НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

НОВИЯТ КОСМИЧЕН МИРОГЛЕД

  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
Алтернативен линк

НОВИЯТ КОСМИЧЕН МИРОГЛЕД,


който се явява като една належаща необходимост за човечеството, ще даде силен тласък на материалната и на духовната култура. Науката ще направи сензационно откриване на новата парадигма, а изкуството ще се изяви неочаквано чрез ново грандиозно творчество.


Съвременната наука има за основна задача да трасира пътя, който ще отведе двете основни философски направления - Идеализма и Материализма - към най-високия връх на Всемира - Космичното Начало. Затова Учителят изтъква:


„Моята върховна задача върху Земята,

както и тази на Школата,

е да ви направя интимна връзка с Първопричината,

с Абсолюта, с Безкрайното.

Това е именно пътят към вечността и съвършенството.

И този Път няма нито начало, нито край."


Идеалът за съвършенство, което старите религии и интелектуални школи на миналото са рисували в рамките на своето ограничено геоцентрично съзнание, е статичен и неприложим за сложната динамика на днешния ден.


Нашите представи са бедни, за да можем да си представим добре с какво богатство разполагаме и какво бъдеще открива пред нас Космичният мироглед на Небесния пратеник - Учителя. Този мироглед не е нещо статично. Той е самата универсалност, защото отговаря на вечния копнеж на човешката душа към Свобода и съвършенство. Великите идеи в този мироглед - за безсмъртието на душата, за прераждането, Законът за Кармата, Пътят към съвършенство - ще помогнат на човека да се измъкне от капаните на песимизма и временните удоволствия и ще му разкрият светли и трайни перспективи.


Религиозните, философските и социалните схващания на нашата съвременност, както и антагонизмът между класите в обществото, започват да отстъпват място на Космичния мироглед. Една нова вълна дава тласък на живота; вълна на ново, космично разбиране навлиза в съзнанието на човека, в обществата, в народите, вълна на по-висша хуманност, по-възвишена етика. Това ново разбиране ще преобрази човека. Низшите и егоистични инстинкти ще бъдат облагородени отначало с присадки на Колективното съзнание, а после - на Космичното съзнание. Това обуздаване на низшата природа и на земните желания на човека, не може да бъде наложено по насилствен път, чрез принуда, както правеха религиите и различни институции в миналото. Това е един алхимичен процес, който може да бъде реализиран единствено чрез новите методи на Космичната Любов, за която Учителят казва:


„Всички слънчеви системи могат да изгаснат,
целият Космос може да изчезне,
но чувството на Любовта остава за вечни времена
и от това чувство произтича всичко в света."


Нациите навлизат в една от светлите епохи, когато се създава една нова раса. Кандидатите от бялата раса, ще трябва да издържат своите приемни изпити, в които се изключва всяко насилие и чувственост.


Новата раса ще излезе от Закона на Кармата и ще влезе в Хармонията на Дихармата*. Учителят я нарече Светеща, раса на Учениците, на Слънчевите Деви, на Синовете на Светлината и на душите на Истината. Тези същества ще издигнат Стълбата на Космичното съзнание между двата полюса на живота - Материята и Духа - чрез Първата Космична Причина. Девизът на тези души е:


„Само светлият Път на Мъдростта води към Истината.

В Истината е скрит Животът."


Мъдрецът казва:


„Всички сме свързани.

Съдбата на всекиго е свързана

със съдбата на всички същества.

Когато познаем този факт,

ще дойдем до една правилна философия на живота -

Живот за Цялото.

Животът за Цялото е живот на частите,

а животът на частите е Живот на Цялото."



------------------------------------

* Дихарма - живот според Космичната Хармония.



  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ