НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

40-то писмо

  16 Писма от Влад Пашов - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

40 - то писмо


X. ТРИ КАТЕГОРИИ УЧЕНИЦИ


1. В школата има три категории Ученици: Слушатели, верующи и Ученици. Слушателите се отличават със слушането. Верующите се отличават с вярата. А Учениците се отличават с ученето си. Тези три положения, това са качествата на Ученика. Той започва със слушането. Това е първата стъпка. Втората стъпка е вярата, а ученето е третата стъпка. Но той не свършва там. Следователно, трябва да се научите да слушате. То е едно от първите качества.

Слушането в Окултизма се нарича концентриране на ума или умът да бъде съсредоточен в една посока, без да се разсейва. Второто качество на Ученика е да има вяра, да не се съмнява в това, което учи и слуша. Усъмни ли се веднъж, този процес на учене спира. Във вярата съмнение не се допуща. Третото качество, с което се отличава Ученикът, е стремежът към ученето, т.е. той иска да придобие знание, което произтича от мъдростта. Следователно, той не може да се съмнява в това знание. То се отличава от обикновеното знание, което сега имате.

Да знаеш да слушаш, това е едно от великите качества на човека. Да се вслушваш и да слушаш и да знаеш как да слушаш, то е най-приятното в живота. То е изкуство на ухото. А щом дойдем до вярата, ще засегнем горната част на мозъка. А с ученето засягаме предната част на мозъка. Така че с тези три качества на Ученика вие засягате мозъка в три направления: Центърът на вярата се намира отгоре на главата, на темето, ученето се намира отпред, а слушането се намира отзад. По такъв начин се образува един равностранен триъгълник.

Тези три качества: Слушане, вяра и учение са свързани с три вида живот. Първия го наричам материалистичен живот. Такъв човек обича да има материални блага. След като се насити на материалните блага, почва да ги продава, защото иска да поживее за себе си. Това е втората фаза на свещения егоизъм. Защото и в религията, и в духовния живот има свещен егоизъм. Там казват: Да се съсредоточим в себе си. Третият живот, който е същинския живот, го наричам Божествен. Това е напущането на свещения егоизъм и живеене в пълната съвършена Божия Любов, в която умът и сърцето могат да се развиват правилно.

Така че имаме: Слушатели или оглашени, верующи и ученици. Оглашените са хора материалисти. Те вярват в много имот. Вярващите са хора религиозни, те вярват в свещения егоизъм, а Учениците са в Божественото Учение. Когато Христос казва: Раздай всичкото си имане и напусни баща си и майка си, това е за Учениците. И трябва да знаете закона как да раздавате, а не току така само да го раздадете. Защото апостол Павел казва: Ако раздам всичкото си имане, а Любов нямам, нищо не съм. И тялото да предам на изгаряне, то е пак свещен егоизъм. Свещен егоизъм е когато мислим, че сме център на Вселената. А онзи, който е влязъл в Божествения Живот, той седи толкова високо, че никой не го засяга. Каквото и да му кажат, той е тих и спокоен.

2. Всяка една Окултна Школа, или Великата Божествена Окултна Школа, е съпроводена с големи мъчнотии. И не е тъй лесно човек да стане Ученик на една Окултна Школа. ВИЕ МОЖЕ ДА МИНАВАТЕ В ТАЗИ ВЕЛИКА ШКОЛА САМО ЗА ОГЛАШЕНИ! ЗАЩОТО УЧЕНИК Е САМО ОНЗИ, КОЙТО МОЖЕ ДА РАБОТИ СЪС СИЛИТЕ, КОИТО ДЕЙСТВУВАТ В ТАЗИ ОКУЛТНА ШКОЛА, както математикът трябва да знае всички правила на математиката, за да борави със сложните задачи и музикантът със сложните упражнения в музиката. УЧЕНИКЪТ ВСЯКОГА ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ПОЛОЖЕНИЕТО СИ В ШКОЛАТА, ТОЙ НЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРАВИ ИЛЮЗИИ! ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА Е ПЪТ НА ТРУД И ПОСТОЯНСТВО.

3. Първото правило в една Окултна Школа е: Ученикът трябва да има голямо смирение, не овчедушие, а смирение, в тази велика идея, че Вечното и Безграничното не може да се събере в ограниченото. Той не трябва да си прави илюзия, че в тази малка главица, в този малък мозък вътре ще може да събере всичкото Тайно Знание. Това е нещо невъзможно за сега. Ученикът на тази Окултна Школа трябва да знае къде му е мястото. Той трябва да знае, че Учениците от най-долната градация се различават от Учениците от по-горната градация по знанието, т.е. че тяхното знание и сила в сравнение с онова, на напредналите, е нищо. Сега това не трябва да ви бъде за обезсърчение, но който иска да учи, трябва да знае това нещо. И пак ви повтарям идеята: Хората остаряват само когато мислят, че много знаят. А за да се подмладиш, ще мислиш, че много малко знаеш и ще почнеш като детето да възприемаш. Затова желая всички в Школата да бъдете млади. А да бъдете млади, значи да мислите, че сега започвате Великото Божествено Учение.

4. Онези, които влизат в Школата, трябва да знаят, че те са Ученици, а Ученикът трябва да бъде без предубеждение. Той трябва да бъде чист като опрана дреха. Та всеки един от вас трябва да напусне своите предубеждения. И ако от това, което се преподава в Школата, не се постигнат резултати, то всеки сам ще си направи заключението, а именно, че той не е приложил това, което е слушал.

5. Във Великата Окултна Школа ще пристъпите с всичкото си благоговение. То е нещо вътрешно и едно от най-важните качества на Ученика. Няма да ходите разпасани, но като влезете в Школата, трябва да имате всичкото благородство на ума и сърцето, да знаете че това е една от най-великите и най-благородни работи. И върху познанията, които придобиете в Школата, ще почива вашето щастие, понеже вие ще съграждате бъдещия си живот върху познанията, придобити в Школата. Някой ще каже: Без тези знания не може ли? - Не може. Може да влезете съзнателно или несъзнателно, но все-таки ще минете през Божествената Школа и ще я свършите. Само че някои са влезли без да знаят, а други знаят, че са влезли в тази Школа. Религиозните казват: На нас не ни трябват много знания, т.е. ние и без Окултна Школа можем да минем. Това подразбира, че те несъзнателно ще минат тази Школа. Някои хора я минават съзнателно, а други - несъзнателно. И ще ви кажа защо. Страхливите Ученици ги прекарват през моста вечерно време - да не виждат, а безстрашните - денем.

6. В Окултната Школа не се влиза с пари. Там ще заложиш ума и сърцето си, а волята ще остане твоя. И тогава ще откупуваш ума и сърцето си, за да покажеш колко си юнак. Волята ще остане за тебе, а ума и сърцето ще заложиш в Школата. Затова и Писанието казва: Сине Мой, дай Ми сърцето си. Сърцето ще го заложиш. Разбира се, туй залагане не е тъй, както в света залагат.

7. Ученикът никога не трябва да използува своите дарби и способности да разкрива престъпленията на хората. Грешката на всички окултни ученици е дето се ровят в малките погрешки на другите. С погрешките на хората ние не се занимаваме. В една Окултна Школа никога не се позволява да се занимаваме с отрицателните качества на другите. И ако дойде някой да ти се оплаква, че са го обрали, извади от джоба си и му плати. От Учениците на тази Школа искам: Всички да изправите по този начин погрешките на другите. Това значи никога да не допущате отрицателни качества в себе си. Никога не мисли за погрешките на другите ако искаш да се облагородиш. Никога, абсолютно никога не мисли за погрешките на хората. Сега туй е за Учениците в Школата, то не е за външния свят. За света правилото е друго. Не прилагайте туй правило за света. Законът там е друг. Но онзи, който иска да бъде Ученик в Христовата Школа, абсолютно никога не трябва да се спира на погрешките на хората. Те ще дойдат, но никога не се спирайте на тях. Тъй и Бог не се спира върху нашите грехове. Той всеки ден твори нови неща. И аз желая от Учениците да не се занимавате с погрешките на хората, но да внасяте всеки ден нещо ново в себе си, нещо добро. Изведнъж няма да станете съвършени ученици, аз не искам туй от вас, но да знаете да решавате задачите си, да бъдете акуратни. Стремете се да не изоставате. Нямайте лошо мнение за себе си. Имайте такова мнение за себе си, каквото Господ има за вас.

8. Аз желая това, което научите в Школата, да мине през вашия ум, през вашето сърце и през вашата воля. Аз нямам за цел да ви убеждавам в това. В тази Велика Окултна Школа опитът играе всичката роля. Храната сама себе си препоръча. Няма да я препоръчам аз. Аз само казвам: Опитайте тази храна. От резултата вие ще съдите за храната. От това, което ви се преподава, искам вие сами да си съставите мнение дали е полезно или не.

9. От всинца ви се иска ред, порядък, дисциплина, но не аз да ви я налагам. Аз искам всеки от вас сам да си наложи дисциплина на своите мисли и чувства. А който не може сам да я наложи, да не идва в Школата. Ако вие не можете да си наложите такава дисциплина, не идвайте. И ако някой си позволи да дойде без тази дисциплина, аз не отговарям за последствията.

10. Които искат да бъдат Ученици на Окултната Школа, които искат да следват в класовете трябва да се запишат. Тази работа е сериозна, и затова трябва да я обмислите добре и тогава да решавате. В Школата ние ще следим за изпълнението на правилата и законите, за да видим резултата. Който реши да влезе в Школата добре, но трябва да знае, че като поеме ангажимент, трябва да го изпълни. Ние ще приложим на опит Учението, за да видим резултата. Помислете си добре и тогава елате, но не от срам, но ако в душата ви има безстрашие и няма тъмнина, елате, ако имате страх и тъмнина, не идвайте. Там, където има страх и тъмнина, нищо не става. В живота на Ученика всичко, каквото става, трябва да става без страх и без тъмнина, в абсолютна виделина. Това е едно Божествено правило за Ученика. Мотото "Без страх и без тъмнина" е пропуск на Ученика на физическия свят. Който работи на физическия свят, трябва да бъде безстрашен. Не е въпрос да бъде смел, но безстрашен, защото има разлика между смелост и безстрашие. Човек може да е смел и от страх, когато се намира пред някаква опасност. И всички съвременни хора са смели от страх. Това, дето хората искат да се осигуряват, да си направят къщи, това-онова, това го правят от страх. САМО УЧЕНИКЪТ НА ОКУЛТНАТА ШКОЛА ИЛИ ХРИСТИЯНИНЪТ В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, КОЙТО КАЗВА, ЧЕ В БОГА ВСИЧКО Е САМО ДОБРО, МОЖЕ ДА БЪДЕ БЕЗСТРАШЕН. Да знаеш, че във всички моменти на живота Бог присъствува на всяко място. И Ученикът не се страхува от нищо, защото знае, че Бог царува навсякъде. Не само да знаеш, но ще вярваш в това, което знаеш, и ще го опиташ. В момента, в който се поколебаеш, страхът ще дойде в душата ти. Следователно, ако Ученикът има страх, той е вън от Школата. В Писанието е казано: "Опитай ме и виж". И пророкът казва: "Опитай и виж, че Бог е благ". Това е било учението на старите пророци, които са учили тези правила и още по-високи в Окултната Школа.

11. Като ученици трябва да бъдем откровени и честни и да знаем, че като започнем една работа, за Бога я започваме и като я започнем да я свършим. Сега тази работа /Отварянето на Школата/ за Бога я започваме и ще я свършим. Сега спазвайте свободата си. Първото правило на Любовта е свободата. Искам всички да бъдете свободни, всичко да решавате по закона на свободата. И каквото решите, да го изпълните.

12. Всички, които се запишат в Школата, ще ви разделим на пет класа - мъже и жени. Всеки един Ученик трябва да знае в кой клас влиза. Тези класове са еднакви. Всеки един от вас ще си избере един клас, но като влезе, ще го свърши. Влезете ли в един клас, всички предмети на класа ще ги проучавате хубаво и на теория, и на опит. И като дадете обещание да завършите класа, ще го изпълните. Като свършите първия клас, ще ви питам: Искате ли да влезете във втори клас Ще си помислите и като искате да влезете, ще го свършите. И тогава, като свършите петте класа, ще ви дам диплом, т.е. Братството ще ви даде диплом, че сте един от способните Ученици. Няма да се интересувате кой в кой клас е. Правилото е да знаете само онези, които са във вашия клас, а това, да се интересувате, кой в кой клас е, това е абсолютно забранено. Това е любопитство, което е забранено за Учениците. Всеки знае само класа си, в който той учи, нищо повече. Сега някои ще кажат, че не е необходимо да влизат в класа, и вън могат да научат това, което се учи в класа. И вън можете да придобиете това знание, но в класа е друго. Но които влизат в Школата ще се стегнат да учат. Тогава Бог на прилежните помага.

Ще учите не само теоретически, но и практически, ще прилагате. Във всяка Окултна Школа има и теория, и практически опити. Там, в Школата, не е място на хвалби, само да казвате, че знаете нещо, но трябва да покажете, че го знаете.

13. Като Ученици ще се стараете да бъдете изправни, защото у Бога измяна няма. И кой каквото прави, това ще намери. Ако изпълнявате всичко както Бог изпълнява, то като влезете в другия свят ще намерите един път постлан с рози. Величието на човека седи в това да изпълнява обещанията, които е дал пред себе си. Ако се ангажирате и след това се откажете, това не е добро за вас. Сега ние не налагаме нещата, но който е дошъл в Школата, щом се ангажира веднъж, трябва да го изпълни. Онези, които не са готови да изпълняват, по-добре да се откажат. ЗА НЯКОИ НЕДЕЛНИТЕ БЕСЕДИ СА ДОСТАТЪЧНИ. И ще ви кажа защо именно те не трябва да присътствуват в класа. Ще ви обясня защо. Всички, които са в класа, представят един организъм, едно тяло, и когато някой не изпълнява законите на Школата, той се явява като един червей, който разяжда организма на класа. Такъв човек ще каже, че то така се говори, но не може да се изпълнява. Който говори така, да не дохожда в класа да слуша тези работи. Но ще кажете, че искате да ги слушате. В такъв случай може да слушате, но няма да сте вътре в класа. От това се ражда известна дисхармония. Който не може да изпълнява, да не се ангажира, да не обещава. Обещаеш ли веднъж пред себе си, постарай се да го изпълниш. Та онези от вас, които желаят да бъдат Ученици, аз искам да бъдат изправни и ще се измени малко характерът им.

Сега ако искате да бъдете Ученици, вие сте свободни да приемете или не, но ако приемете и не изпълните, никаква любов нямате. Любовта е в това, да знае човек от Любов да учи, да слуша, да възприема Божественото Учение и да го прилага. То не е заради мене, то е заради вас. Ако го приложите, вие ще се ползувате.

14. Който наруши правилата на Школата, съобразно Окултното Учение, ще му покажем пътя навън, без разлика. В НЕДЕЛНИТЕ СИ БЕСЕДИ, ТАМ Е ДРУГО, ТАМ АЗ СЪМ ДРУГ, НО ДОЙДЕ ЛИ ДО ШКОЛАТА, НЕ МОЖЕ ТАКА. В НЕДЕЛЯ АКО ИСКАТЕ МОЖЕ ДА ИГРАЕТЕ НА МОЯТА ПРОПОВЕД, НО ДОЙДЕ ЛИ ДО ОКУЛТНОТО УЧЕНИЕ, РАБОТАТА Е ОПАСНА. И АЗ ЕДНА ВЕЧЕР ЩЕ ВИ ДАМ ЕДИН ПРИМЕР, КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ОКУЛТНИТЕ СИЛИ! Ще ви дам един пример на някои от вас, че после ако ви отърва пак постъпвайте тъй. В Писанието е казано: "Бог е огън всепояждащ". - Кога? - Когато ти преподават урок, а ти си въртиш главата навсякъде. Той е огън всепояждащ, когато казва някому да изпълнява волята Му, а той каже: Аз имам особено мнение, тогава Бог се проявява като огън всепояждащ.

15. Ученикът няма право да прави разлика между физическа, духовна и умствена работа. За него физическата, духовната и умствената работи трябва да бъдат еднакво важни. Направи ли той най-малкото различие, че една работа седи по-високо от другата, с това той прави погрешка, и като направи две такива погрешки, ще му покажат вратата на Школата навън. За Ученика физическиятт, духовният и умственият труд трябва да бъдат свещени. Ученикът трябва да знае, че физическият труд е един метод за приемане на енергиите от земята. Когато обработваме земята, става обмяна между нашето тяло и силите на земята. Ето защо, когато човек работи физически, порите на неговите крака духовно трябва да бъдат отворени, за да може тази енергия правилно да циркулира из тялото. Когато работи духовна работа, понеже тогава се засяга човешкото сърце, тогава неговото сърце трябва да бъде отворено. А при умствената работа умът трябва да бъде отворен, т.е. мозъкът да е в състояние да може да възприема.

Сега аз давам тези правила само на онези, които имат желание да следват Школата. Законът е такъв. Всеки Ученик, който влезе в Школата, трябва сам да си наложи от Любов тези правила. Веднъж дадеш ли обещание в себе си, изпълни го. Бъди верен на себе си. Дадеш ли едно обещание в себе си - изпълни го. Макар никой да не те знае, но пред себе си бъди верен, изпълни го. Защото ако тези правила не ги приложите, от вас никакви Окултни Ученици не могат да станат.

16. Приемането на Учениците да става чрез гласуване и формално приемане. Когато ще приемем някого за Ученик, ние ще му създадем една голяма беля, каквато никога не е имал, и ако може да излезе разумно от тази беля, той е готов за Ученик. Сега вие сте дошли до свещения егоизъм, но Господ ще ви създаде един голям цирей, някоя голяма беля в живота и чрез този цирей, като се пробие, ще излезе свещеният егоизъм навън от вас. И тогава ще влезете в Божественото съзнание, където няма да се нервирате, а ще бъдете тихи и спокойни. Сега вие може да знаете Библията на пръсти, може да сте проучили целия Окултизъм, и пак да живеете в свещения егоизъм. За да се освободите от него трябва да минете през някаква голяма криза и тогава ще влезете в Божествения живот.

Онези от вас за Ученици, ще ги повикам по-особен начин, да видим колцина ще отговорят. Който отговори, Господ ще му отговори. Само така ще се даде един тласък. А сега вие сте стигнали до една задънена улица и говорите все за своите минали опитности. Не е важно какво си бил в миналото, важно е какво си сега и какво ще бъдеш. Ще кажете, че Господ ви говорил някога. Господ говори сега и в бъдеще пак ще говори, а миналото е само едно възпоминание.

17. Когато влезете в една Окултна Школа, най-първо ще ви очистят хубаво, както калайджията чисти съдовете, за да хванат добре калая. Докато не ви очистят, калай не ви се туря. Има някои черти у вас, които трябва да напуснете. Най-първата между тях е тщеславието. Това е една животинска проява у човека. И ако в Ученика, който влиза в една Окултна Школа, има това животинско чувство, очакват го големи страдания. Хората като видят неговата слабост, ще почнат да го подиграват. И дето хората страдат от неврастения, това се дължи на тщеславието. В тщеславието хората искат да бъдат такива, каквито не са и затова се тревожат и стават неврастеници. И религиозните хора тщеславието ги е направило такива, каквито не са. Тщеславието е внесло лицемерието в религията. Лицемерието е родено от Тщеславието. Тщеславният човек, за да покаже, че не е като другите хора, че е необикновен, той лицемери.

Сега вие влизате в една Окултна Школа, дето светлината е толкова голяма, че всички недостатъци тъй ще изпъкнат отгоре ви, че ще станете като някоя попарена кокошка. Като Ученици ще знаете що е попарена кокошка. Няма да бъдете от мен попарени, а от тези Бели Братя, които са много добри. Който има тщеславие, ще му оскубят задницата тъй, че не ще може да си представи как е станало това.

Така че като влизате в Окултната Школа, ще се простите с тщеславието. За света то може да е потребно, но за Окултната Школа е абсолютно непотребно. Когато някой пита: Как мислите, аз успял ли съм в Окултната Школа, това е чисто тщеславие. Или някои питат: Дали съм усвоил Любовта? В Окултната Школа всичко се подлага на опит, да се види кой доколко е напреднал и какви качества е развил.

18. Сега всички хора бързат. Учениците бързат да свършат училище, за да станат чиновници, религиозните бързат да станат морални, за да се представят в небето, че не са като другите хора. Но в тази Школа, в която влизате, няма абсолютно никакво бързане. Може да прекарате в нея 100, 200, 500, 1000 години, това е нищо, то е като един ден. Онзи, който влиза в Школата, и не е в състояние да изтърпи 1000 години, той не е Ученик, нищо не може да свърши. 1000 години, това е за Учениците, за вас не казвам, ВИЕ СТЕ ОЩЕ СЛУШАТЕЛИ, ЗА ВАС ЗАКОНЪТ СЕ ВИДОИЗМЕНЯ. ЕДИН ДЕН ЩЕ БЪДЕТЕ УЧЕНИЦИ И ТЕЗИ ПРАВИЛА ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ!

19. Сега първото нещо, което се иска от Учениците, е че не трябва да бъдете предвзети. Знаете ли какво значи да сте предвзети? Запример извършвате една микроскопическа работа, а в същото време мислите, че кой знае каква работа ще излезе от тази идея. С това внасяте такава голяма деятелност в мозъка, че го възбуждате много. За тази микроскопическа работа не трябва да възбуждате много мозъка си. За тази малка работа се изисква малко усилие. Ако имате една малка придобивка, ще я схванете тъй, както си е, както се проявява в природата, ни повече, ни по-малко. Няма да мислите, че сте много талантлив човек или обратно, че нямате никакви способности. Ако помислиш, че си талантлив, в края на живота си ще получиш най-голямо разочарование, излъгал си се. Има хора, които мислят че не са талантливи, а в края на живота си виждат, че са имали таланти, които не са разработили.


  16 Писма от Влад Пашов - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ