НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Лунните възли - или главата и опашката на Дракона

  Астрология - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

Лунните възли - или главата и опашката на Дракона



Така се наричат двете пресечни точки на еклиптиката с лунната орбита. Горната, или възходящата пресечна точка се нарича горен лунен възел или глава на Дракона - добротворен е по природа и носи качествата на Юпитер. Долната, или низходяща пресечна точка, се нарича долен лунен възел или опашка на Дракона и е злотворна по природа - има влияние, подобно на Сатурн.

Ето какво казва за тези възли Синдбад - д-р Вайс:

„Би трябвало да забележим, че лунните възли - главата и опашката на Дракона - съгласно по-новите възгледи и наблюдения на английските астролози дойдоха пак на почит като фактори с голямо значение според тяхното положение по дом. Горният възел - главата на Дракона, подобрява работите на дома, в който той се намира, а при добри аспекти и когато е към зенита и асцендента, действа силно. Той е особено силен, в благоприятен смисъл, когато стои близо до асцендента.

Долният възел - опашката на дракона, е неблагоприятна и влошава работите на дома, в който се намира, като носи съответните затруднения и нещастия.”

Когато главата на Дракона е в съвпад с добра планета, тя увеличава твърде много силата на успеха и сполуката в зависимост от дома и аспектиращата планета. Когато пък опашката на Дракона се намира в съвпад със злотворна планета, тя увеличава нещастията и противоречията.

Ако едната или другата се намират в десетия и четвъртия дом, тяхното влияние - за добро или зло, според природата им, - е безспорно много силно.

Когато съвпадът или опозицията на Светилата (Слънцето и Луната) съвпадне с един от възлите, то произлиза затъмнение. При съвпад имаме слънчево затъмнение, а при опозиция - лунно. И естествено е, когато тези затъмнения станат в главата на Дракона, да имат едно влияние, което и да не е съвсем благотворно, няма и да е злотворно, но когато това затъмнение става в опашката на Дракона, то ще бъде вредно и силно в злото.

Освен лунните възли някои съвременни астролози са склонни да приемат влиянието и на възлите на планетните, тоест на онези точки, в които планетните орбити пресичат еклиптиката. Но този въпрос още не е проучен.

Като възли с изучено влияние се взимат също асцендентът - пресечната точка на еклиптиката с източния хоризонт на дадено място в даден момент, а така също и зенитът - пресечната точка на еклиптиката с горния меридиан на дадено място в даден момент.

Както казах, на горния лунен възел се приписва Юпитерово влияние, а на долния - Сатурново. Асцендентът има отношение към здравето, моралното и интелектуалното състояние на човека, а зенитът има отношение към социалното положение и възможностите за проявата на човека в живота.

Също такива възли представят и десцендентът - пресечната точка на еклиптиката със западния хоризонт за дадено място в даден момент, и надирът - пресечната точка на еклиптиката с Южния меридиан.


  Астрология - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ