НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Типът на огъня - холеричният темперамент

  Астрология - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

Типът на огъня - холеричният темперамент



Видяхме по-горе, че в холерика преобладават костно-мускулната система, черният дроб и жлъчката, затова те са хора с едра кост, висок или среден ръст, с жълто-мургава, суха и груба кожа; лицето е рязко очертано, а кръвообращението - силно. Вените им са тъмносини и изпъкнали. Космите на холериците са твърде изобилни. Косата им варира от светлокестенява до черна, права или леко накъдрена на едри вълни. Носът им е дълъг или леко заоблен. Челото им е голямо или повече или по- малко полегнало, силно изпъкнало в долната си част, което говори за развит обективен ум. Дебели вежди; голямо и добре оформено ухо. Проницателен и силен поглед; цвят на очите - сив или син и рядко тъмнокафяв. Брадата е силно издадена напред. Груб и рязък глас. Силен апетит, деятелно храносмилане.

Те са енергични, предприемчиви, волеви; те са резки, упорити, твърди по характер. Лесно се възпламеняват, избухват и стигат до грубост. У тях е силно развита разрушителността. Както казват, имат развит обективен ум и силна логика. Те изследват нещата в тяхната пълнота и от всички страни. Своите намерения довеждат докрай благодарение на търпението, прилежанието, труда и постоянството. Трудностите и препятствията не ги обезсърчават, а още повече увеличават енергията им.

Те са способни за изучаване на точните науки, философията и математиката. В техния ум първо място заема идеята за метод и порядък. Затова те обичат да водят, да застават начело на известни движения, да дават тон и насока на нещата. Могат да бъдат силни военачалници и въобще добри войници, смели борци, ловци, оратори, съдии.

Огнените хора са смели и решителни, със силно развити лични чувства и с голяма амбиция. Инициативни и постоянни, те действат бързо и неочаквано. Буйни са, сприхави, огнени. Те са хора на делото и не знаят пречки, преминават от думи към дела. Не дават време на своите желания да узреят. Умът им мисли бързо и е подвижен и проницателен. Не обичат да им се съпротивляват. Склонни са да господстват над другите, но не търпят никакво върховенство над себе си. Здраво държат за своите права и всякога са готови да ги защитават с всички средства. Те са общителни, приказливи. Умеят да внушават страх към себе си. В гнева си достигат до буйност. С голям труд се владеят. Много са славолюбиви и винаги са готови да вдигнат знамето на бунта. Готови са на саможертва и не се плашат от смъртта. С твърдост понасят нещастията. Лесно търпят безсънието и спят малко. Сънят им е тежък и е изпълнен със страшни съновидения. Те дълго се задържат на едно и също поприще.

Понеже всички функции в тях протичат бързо, имат голям огън, много топлина и сухота в себе си, затова особено лятно време трябва да освежават тялото си с вода.

Гърлото им е винаги сухо и винаги чувстват жажда. Храносмилането е отлично, затова за техния стомах и само хляб е достатъчен. Трябва да се въздържат от кисели и солени храни, които още повече ги изсушават.

Гласът им е груб, силен и рязък. В него има нещо заповедническо, твърдо и жестоко. Говорят много и твърде бързо. Речта им е лека. Разговорът им е твърде оживен, екзалтиран и страстен, образен и горещ.

Походката им е горда, надменна, смела и в тяхната поза има нещо закачливо. Имат навика да държат стиснати юмруците си по време на ходене. Движенията им са резки и нервни. Никога в техния жест не се забелязва покорност, пасивност, или унижение. Когато са в спокойно състояние, стоят гордо изправени с ръце, скръстени на гърдите.

Холеричният темперамент изисква умерена дейност и ежедневни физически упражнения. Заседналият живот е вреден за хората от този тип, защото той ги предразполага към запичане, застой в червата и жлъчката.


  Астрология - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ