НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ФАЗИ НА РАЗВИТИЕ НА МЪЖА И ЖЕНАТА

  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
Алтернативен линк

ФАЗИ НА РАЗВИТИЕ НА МЪЖА И ЖЕНАТА


Според традицията, мъжът и жената преминават биологически през различните сфери на планетите.[1]


Тези фази визират по-скоро старата епоха, в която е доминирало едно геоцентрично съзнание. В нашата съвременност в човешката душа се активизира и осъзнава светът на подсъзнанието, което е хранилище на универсалната памет. Говорихме, че там са хроникирани всички информации от общочовешки, расов, народен, обществен, родов и семеен характер. Личността в дадено прераждане използва само една безкрайно малка част от тези световни авоари. Тя преминава физиологически и психически през различни електромагнитни сфери на влияние на светилата и на планетите.


На същите фази и процеси са подложени и епохите, и техните културни периоди. Понастоящем петата (т.нар. западна) култура на бялата раса е вече в своята старост. Тя е влязла в края на периода Кали- Юга, започнал от 3102 г. преди нашата ера. Това състояние на културите е подобно на зимата в природата, когато, под давление на студа, старите форми са подложени на разрушителни процеси. Чрез това разрушаване на старото се наторяват и създават благоприятни условия за развитие на обществените сектори, където ще се заложат семената на новите отношения, на Епохата на Водолея, в която вече сме навлезли.


Съвременният упадък във всички области на цивилизацията е ярък признак за тези неизбежни процеси при залеза на културите. Възходящите линии, които културите следват в еволюционния си подем, са творчески и могъщи, като за разлика от инволюционните процеси, техният отлив (упадък) е по-кратък.


Нашата съвременност се намира точно в такъв период на идеологичен отлив, когато всичко старо се руши под напора на новото.



-----------------------
[1]
Тези въпроси са разгледани по-подробно в „Световната астросоциология" от същите автори.



  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ