НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ПРОБЛЕМ

  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
Алтернативен линк

ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ПРОБЛЕМ


В най-широкия смисъл на това понятие, той е занимавал човека от най-дълбока древност. Този проблем е основен в материалния свят. Проклятието на Йехова над изгонения от рая Адам: „... с пот на челото ще изкарваш прехраната си..." е следвало неговото потомство като тъмна съдба през течение на земното му битие до ден днешен... В продължение на векове са се водили много борби, войни и революции за разрешаването на този проблем.


Известни са много теории и доктрини - рецепти за разрешаване на този фатален въпрос. Нашата съвременност е поставила особено настоятелно на дневен ред решаването на въпроса за „антагонизма между капитала и труда".


Не влиза в предмета на настоящия труд разглеждането на тези теории и доктрини. Но бихме желали да хвърлим бегъл поглед върху стопанските закони при отделните раси и култури, които са в тясна зависимост от духовното им развитие.


При Лемурийската раса, психиката е боравила в сферите на примитивното колективно съзнание. Човекът е живял в затворения кръг на рода и племето. Културните нужди са били нищожни. Данни относно стопанската култура на тази раса могат да се почерпят от живота на сегашните примитивни негърски племена от африканския континент. В тия общества, както е известно, доминира едно чисто емоционално съзнание.


При Атлантската раса е настъпила една индивидуализация на човешкото съзнание; излизайки от примитивното колективно съзнание, човекът тук се е обособил като личност; у него се е събудило вече самосъзнанието. Сформирало се е интелектуално съзнание и са се създали първите социални форми и отношения.


Едва при Бялата (Арийската) раса започват да изникват по-сложни форми на социални отношения. Икономическият живот става по- разнообразен и културното ниво на човека се повишава. Мисълта на ариеца навлиза в по-висши области; разраства се интересът към интелектуалното проучване на емпиричния свят.



  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ