НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Дисциплина на тялото

  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

432 Дисциплина на тялото.

Както забелязвам, у вас всичко става безразборно, вие не лягате в определено време. Човек трябва да си наложи дисциплина: стане ли 10 или 11 ч. вечерта, каквато важна работа и да имате, ще си кажете: “Сега ще си легна, ще спя без да се обръщам, ще си почина добре и утре сутринта точно в 4 ч. ще стана и ще започна отново работата си”. Това значи дисциплина на тялото, възпитание на клетките. А сега вие като си легнете, въртите се цяла нощ, не сте спокойни. Питам какви идеи можете да възприемете в такова състояние, щом не можете да заповядате на ръцете, на краката и на тялото си да не мърдат. Какви идеи и чувства ще възприемете, щом не можете да заповядате на вашата артериална и венозна системи, нито можете да урегулирате известно определено състояние у вас?
Представете си, че имате някакъв оток на крака си; ако вие можете да заповядате на тялото си, ще кажете на клетките, които се намират около отеклата част на крака, да изпратят по-чиста кръв и да изхвърлят нечистата по-скоро навън. Кажете ли така, на сутринта ще почувствате едно голямо подобрение, едно разположение на духа. Понеже вие влизате в света, трябва да владеете органите си, клетките си, да имате самообладание като моряците.
Вие, като окултни ученици, трябва да се самовъзпитавате да издържате мъчнотиите, които ви идват. Трябва да имате самообладание, да бъдете тихи и спокойни при всички положения в живота. Ако не възпитавате своето тяло, всяко друго възпитание няма да ви ползва. Истинското възпитание на човека трябва да започне от неговото самовъзпитание, от възпитанието на тялото.
При окултното възпитание и самовъзпитание трябва да се обръща внимание на начина, по който спите. Щом си легнете, ще кажете на тялото си: “Слушай, както си легнеш, така ще останеш до сутринта – никакво мърдане надясно или наляво”. Ако тялото ви се подчини на тази заповед, значи вие сте му господар, можете да го владеете. Не се ли подчини, не сте господари. Добре е да правите тези опити и да видите дали тялото ви се подчинява на вашите внушения или не се поддава. Всички клетки в организма са разумни и ако можете да им говорите, а те да ви слушат, вие можете да се възпитавате. Ако вие говорите на клетките, а те не ви слушат, вие не можете да се възпитавате. Основното възпитание на човека зависи от възпитанието на тялото. Легнеш ли на дясната страна, ще си кажеш: “Тази вечер ще спя само на дясната страна, няма да се обръщам никак”. Ако до сутринта не се обръщате, това показва, че мисълта ви е силна. Може да правите ред опити, при които да заповядвате на клетките си да ви слушат. Ако при всички тези опити тялото ви се подчинява, всичко у вас ще върви в хармония. Възпитанието и дисциплинирането на тялото е основа за всички други окултни упражнения като концентрация, размишление, съзерцание и прочее.


  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ