НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Неподвижните звезди

  Астрология - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

Неподвижните звезди



Говорейки за неподвижните звезди, разбираме слънца извън нашата слънчева система, които са също така проявление на 12-те творчески принципа на Битието, проявени в 12-те знака на зодиака и планетите. Понеже ние познаваме тези 12 творчески принципа като зодиакални и планетни принципи с определена характеристика, то астрологическата практика е открила, че и различните слънца във Вселената, поставени в известна точка на хороскопа, влияят като всяка друга планета, според естеството си. И затова неподвижните звезди са класифицирани към седемте планетни принципа и 12-те зодиакални знака.

Някои астролози не взимат под внимание влиянието на неподвижните звезди, но те забравят, че нашата слънчева система е част от една по-голяма система и силите, които действат в нея, са органически свързани със силите на по-голямата система. Древните астролози, които са били просветени, са взимали под внимание влиянието на неподвижните звезди, защото те са познавали органическата връзка между нашата система и останалата вселена. А тези, които оспорват тяхното влияние, разглеждат въпроса механически и намират, че тези слънца били далеч и не оказвали влияние върху нашия живот. Астрологическата практика е показала, че неподвижните звезди оказват голямо влияние в нашия живот. Това се отнася особено за звездите от първа величина, които са 19 на брой и блестят като диаманти на небето.

Привеждам тук една таблица с означение на имената на неподвижните звезди и съзвездията, към които принадлежат, в която е посочено и приписваното им влияние.


Публикувано изображение

Публикувано изображение




Таблицата е на френския астролог Жулеано.

Тъй като движението на неподвижните звезди по еклиптиката е много бавно, приблизително по 1°24' за 100 години или приблизително 50 секунди за година, то за определяне тяхното място в хороскопа не е необходима друга таблица, освен горната, която ни показва положението на неподвижните звезди по еклиптиката или геометричните дължини на тези звезди. По-голямо значение, разбира се, се отдава на звездите от първа величина. Включването на неподвижните звезди като фактори в хороскопа е необходимо, защото често намираме, че някои явления и събития не се обясняват задоволително само с другите фактори.

***

С изложеното дотук направих едно кратко изложение на елементите на астрологията. Споменах и за основните астрологични комбинации - именно, основните отношения между знаците и планетите. Има и други комбинации, които са също така необходими, но ще ги разгледам по-късно.

В следващата глава ще изложа накратко теорията и техниката на съставянето на хороскопа, за да може всеки да започне чрез практиката да изучава основно теорията на астрологията.


Публикувано изображение



  Астрология - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ