НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ТРИТЕ ЦЕНТЪРА

  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
Алтернативен линк

ТРИТЕ ЦЕНТЪРА


За да изясним още същността на четирите висши Максими, ще покажем, че свободата на човека е подвластна на действията на три центъра (три ложи, три братства), обитавани от интелигентни и разумни същества. Това са висши сили, единни в основата си, с три различни задачи и методи на действие.


Тези три центъра[1], съществуващи в Универса, са условно наречени: Център на Лявото посвещение; Център на Дясното посвещение (Бялата Ложа) и Център на Великото Всемирно Братство, който управлява първите два.


Първият център - Левият - има за седалища планетите и действа в материалния свят с елементите, които създават формите на нещата и явленията.


Вторият център - Десният - има седалища на слънцата и се занимава със съдържанието на формите и явленията. Той работи върху съзнанието, което одухотворява формите и движи явленията.


Третият център - Космичният - има за седалище Центъра на Галактиката, около който кръжат слънчевите системи. Учителят нарече този център Алфиола - Начало на началата - или, метафорично: Звезда на Звездите. Този център разполага с плановете за еволюцията на народите и човечеството. Той дава директиви на другите два центъра, които в опозиция помежду си осъществяват тези планове.


За първите два центъра - Левия и Десния - съществува огромна литература, която през вековете е разпространявала философски и мистични идеи. Третият център - Космичният - е неизвестен на широката публика. Дори Великите Посветени не говорят за него, освен е притчи, легенди и откровения.


Първата Ложа - Лявата - борави е фактите. Втората - Дясната - с духовните нишки, съединяващи фактите и явленията. Третата съдържа смисъла на нещата и явленията.


Първите два Центъра имат свои адепти и йерархии във всички области на човешката материална и духовна култура.


Третата ложа изпраща своите посланици - Великите Посветени - когато трябва да се създават големите епохи, епохите на расите. Те дават нов тласък и нов ритъм на космичния живот, при което колелото на историята се задвижва и светът започва нова еволюция.


Лявата ложа действа в Света на явленията - Физическия свят; Дясната - в Света на Законите - Субстанциалния свят; а Космичната - в Света на Принципите - Есенциалния свят.



Публикувано изображение



За да се разбере по-добре работата на първите две ложи, ще използвам фигуративните сравнения, които употреби Учителят.


Когато Бялата Ложа трябва да осъществи Добро за 5 мерни единици, а извърши такова за 8 единици, т.е. повече от определеното, тогава тя се повдига в своето развитие. Обратно, когато на тъмната Ложа, която държи Камшика на Възмездието, й се нареди да нанесе 8 удара върху дадена личност, общество или народ, а тя нанесе 7, т.е. по-малко от предписаните, тя също се повдига в своето развитие. Но, ако се престарае и надхвърли определения брой удари, които са й били наредени, разликата пада обратно върху нея и тя слиза на по-ниска степен в своето развитие.


За да можем да схванем по-добре нашето място сред функциите на тези две ложи, трябва да разберем, че те се кръстосват през нас в живота. Учителят остави следния завет на своите Ученици:


„Ученикът трябва да ограничава Злото и

да поощрява Доброто."


Тази етична формула е един магичен инструмент в ръцете на Ученика при определяне на своите постъпки в личния, обществения и общочовешкия живот. Същевременно тя е едно свещено наследство за човечеството.



----------------------
[1]
Този въпрос е изследван детайлно в „ Новата Култура през Епохата на Водолея", изд. „Алфиола", Дял IV, гл.1.



  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ