фазите на брака - едно съчетание на двата принципа в живота. Тук вземаме брака като понятие в най-широк смисъл. Децата се явяват като (+) и (-) на духовно-психичния комплекс на Мъжа и на Жената. Като възпитаваме децата си, възпитаваме и себе си. Раждането на децата е един възпитателен институт за душите.[1]


Публикувано изображение


Можем да изразим геометрично първата (кармична) фаза чрез два концентрични кръга. Има моменти, когато във външния кръг е поставен мъжът и други - когато там стои жената. При тези ситуации винаги единият се налага над другия. Това е познатият ни свят на драмите, трагедиите и комедиите.*

В този свят на насилие между Мъжа и Жената, според Учителя, трябва да настъпи промяна - той да бъде заместен с една втора фаза, в която двата кръга да бъдат поставени така, че техните центрове да се намират реципрочно в съответните им периферии:


Публикувано изображение


Тази схема изобразява Света на Сродните Души. Това решение на проблема ще дойде през времето на Шестата култура на бялата раса. Чрез тази магическа геометрична формула се изразява хармоничното отношение между Слънчевата Дева и Сина на Мъдростта.


[Третата фаза на човешката индивидуалност се изразява чрез равностранен триъгълник. Това е хармоничната човешка душа. Трите страни съответстват на:


Любовта - Света на Слънчевата Дева;


Мъдростта - Света на Сина на Мъдростта и


Истината - Света на Великите Души.[2]


Чрез този акорд на ума, сърцето и волята се изразява хармонията на Първата Причина, на висшата идея - Живот за Цялото.


Тази фаза, на философско-мистичен език, означава Духовен брак, Космично единение. Това в никой случай не означава, че животът спира до тук. Като органична даденост, той има милиони изяви не само върху нашата планета, а и в Слънчевата система; и във всички галактики. Учителят казва, че и за най-великите учители животът остава една тайна. Светът на Безкрайното, на Незнайното, се разкрива постепенно пред нестихващия устрем на човешкия гений.


Публикувано изображение


При Космичното единение човешката душа ще почувства безсмъртния пулс на Битието и с още по-голямо вдъхновение ще върви по безкрайната спирала на Съвършенството.


Само при Космичното единение човешката душа ще започне да разбира смисъла на гносеологичната спирала на Учението, което Учителят даде за разработване в Новата епоха на Водолея. Душата постепенно ще вникне в смисъла на Материалния свят - където се осъществяват фактите и явленията; на Субстанциалния свят, който излъчва енергиите и на Есенциалния свят, който дава идеите и смисъла на реалността.


Това е великата цел на Слънчевата Дева, на Сина на Мъдростта и на Великите Души на Истината.



---------------------
[1]
Тези въпроси са развити в кн. „Любов и еволюция", Хр. Маджаров, Вн.1998, Лекция 9 - „Епохалният танц на любовната енергия".


[2] Виж М.Константинов, Хр. Маджаров, „Новата култура през епохата на Водолея", т. II



  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ