НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Числата на квадрата и Пентаграма

  Имам дом Неръкотворен II - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

937 Числата на квадрата и Пентаграма.

И тъй, числото 4 означава квадрата. Човек е ограден в квадрата. Само петорката може да извади човека от обсадното положение, тя е път на освобождаване. Тя представлява Пентаграма. Който е разбирал закона, той е представил Пентаграма във вид на нож. Това е човешкият език. Който не знае как да действа със своя нож, всякога ще бъде роб на условията.
Спрете вниманието си върху числата 1, 2, 3, 4. Като дойдете до петорката, тя ще бъде прицелна точка към изходния път от мъчнотиите. Начертайте си четири квадрата, в които да напишете четири пермутации от числата 1, 2, 3, 4. В двата квадрата числата ще бъдат наредени във възходяща степен, а в другите – в низходяща. В единия квадрат числата ще започват с печалба, а ще свършват със загуба. А в другия квадрат числата ще започват със загуба, а ще свършват с печалба. Едните резултати ще бъдат знайни, а другите – незнайни. Всяка сила, която подтиква човека към развитие, към Добро, е незнайна. Тя е широка област, в нея се крият всички възможности за щастие. Дето са най-големите мъчнотии и препятствия, там са най-големите печалби и блага за човека. Това е закон на Природата. От знайното ще се стремите към незнайното. Знайното е Земята, а незнайното е Звездният свят. От знайното ще се стремите към незнайното – идеала на човешката душа. Знайното е това, което сега имате, а незнайното – това, към което се стремите. Това е Битието.
Който иска да бъде господар на себе си, да изучава числата от 1 до 4. Едва сега човечеството започва да изучава петорката. Това е голяма наука. Страданията са до числото 4. След него иде друг живот. Ти знаеш, че няма да страдаш вече, но какво ще бъде след това не знаеш. Като станал разумен, човек имал вече пет пръста на ръцете си и на краката си. Конят има едно копито, волът – две.
Числата от 1 до 7 съответстват на известни сили в Природата. Зад всички числа се крият сили в Природата. Който знае свойствата на тези числа, ще бъде велик маг. Велик маг е този, който знае свойствата на числата от 1 до 7. Маг е този, който знае свойствата на числата от 1 до 4. Учениците на Питагор са изучавали свойствата на числата от 1 до 4. И гърците са знаели същото. Те търсели изходен път и така се домогнали до числото 5. Културата от Изток мина в Западна Европа. Днес европейските народи разрешават значението на числото 5. В него е моралът на човека. Който живее в числото 4, той е силен като животно, но без морал. Той може да разреши всички въпроси, но се е научил повече да разрушава, отколкото да гради. Той не излиза вън от кръга на квадрата. Дойде ли до числото 5, той има вече изходен път. Той има 5 сетива, докато в числото 4 отсъства само висшето сетиво – зрението. Това е неговият изходен пункт. Това, с което виждаш, то спасява света. Обаче ако само слушаш и не виждаш, ти нямаш изходен път, ти влизаш в един омотан кръг. Щом дойде зрението, ти се намираш в простор. Значи зрението е петото сетиво, чрез което се излиза от лабиринта, в който си се вплел, и оттук започва мисълта на човека. Като виждаш, ти вече пипаш, слушаш, вкусваш, помирисваш по друг начин.


  Имам дом Неръкотворен II - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ